Uvodnik

Vranjanci i Gojko Sisa

VRANjANCI I GOJKO SISA

Saša Janković je bio u Vranju.

Bio i otišao, a sve govori, da parafraziram Gojka Sisu: najebaćemo, svi ćemo da najebemo.

 Vranjanci, prusustvom u onolikom broju i rekacijama, nisu  iznedili samo sami sebe, goste iz Beograda, ostatak Srbije, već i one koji su do juče gromoglasno poručivali premijeru „Vranje je za Vučića“.

„Onoliki broj“ je, po procenama, izmeću 500 i 1.500. ljudi. Za neupućene u lokalne prilike i  višestranačku  istoriju našeg grada, ovakva ocena može zazvučati preteranom i navijačkom. Ne bih da se ubećujem sa onima koji se potcenjivački  odnose prema broju okupljenih. Samo  da podsetim, 1996/97. godine, dok je u obližnjem Nišu ulicama hodalo nekoliko desetina hiljada ljudi, u Vranju se na prvoj protestnoj šetnji okupilo 17 (sedamnaestoro – slovima) građana.

Toliko o govoru brojki.

Velika bi bila greška, međutim, da na osnovu predizbornog skupa Saše Jankovića, onakvog  kakva je bio, izvlačimo zaključke o rezultatima izbora. U Vranju. Za Srbiju ne znam.

Vranjanci su čudna sorta. Pokazali su to mnogo puta. Prisetimo se samo izbora 2.000.godine, i to onih parlamentarnih, u decembru. Vranje je bilo, ako ne jedini, ono među nekoliko gradova u Srbiji, u kojima je pobedio SPS. Uprkos svemu i uprkos svima.

Zato i mislim da je važnije od toga da ovdašnja vlast, a ne bilo loše da i sam Aleksandar Vučić porazmisli, pre svega, o poruci koju su im uputili Vranjanaci, bez obzira kako će glasati.

Da sam na njihovom/njegovom  mestu, bio bih veoma zabrinut.

Ne (samo) zbog rezultata izbora. Navući će oni Aleksandru Vučiću neophodan broj glasova, ovako ili onako, ali bilo bi korisno da se priupitaju ne samo šta će posle izbora, mada im i to ne bi škodilo, već da stave prst na čelo i dobro, dobro, proanaliziraju šta su i kako radili do sada.

Predizborni skup Saše Jankovića je, pre svega, opomena, poruka, i od toga kako će je, pre svega, SNS razumeti, zavisiće mnogo toga u Vranju, verovatno i u Srbiji.

Plašim se samo da ne postoji u vlasti kritična masa koja će razumeti na ovaj način okupljanje tih 500 - 1.000 -1.500 ljudi.

Eh, taj Gojko Sisa.

Komentari

..Vukasine ne mrsi, bilo je preko 1500...poenta..bez straha, ima nas normalnih, ali ima vise onih...tuga...

Sajam Zaposljavanja