TRGOVIŠTE, MESTO UBEDLjIVE VUČIĆEVE POBEDE

Tamara ne može da čeka

Ovo je mlad novinar, došaptavaju se između sebe, pa "ili će da nas oplete, ili će da nas čuva, treće nema. Mi moramo ga čuvamo, da bi i on nas", spremni su za šalu i komiku od ranog jutra.
 Na lokalnim izborima prošle godine SNS je, vele, osvojio bezmalo 80 odsto. Na ovim predsedničkim su socijalisti dali svoj doprinos, "bez opstrukcija i vršenja bilo kakvog pritiska na biračko telo". Pre nego krenemo dalje, pitasmo ih da uradimo nekoliko fotografija kancelarije, radi dojmljivosti ambijenta i radne atmosfere. Pristadoše bez problema, ali uz vrlo temeljite pripreme, kao za kakav foto-sešn. 
"Još jedan mandat ako nam građani daju poverenje, biće sve 100 odsto", uverava nas Aleksandar.

Vraćamo se na početak priče. Ne idemo daleko. Tik uz zgradu opštine – kafana. Lep je, mislimo se, ovaj novinarski posao. Aleksandar u kafanu ulazi autoritativno ali srdačno, pozdravlja se sa lokalcima i odlazimo u drugi deo objekta. Separe je već rezervisan. Sa nama je i Srećko Dimitrijević, predsednik Turističke organizacije, koga upoznasmo maločas u ofisu, kao mladu nadu. Na sve četiri je, usplahiren, žuri, kaže Tamara je u akciji, pa mora. Skreće misli sa onoga što ga najviše sekira, predlaže nam da deo teksta iskoristimo za promociju Dana preobraženja koji će se od 17. do 19. avgusta organizovati u Trgovištu, no rekosmo da smo otvoreni za saradnju i da ćemo se čuti kad za to dođe vreme.
Sedamo za astal, Kolić u ulozi domaćina preporučuje nam pljeskavicu kao specijalitet kuće. Kako koji Vranjanac dođe u Trgovište, mora da proba roštilj, objašnjava Aleksandar prethodno rečeno. 
"Kole, mene svaki čas treba da pozovu", kao na iglama je Srećko, razumljivo. 
Onda se obrati kuvaru drugarskim tonom: 
"Ajde, kad će taj doručak, da ne idem pred Tamaru praznog stomaka".
Na naše pitanje o sveprisutnim protestima protiv diktature aktuelne garniture na vlasti, Aleksandar nam Kolić spremn i nedvosmisleno odgovori da je sve to maslo opozicije koja je nezadovoljna zbog poraza, pa "zloupotrebljava i iskorišćava omladinu". Kaže da nema ništa protiv toga, demokratska smo zemlja, sve dok se ne narušava javni red i mir.
Krenu, zatim, sa svojom političkom prošlošću, obrazlažući zašto je i kako do nedavno bio nosilac liste druge velike partije, koja ne gleda baš blagonaklono na naprednu ideologiju.
JA, KOLIĆ
"Na lokalne izbore, kao nosilac liste DS, pravim najveći izborni rezultat u istoriji stranke u Trgovištu, osvajam šest mandata i 21 odsto glasova. Ispod mene je bio SPS sa pet mandata i SNS, koja je u koaliciji sa Reformističkom strankom imala četiri mandata. Pravimo koaliciju, dajemo mesto predsednika opštine SPS, ja uzimam funkcije zamenika predsednika opštine i zamenika predsednika skupštine, a SNS dobija mesto predsednika skupštine. Iznenadnom smrću predsednika opštine, koji je bio socijalista, dolazi do toga da ceo odbor DS pređe u SNS. Sada koalicija glasi SNS i SPS", objašnjava Kolić.
Taman kad smo se udubili u lokalne političke (ne)prilike, izlaganje prekida Srećko, navodeći na svoju vodenicu. 
"Moram da idem, evo je Tamara. Spakuj mi doručak", obrati se kuvaru.
 Ne smeju Beograđani da čekaju. Završavamo, nedugo zatim, doručak, te u hodu pravimo plan za dalje. Moramo svoje uskladiti sa obavezama naših domaćina. Kole obavi jedan telefonski razgovor i već smo u kabinetu predsednika opštine Krstića, koji je u međuvremenu stigao. Pažnju nam odvlači drveni sat, obešen na zidu iznad njegove glave. Interesantnog dizajna, sa likom novog predsednika, u svoj svojoj veličini. Ljudi veruju Vučiću zato što je na pravom putu, veli Krstić.
"Mi kao predstavnici najveće stranke pokušavamo da politiku koju vodi Aleksandar Vučić pretočimo u dela", reče nam. 
Dodade da je osnovni princip "domaćinsko poslovanje" kod korisnika javnih sredstava, ali ne, nije u pitanju Palmina Jedinstvena Srbija i njihova parola, kao bi neki pomislili.
“Opština nema ni dinara zaduženja ni po jednoj kreditnoj liniji, nemamo ni lizing za vozila. Na više načina se vodi računa o građanima. Mladima pružamo šansu da se zaposle, svako ko bude završio fakultet dobija šansu. Kroz različite donacije i fondove EU angažovali su se meštani Trgovišta, što je rezultiralo njihovim zapošljavanjem ovde i smanjenjem migracija, a povećanjem nataliteta", referiše Krstić.
 Članovi Veća, nastavlja, pre svega muškarci koji poseduju vozačke dozvole, imaju obavezu da jedan radni dan nedeljno pomažu hitnoj službi i prevoze bolesne do zdravstvenih centara u Vranju ili Nišu.
