ŠTA JE TO VEEDA

Postupanje po ponudi

 

UPUTSTVO DONATORA

Na drugoj strani, nadležni iz VEEDA-e, i dalje su zatvoreni za javnost kojoj ostaje da percepciju o poslovanju agencije formira na osnovu načina rada Dejana Manića dok joj je predsedavao Skupštinom.

Vranjske su uputile molbu svim zainteresovanim stranama da prokomentarišu naše pisanje, demantuju ga ili potvrde, ali odgovore do trenutka pisanja ovog teksta nismo dobili.

Živko Ivanković, direktor Agencije, kada smo sa njim prošle nedelje razgovarali o ovoj temi, pokušao je da bude duhovit pa nas je uz primetnu dozu ironije upozorio da pazimo šta pišemo da nam se, jel'te, „ljudi ne bi smejali“. Pošto je u prošlom broju Vranjskih izašao tekst „Stvarno jedinstveni biznis“, Ivanković se uozbiljio pa nam je na molbu za razgovor poslao poruku sledeće sadržine:

„Zahvaljujem na ponudi. Nažalost, ovo je prvi put da čujem o postojanju interesovanja za razgovor sa vaše strane. Svejedno, iz javnih izvora informacija pretpostavljam da bi tema bila u vezi projekta koji sprovodimo u 90 opština u Srbiji a koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju. Kako je naša obaveza da našeg donatora obavestimo o svim novostima u javnosti koje se tiču ovog projekta, najpre ćemo tako i uraditi. Po vašoj ponudi postupićemo pošto dobijemo zvanična uputstva od strane našeg donatora“.

Do zaključenja ovog broja novina Ivanković „nije postupio po ponudi“, a nije postupio ni donator, kome smo takođe ponudili da javnosti objasni način poslovanja Agencije od 2014. pa do danas, što je period kojim smo se bavili u tekstu. Ovo, međutim, ne treba preterano da čudi ako se zna da ne samo ovaj inostrani donator ne voli kada se o njemu i njegovim projektima govori u negativnom kontekstu.

Po našoj ponudi nisu postupili ni ostali u Agenciji kojima smo, kao i Ivankoviću, poslali mejlove sa pozivom na razgovor.

Inače, na internet stranici VEEDA nema mnogo reči o poslovima i projektima koje sprovodi agencija. Javnosti je jedino dostupno nekoliko rečenica o aktuelnom projektu "Razvoj privatnog sektora u južnoj Srbiji - faza 2“, pa pretpostavljamo da je njihova saradnja sa firmom „CEZUS PR Ivana Kažić“, koja je u vlasništvu dotične sekretarice Gradskog odbora JS, u okviru ovog projekta. Na sajtu agencije jedino stoji da je projekat počeo u oktobru 2014. godine i da će trajati do septembra 2018:

„Projekat je finansiran od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju SDC a implementira Regionalna razvojna agencija Veeda, ukupne vrednosti 5,250,000.00 CHF. Projekat obuhvata 90 opština u Srbiji“.

I toliko!

Gradonačelnik Slobodan Milenković je na čelu Skupštine Agencije od 29. decembra prošle godine, kada je na tom mestu zamenio Manića. Prema njegovim rečima, švajcarski ambasador boravio je u Vranju novembra 2016:

„Tada sam  mu najavio da ću se uključiti u rad VEEDA-e jer je Grad Vranje sa oko 45 odsto vlasništva najveći akcionar. On je odgovorio da mu je drago zbog toga i naglasio kako ne želi da se politika meša u rad Agencije. Dodao je i da je zadovoljan dosadašnjim radom“ – objašnjava Milenković.

On kaže da je direktor agencije predao izveštaj o radu za 2016, koji je prihvaćen, a kasnije je izveštaj prošao i kontrolu revizorske kuće koju je angažovao donator. Milenković, koji nije želeo da komentariše poslovanje agencije u vreme svog prethodnika, kaže da su Švajcarci zainteresovani da u narednom periodu ulažu u projekat toplifikacije Vranjske Banje:

PROŠLOST I BUDUĆNOST

„Mi smo dužni da uradimo projektnu dokumentaciju i ostalu papirologiju, i da apliciramo“, objašnjava Milenković.

No, to će se dešavati u budućnosti, a da se podsetimo šta se dešavalo ranije. Manić u OJT ima ukupno četiri krivične prijave. Ova na čije se okolnosti izjašnjavao danas, tiče se poslovanja JP Skijalište Besna kobila, čiji je do letos bio direktor, i privatne firme MB Euro MD, u kojoj ima deponovan bankarski potpis. Kako su Vranjske pisale, Skijalište je ovu firmu angažovalo za prevoz svojih radnika na posao do Planinarskog doma na Besnoj kobili, i za to tokom 2015. i 2016. platilo preko pet miliona dinara. Što se, pak, tiče poslovanja VEEDA-e, gde je Manić od 2012. na čelu Skupštine, podsetimo da je Agencija samo prošle godine firmi CEZUS uplatila 5,4 miliona. Ovu firmu vodi odbornica JS Ivana Kažić, zaposlena kao sekretarica u GrO. Kasnije se novac odatle odlivao u nekoliko preduzeća, uključujući i Euro MB, čiji su vlasnici povezani sa JS.

Manić je u prošlom broju Vranjskih negirao povezanost sa ovim firmama.

 

 

TUŽILAŠTVO

PROTIV MANIĆA ČETIRI KRIVIČNE PRIJAVE

U predmetu KT.br.579/16, dana 14.03.2017. godine, u svojstvu osumnjičenog saslušan je Manić Dejan iz Vranja,  bivši direktor Skijališta Besna kobila, po podnetima anonimnim krivičnim prijavama zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz čl.359.st.1.Krivičnog zakonika, potvrđeno je Vranjskim u OJT.

„U ovoj fazi, u cilju zaštite interesa vođenja krivičnog postupka nije moguće dostavljanje bližih pojedinosti podnetih krivičnih prijava“ – dodaje se u dopisu.

Protiv Manića su u OJT podnete ukupno četiri krivične prijave:

- krivična prijava Poreske policije, zbog krivičnog dela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz čl.173.a.Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, po kojoj je u toku postupak dokaznih radnji;

-krivična prijava advokata S.M. iz Surdulice, zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave iz čl.357.st.1.KZ, u toku su provere preko policije;

-krivična prijava T.I iz Vranja, date na zapisnik pred OJT Vranje dana 26.10.2016. godine, zbog krivičnog dela lažno predstavljanje iz čl.329.st.1.KZ, koja prijava je odbačena rešenjem OJT Vranje od 05.01.2017. godine.

Sajam Zaposljavanja