JONUZ MUSLIJU, PORUKE I POUKE

Varnice na oglednom dobru

 

SUŠTINA

Musliju ciklično ponavlja svoju priču čija je osnovna poruka pripajanje juga Srbije Kosovu, ali je utisak da nikada do sada nije izazvao ovakvu reakciju, od lokala pa sve do Beograda i Prištine. „Musliju priziva rat“- osnovni je moto naslovnih strana i lajtmotiv svake političke izjave koje dolaze sa srpske strane. Lokalni albanski lideri koje smo kontaktirali da bi prokomentarisali Jonuzove izjave, ili su mudro odbijali da bilo šta kažu u stilu „što baš ja“, ili se nisu javljali, ili su nas savetovali da ovom čoveku ne poklanjamo preveliku pažnju i da ni njegovi najbliži saradnici ne veruju u to što Musliju govori. Kao i obično, suštinom se niko ne bavi- koliko je kosovskim Albancima stalo do njihovih sunarodnika na jugu Srbije i koja je stvarna politička težina Jonuza Muslijua u Prištini i Tirani.

Idro Seferi u Beogradu živi čitavu deceniju i dopisnik je televizije !!!!!!!!!!!!!“Top channel” iz Tirane. Ovaj mladi Pećanac izjavu Jonuza Muslijua tumači dvojako- kao skretanje pažnje međunarodnoj zajednici na problem Albanaca, ali i kao nedostatak hrabrosti da se oni rešavaju:

„Nismo još čuli komentare drugih jako važnih aktera i političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije o izjavama Jonuza Muslijua, ali verujem da je taj talas izjava više namenjen međunarodnoj zajednici kao skretanje pažnje na mnogobrojne probleme koji kao imenitelj nemaju uvek mržnju ili želju za otimanjem, već nedostatak ideja i hrabrosti za rešavanje istih sa svih strana“, kaže Seferi.

Prema njegovim rečima, Albanci koji žive na jugu Srbije prirodno osećaju da im je lakše da budu vezani za Kosovo i Albaniju nego za druge gradove Srbije ili sa Beogradom. To „prirodno“, objašnjava Seferi, ne podrazumeva samo krvnu i patriotsko- nacionalističku vezu, već i jezičku, tehničku vezu koja prirodnije omogućava rešavanje njihovih svakodnevnih potreba, od kupovine najobičnih stvari poput odeće, pa do školovanja i višeg obrazovanja.

„Problem je u tome što se ta komunikacija ne odvija sa drugim gradovima iz razloga što se generalna slika o Albancima u Srbiji pravi na osnovu mozaika i događaja koji su vezani za Kosovo i politiku oko statusa Kosova, koji je glavni problem tih odnosa, i to se sve spušta do nivoa građana i njihovih svakodnevnih potreba“, navodi Seferi.

Nedžat Behljulji, privrednik iz Bujanovca, Muslijua naziva „autostoperom“ jer koristi metež kako bi se ubacio u neki prevoz. On podseća da je Musliju obećao da će u Nišu da podigne spomenik Skenderbegu, a nije u stanju ni da to učini u Bujanovcu, ili da makar trg dobije njegovo ime. Behljulji kaže da su izjave predsednika Nacionalnog saveta Albanaca fabrikovane i da se može steći utisak da su naručene iz Beograda.

„Ova situacija je idealna za Vučića i vlast u Srbiji, gde on narod i državu spašava od velike Albanije. Samo, ovde mi nije jasno kako su sad Vučić i Rama najednom postali neprijatelji, a u protekle dve godine videli su se nekoliko puta. Podsetiću da su obojica konstatovali kako su Srbija i Albanija najozbiljni regionalni partneri“, kaže Behljulji.

SITUACIJA

On primećuje i zanimljivost trenutka za podizanje tenzija, kad u Srbiji i Albaniji građani protestvuju protiv vlasti. Ni Tači nije u boljoj poziciji, objašnjava sagovornik, jer je 2017. izborna godina na Kosovu, i to na svim nivoima, pa kosovski predsednik pričom o velikoj Albaniji skreće pažnju sa neuspeha pod njegovom vlašću.