"Vučić nije bio do sad kod nas. U nekoliko navrata je bila planirana poseta, ali je zbog njegovih obaveza otkazivano. Pomoć koju Vlada Republike Srbije pruža Trgovištu je na zavidnom nivou, i putem projekata, ali i sa tehničkog stanovišta", zahvalno gleda ka Beogradu.
Govoreći o demonstracijama, reče da su to "instrukcije opozicionih lidera koji su doživeli fijasko na predsedničkim izborima, te da se digla pompa zato što je izašlo 5.200 ljudi". Ništa to neće promeniti na političkoj sceni, smatra. Ako sad opozicija zatraži parlamentarne izbore, nema dilemu, "biće počišćena sa političke scene".
Prolazimo, potom, kroz špalir građana koji uredno čekaju ispred kancelarije na prijem kod predsednika, te krećemo u varoš da oslušnemo šta običana svet misli. Od opštine krećemo preko mosta, i stižemo ispred restorana Filip drugi. Kolega nam preporuči vlasnika Dragana Djorđevića Gagija kao osobu koju ne smemo promašiti ako želimo informacije o dešavanjima u Trgovištu. Ispred ulaznih vrata prilazi nam mlad čovek, vrlo otvoren i spreman za priču, ali nas odmah iznenadi!
"Koga interesuje čovek bez četvorku i trojku na donju vilicu, bez kutnjak?", očito je dobro raspoložen mladić, koji nam reče da je sin Draganov. 
Upoznasmo i gazda Gagija, reče nam da ova kafana obitava evo već 60 godina, a da je posao krenuo od njegovog oca.
Država mora da pomogne, pre svega dajući povoljne kredite na duži period za razvoj poljoprivrednih gazdinstava, apeluje Dragan. 
"Mi smo najnerazvijenija opština u Srbiji. Ako nam država ne pomogne, za pet godina neće ovde biti života. Omladina ne radi, a Vučić može i trebalo bi da pomogne. Naša opština je na prvom mestu po broju glasova koje je na prošlim i ovim izborima dala Vučiću”, priča nam on.
Vučić je bio najozbiljniji kandidat za predsednika, "ostali ne mogu ni vodu da mu nose". 
"Mi ovde u lokalu ne tražimo da sejemo pšenicu ili kukuruz, ali možemo da se bavimo etno-turizmom. Otvaranje graničnog prelaza prema Makedoniji, na kome se radi već 20 godina, i asfaltiranje deonice puta Trgovište – Bosilegrad su neophodni. Trgovište tako ne bi bilo više slepo crevo", gađa Gagi u metu.
SLEPO CREVO
Povećan je i natalitet, u 2016. imamo između 50 i 60 novorođenih, što je sve rezultat Vučićevih napora. Jedna žena je rodila trojke, zahvaljujući pomoći opštine koja iz budžeta izdvaja sredstva za veštačku oplodnju. "U toku je i akcija neženja, kad opština sa, mislim, 180.000 dinara finansira svakog muškarca starijeg od 35 godina koji se oženi".
U razgovor se uključi i bivši direktor fabrike "Jumko" u Radovnici, Stamenko Manić, koji nam pravi društvo za kafanskim stolom. Veli da je nekad ova kompanija zapošljavala 363 radnika, a sada ih ima oko 30. Tu je i "Simpova" fabrika dečijih krevetića. U Donjem Stajevcu, zatim, bivša fabrika tepiha koja ne radi već godinu dana.
"Najbitnije je da je plata redovna, pa neka bude i 200 evra, kako bi se mladi stimulisali da ostanu", zaključi Manić. 
Država mora da pomogne, dele mišljenje Stamenko i Dragan, davanjem povoljnih kredita za razvoj poljoprivrednih gazdinstava.
"Nemamo banku već dve godine. Moramo da idemo u Vranje kolima. Tamo platimo parkiranje, pa nam pauk digne kola jer se nismo parkirali tamo gde je propisano, pa kupimo da pojedemo nešto... za čas se potroši 3.000 dinara", više kroz smez nego u zbilji će Dragan.
Privodimo polako svoj boravak u Trgovištu. Ostaje nam još nekih petnaestak minuta do polaska autobusa koji treba da nas vrati u Vranje. Kažu nam da čekamo tu, pored trafike kod mosta. Ulazimo u autobus, a glavom prolazi grafit na jednoj staroj kući – "Šešelj srpski junak", koji je neko prelepio papirom na kojem piše "Budućnost u koju verujemo - SNS". Čini se da se koreni ne zaboravljaju tako lako.

 

O TRGOVIŠTU
Po poslednjem popisu iz 2011. godine, opština Trgovište ima 5.091 stanovnika, a samo naselje – 1.785. Prema popisu iz 2002. godine  opština ima 6.732, a naselje 1.804 stanovnika. Taj broj je u konstantnom padu. Primera radi, na popisu iz 1948. godine – 15.368 stanovnika. Opština broji 35 naseljenih mesta. Sredenja nadmorska visina Trgovišta je 805 metara. Zvanično je najnerazvijenija opština u Republici Srbiji. Februarski prosek plata bio je 19.192, a u realnosti 17.423 dinara (kada bi se i radnici koji primaju "minimalac"). Na pretposlednjem je mestu po proseku plata u Srbiji. 

Komentari

bravo bravo!!

jedenje na potpis

ZutoCvece