REDOVNA SEDNICA SKUPŠTINE LOVAČKOG UDRUŽENjA FAZAN

Al’ da ga jašeš, jašeš

OVO LI JE SKUPŠTINA

Prva dobacivanja publike Jović odmah predupredi i stavi do znanja ko je ćale.

"Pravo diskusije i glasa imaju samo delegati i članovi UO. Prisutni gosti mogu da budu samo prisutni i ništa više. Bez diskusija, bez dobacivanja. Predsedavajući će dobiti zadatak da opomene svakoga, svakom ko remeti javni red na Skupštini uslediće isključenje ili šta već. Ovo je u interesu svih lovaca, da niko ne shvati lično", upozori on.

Usvoji se izveštaj Verifikacione komisije, većinom glasova, imamo kvorum. Od 41 delegata prisutno je 37. Iz udruženja izopšteni Zoran i Goran će posle dobiti reč, obeća Nebojša. Srđan Kostić preuze vođenje Skupštine. Delegat Branislav Stanković hita pravdoljubivo ka govornici, muka je što izvestilac Nebojša za jednu od funkcija predloži svoju malenkost. Kosi se to sa Statutom udruženja, grmi Branislav.

Predloži Stanković i izmenu dnevnog reda i dodavanje dve tačke, "usvajanje zapisnika sa prethodne sednice Skupštine" i "izglasavanje nepoverenja v.d. predsedniku lovačkog udruženja i raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima za organe upravljanja lovačkim udruženjem", obaveza je to svakog narednog zasedanja. "Nezakonito" isključenje iz članstva Zorana Stošića takođe zasmeta Banetu, "šturo je objašnjenje, a ne može se isključiti odlukom, već rešenjem, što stoji u Statutu". Najviše je ugledu udruženja naštetio v.d. Jović, prstom uperi Stanković, "pogotovo slikom na kojoj jaše divlju svinju, što nije u skladu sa etičkim kodeksom" (vidi okvir). Na to se masa uzjoguni.

"Osam sati će nas uvati. Daj ograničite govor s vreme, sat vreme će ga slušamo", nezadovoljni su ljudi.

"Ovo li je skupština ili šta je?", sve su učestaliji komentari labilnijeg i nestrpljivijeg dela publike.

I taman kad Nebojša možda pomisli da je priči o svinjama kraj, začuše se reči koje dopreše samo do onih sa boljim sluhom: "Al' da ga jašeš, jašeš!", podsećaju vickasto iz poslednjih redova na greh Nebojšin i Banetove reči o jahanju životinje. Onda usledi dnevni red i glasanje, po svakom pitanju, što pojedine poče prilično da iritira, pa ne mogu više da dižu ruke. A, i većina je na zasedanje krenula praznih stomaka, malo-malo mogu se čuti prisutni koje mori glad. I takvi, umorni i izgladneli, gle čuda, plebiscitarno podržaše predloge Jovića. Sve usvojiše većinom glasova, odjedared je svakome sve potaman. Na dnevnom redu nađoše se izbor radnog predsedništva i izveštaj verifikacione komisije radi utvrđivanja kvoruma

Izopšteni Goran i Zoran i, do aprila 2016. predsednik "Fazana", Dragan Dodić Dode i dalje čekaju da dobiju reč. Usledi molba bivšeg Dodića da se obrati masi, a odmah i rezak odgovor Jovićev, "u meso":  "Ne možeš!"

"Tebe li su te pustili ovde da dođeš?", šeretski neko pita Dodeta.

Na Branislavljevo čuđenje i ponovljeno pitanje da Stošić vene čekajući da dobije Ustavom zagarantovano pravo, opet šef Nebojša odloži neupitno: "Samo malo...", napominjujući da nema vremena i da se sednica odužila. Što jes', jes', oteglo se ko gladna godina. Ne želimo da ispadnemo maliciozni, primetismo da za sve drugo itekako ima vremena, govore mnogi, i članovi UO i oni koji to nisu, a ovi koji imaju pravo da se "brane" i kažu šta im je na duši, ćute, jer im ne daju. Čak i zatvorenik ima pravo na poslednju volju i obrok po želji... Ova "v.d" kvalifikacija poče da sve više da smeta i prisutnima!