I u tom i takvom momentu imamo izjave Jonuza Muslijua, na koje, tvrdi Behljulji, ni Albanci ne obraćaju pažnju. Naš sagovornik zato savetuje da takav odnos prema njemu treba da zauzme i zvanična Srbija:

„Umesto što se bavi Muslijuem, država treba da proveri poslovanje Nacionalnog saveta i kako se troši novac poreskih obveznika“, kaže Behljulji.

Prištinski analitičar i novinar Enver Robeli u svom autorkom tekstu (čije delove citiramo uz dozvolu autora) „Prazna retorika ujedinjenja: Primite nas u EU ili ćemo poludeti“, primećuje da i Rama i Tači pokušavaju da skrenu pažnju sa činjenice da tokom vladavine nisu napravili neki poseban rezultat:

„Situacija postaje još komičnija kada Hašim Tači uđe u teren nakon Rame, koristeći čak i jače reči: " Ako nas EU ne prihvati, svi Albanci će živeti u jednoj državi!" Kada imate dosta slobodnog vremena kao što ga ima  Tači, kada niste napravili nikakve značajne službene posete u inostranstvu, onda je sve što ostaje komentarisawe Raminih izjava. Malo je verovatno da će neko na zapadu uzeti za ozbiljno pretnje ovog dua“, piše Robeli.

Novinar Idro Seferi podseća na probleme Albanaca na jugu Srbije i nedostatak njihovog institucionalnog rešavanja. Osim toga, sveprisutnije siromaštvo pogodno je tlo za svaki nacionalizam koji tako dobro uspeva na Balkanu, posebno između Srba i Albanaca:

POVERENjE

„Sistematska gradnja poverenja, stavka za bilo kakvo pomirenje ali i za napredak svakog naroda, ne postoji imajući i u vidu da su građani taoci političkih procesa i ne postoji jasan način kako do boljeg života, profesionalnog i ličnog napretka. Samim tim postoji prostor za velike ideje i priče“, navodi Seferi.

Sudeći prema našim sagovornicima, izjave Jonuza Muslijua, same po sebi jesu politički infantilne, ali opominju da proces integracije Albanaca ni izbliza nije gotov, da se na pomirenju ne radi ništa već se svakodnevno raspaljuju nove varnice u regionu koji služi kao neko ogledno dobro.

 

PROFIL

Jonuz Musliju je za kratko vreme prošao put od političkog komesara OVPMB do političara sa značajnim uticajem na jugu Srbije. Rođen je pre 57 godina u Končulju, po obrazovanju je nastavnik biologije. U vreme Miloševića proveo je četiri godine u niškom zatvoru zbog „neprijateljske delatnosti", a pritvaran je i 2003. kao lider Pokreta za demokratski progres. Njegova partija, koju je osnovao 2002, kontinuirano je u lokalnoj vlasti nekoliko godina. Osnova programa njegove stranke je pripajanje juga Srbije Kosovu. Avgusta 2015. tražio je formiranje Zajednice albanskih opština, koja bi bila pandan Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Jonuz Muslčiu je jedini aktuelni političar iz Srbije koji je i danas na „crnoj listi“ američkog  Stejt dpartmenta.

 

TAKO JE GOVORIO JONUZ

 „Plate? To su takse od Albanaca, ne uzimamo mi pare od Srbije, jer Srbija i ne daje. Vidiš koliko ulaže para u Preševo, Bujanovac i Medveđu. Ovo je tampon-zona, sve je mračno, ovde nije ništa investirano i to se vidi od Vranja, sve odatle je beda".

„Negova prva bitka je bila bitka za Niš 1443. godine. U toj bici, braneći Niš od Turaka, Skenderbeg je postao heroj, ne nacionalni, već balkanski heroj. To su istorijske činjenice. Zato mi nije jasno zašto se neki pojedinci plaše tih podataka iz njegove biografije. Zahvaljujući baš tim podacima mi danas, ne samo na Balkanu, imamo više ulica i trgova koji nose njegovo ime, imamo njegove spomenike, pa institucije koje nose njegovo ime“.