"Ne vređaj, bre, čoveka više, on je predsednik, nije v.d", razgovopadi se jedan.

"Polako, će bude valjda...", ko zapeta puška spreman je predsedavajući.

Izvesti Jović o radu UO, kao predsednik ovog tela, i iskoristi priliku da pomene ogromne i nagomilane probleme kad je (na prethodnoj sednici Skupštine LU "Fazan" Vranje, 16. aprila 2016; p.a) zaseo u predsednčku fotelju; sreo se sa ogromnim problemima, jada se. Utvrđena su dugovanja prema sedmorici radnika udruženja "u iznosu od oko 1.500.000 dinara, prema dobavljačima još 500.000", referiše predsednik Nebojša. Redom, nastavlja, "kreću da stižu tužbe, opomene i ostalo".

"Dugovali smo 300.000 dinara radnicima po osnovu neplaćenih putnih troškova za 2014. godinu, je l' tako, Dobri?", upitno gleda ka svom bliskom saradniku.

Ovaj, valjda od previše posla, rešio malko da odmori.

"Ne spi, b’e, čuješ što te pitam?", razbudi Dobrija pitanje Jovićevo, a sve u sali, čak i one sa telefonima, razgali i nasta sveopšti smeh.

Renovirali su prostorije udruženja koje 30 godina nisu sređivane, ističe učinjeno Jović, zamenjen je kompletan inventar i postavljen laminat, zidovi okrečeni, centralno grejanje uvedeno. Kao najveći uspeh uspeh navede to što "ni dinar od 300.000", koliko je koštala generalka, "nije skinut sa računa udruženja", već je zasluga prijatelja i drugara lovaca koji su hteli da se uključe u akciju, "osim 6.000 za farbu za krečenje". Da se zna gde ide svaki dinar, samo transparentno. Ne plaća se članarina, izlaže probleme, "slali smo i opomene i u ime lovačkog udruženja, a i kod advokata, i u dobroj meri naplatili članarine". Ostalo je da se protiv dvadesetak članova koji ove svoje obaveze nisu izmirili, nakon Skupštine, podnese tužba, radikalan je Nebojša. "Tako stoji u ugovoru, nismo mi izmislili", nedvosmisleno ukaza na suštinu. Ispunjen je primarni celj, radnicima su isplaćene zaostale zarade, to je osnov normalnog funkcionisanja udruženja. Sad još da se  pojača rad stručne službe, unapre misli Jović, i da se ostala dešavanja u udruženju podignu na veći nivo.

"Sebe neću da obrukam, a obećavam da nikad ni jedan jedini lovački dinar neće da fali, već da će sve biti domaćinski potrošeno", reče Nebojša.

Naročito je predsednik, ili v.d, kako god, ponosan na "plus"od 202.000 u poslovanju za 2016. I finansijski plan za tekuću godinu usvoji se, opet, većinom glasova. Krenu sa usvajanjem zapisnika sa prethodne sednice, po Banetovom predlogu. Ni tu ne beše pravo delegatu.

"Neće da pročita zapisnik, kako da glasam? Šta usvajamo? Pitaj nekog odavde da ti kaže šta usvaja. Nema pojma!", zajapurio se Branislav.

POD RUČNOM

Usledi, odmah potom, obaveštenje predsedavajućeg Kostića, koji konstatova "da je većinom glasova usvojen zapisnik sa prošle sednice", iako ne beše ni "g" od glasanja. Aminovan je i izveštaj o radu Nadzornog odbora udruženja, a predsednik Nebojša obaveštava a izabrana komisija "nije našla za shodno da se za dve godine formira", pred ovu Skupštinu, veli, bili su pozvani da utvrde stanje i podnesu izveštaj, nije bilo interesa jer je došlo jedan ili dvoje njih.

"Ja mogu da nateram moju ženu ili decu kući, ne mogu da nateram...", zamisli se, pogled mu odluta, a onda se, na zaprepašćenje sviju, obrati glavnom oponentu Banetu:

"Tebe ne mogu nateram da ćutiš!", opet smeh, koji kao da odagnava muka gladnih.

Pri kraju desi se cirkus! Krenu Jović opet o svom statusu. Nije mogao, naglasi, da ostvari kontinuitet u radu, sve je radio "pod ručnom kočnicom, pritisnut prijavama, pretnjama, političkim ucenama ovih dana".

"Predložio bih skupštini da se jednom već izjasni, da li imam vašu podršku za dalji rad do naredne izborne skupštine, a ne da radim od skupštine do skupštine. A svu odgovornost za rad udruženja preuzimam ja. Ako je Skupština za to da ja budem predsednik udruženja, da se izjasni, a nakon toga mi je potreban i zamenik predsednika. Tražim da glasanjem vidimo da li dobijam mandat do iduće izborne skupštine za dve godine, da izaberemo zamenika, formiramo Upravni i Nadzorni odbor i krenemo sa radom", mimo protokola ište bos Nebojša.

Usledi ekspresna i gromoglasna primedba delegata Baneta:

"To se radi na izborima?!"

Tu nasta galama, što ni malo ne dotaknu v.d-a. Da stvar bude interesantnija običnom čoveku koji bi da promisli svojom glavom, usledi pitanje predsedavajućeg.

"Čuli ste pitanje v.d. predsednika...", izdade se predsedavajući Kostić, iako se šef mu gnuša ovog epiteta.

Osta zabeleženo da većinom glasova dobi Nebojša "podršku za predsednika". Da, da, glasaše ljudi, iako ovo nije izborna skupština, onako praznih stomaka i umorni, samo kad treba da govore isključeni i bivši predsednik Dodić. Očigledno: trbuhom za kruhom.

Zahvali se novi predsednik Jović na ukazanom mu poverenju, apelova "da se svi uključimo u rad udruženja jer smo na dobrom putu".

Usledi celivanje i padoše prve čestitke.

"Čestitam, Nece, tek si sad najebaja!", u šaljivom tonu obrati mu se, očito, neki prijatelj.

A, Zoran i Goran i Dode i dalje čekaju Godoa...

 

 

Broj članova udruženja varira iz godine u godinu; ima između 600 i 700 članova, a skupština broji 41 delegata.

 

DIVLjA SVINjA

U 3281. broju lista "Alo", v.d. predsednika Lovačkog udruženja "Fazan" Vranje Nebojša Jović uslikan je kako jaše mrtvu divlju svinju! To je, prema izvoru Vranjkih iz tog udruženja, protivno etičkom kodeksu lovaca.

Grupa "Lovci, ribolovci, ljubitelji prirode, lova, ribolova i druženja“ objavila je na Fejsbuku 15. decembra 2016. sliku na kojoj se vidi kako Jović jaše na divljem prasetu koje je odstrelio.

Inače, sliku je sam Jović prethodno postavio na svom fejsbuk profilu. Kao neko ko je na čelu jednog lovačkog udruženja, Jović bi morao da zna da je takvo ponašanje nedopustivo jer je suprotno kodeksu lovaca Srbije, koji izričito kaže da se i prema ubijenoj divljači treba ponašati sa dužnim poštovanjem kao i prema živoj.

On se pak poneo suprotno Zakonu o divljači i lovstvu, suprotno Zakonu o zaštiti divljači i, jednostavno, suprotno ljudskosti.

 

 

 

ZutoCvece