„Pre svega,ovde na jugu je stabilna situacija. Ona je bila stabilna i pre 2000. godine. I danas je stabilna. Ono što je bilo između Srba i Albanaca, mislim na borbu 2000. godine, nije bilo upereno od strane jednih na druge. Sve ono zlo koje se ovde desilo proizvela je vlast u Beogradu, kako ovde na jugu, tako i na Kosovu. Ponavljam, naši odnosi ovde, uz sve sitne probleme, danas su jako dobri“

„Nema ni puta za Evropsku uniju bez priznanja Kosova. Tim činom ovde će prestati tenzije, a situacija će se normalizovati na zadovoljstvo i Srba i Albanaca. Onda će Srbi normalno putovati u Prištinu, a Albanci u Beograd“

„Na referendumu 1992. godine, 98 odsto građana izjasnilo se za autonomiju ove tri opštine, s pravom pripajanja Kosovu. To je volja građana i tim načelima se moramo vratiti, moramo ih reafirmisati“.

„Investitori se ne plaše Jonuza, već Beograda. Ja nisam ovde bio do 2000. godine. Zašto su tada i Srbija, i drugi investitori, zaobilazili Preševsku dolinu?“

„Za četiri godine ja ću imati mnogo više sede kose, a Bujanovac, Preševo i Medveđa imaće više investicija, više radnih mesta i više zadovoljnih građana.“

 

NENAD MITROVIĆ, SNS

OSTAVKA PA IZBORI

Opštinski odbor Srpske napredne stranke Bujanovac smatra da su izjave Jonuza Muslijua nedopustive i da se takvim izjavama ruši državni suverenitet i teritorijalni integritet.

Lider bujanovačkih naprednjaka i narodni poslanik u Skupštini Srbije, Nenad Mitrović, ističe da su Muslijuove izjave direktno zagovaranje secesije delova Republike Srbije.

– Smatramo da ovakav čovek ne može da obavlja funkciju predsednika Skupštine opštine Bujanovac. Opštinski odbor SNS je doneo stav da pozovemo sve srpske stranke koje u SO Bujanovac imaju svoje odbornike, a podržavaju Jonuza Muslijua na mestu predsesdnika Skupštine, da mu uskrate dalju podršku.

Pre svega mislim na SPS, JS, SDPS Rasima Ljajića, SPO, SDS Borisa Tadića i GG „Stojanča Arsić“. Na ovaj način bi se stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, što bi bilo najpoštenije prema svim građanima i prema drugim političkim partijama – kaže Mitrović.

Srpske političke stranke, koje su u lokalnoj vlasti sa Partijom za demokratsko delovanje, Demokratskom unijom Albanaca i Muslijuovim Pokretom za demokratski progres, imaju sedam odbornika.

U opoziciji je, sa takođe sedam odbornika, koalicija okupljana oko Srpske napredne stranke. U opozicionim odborničkim klupama su i predstavnici Demokratske partije Nagipa Arifija.

 

STOJANČA ARSIĆ, ZAMENIK PREDSEDNIKA OPŠTINE

ISTOČNO KOSOVO SAMO U JONUZOVOJ GLAVI

Možemo da preispitamo dalje učešće partije Jonula Muslijua u vlasti kada bismo našli adekvatno rešenje ko bi mogao da ih zameni a da lokalna samouprava nastavi da normalno funkcioniše, ali takvog rešenja nema na vidiku“, rekao je za Bujanovačke Stojanča Arsić, zamenik predsednika opštine.

Reagujući na izjavu Muslijua da Bujanovac, Preševo i Medveđa, koji su po njemu „deo istočnog Kosova“, treba da budu deo unije Albanije i Kosova, čije su stvaranje najavili Edi Rama, premijer Albanije i kosovski predsednik Hašim Tači, Arsić kaže da „istočno Kosovo postoji samo kod Jonuza“:

„Svima je jasno da na jugu Srbije nema promena granica, i mislim ni da Musliju ne veruje u ono što priča“, kaže Arsić.

Prema njegovim rečima, nema razloga da zbog izjava Jonuza Musliju reaguje lokalni parlament jer „on stalno daje takve izjave“.

 

Grupa građana koju vodi Arsić deo je lokalne vladajuće koalicije sa PDD predsednika opštine Šaipa Kamberija i PDP Jonuza Muslijua.

Komentari

Овог под хитно ухапсити да не лаје по земљи Србији

ZutoCvece