PREDIZBORNA NADMUDRIVANjA SPS I SNS

Ljubav na seoski način

 

TAJNOVITOST

I, na kraju, šta je dogovoreno? Pa, ništa, osim da SPS ipak uđe u vlast. Sad, to po sebi očigledno neće lako ići, ali će, kako sada stvari stoje, morati da se sve pokrene u tom pravcu. Nedoumica je ista: da prvo odrade izbore pa postanu vlast, ili da stvar ide obrnutim redom.

„Nećemo ulaziti u vlast posle izbora“, kategoričan je Antić, kome se očigledno žuri da okonča ovaj posao.

No, stare rane još uvek su ootvorene, pa ta činjenica pomnogo odvaja partnere na zajedničkom poslu. Sve u svemu, Slaviša Bulatović, šef vranjskih naprednjaka i čelnik njihovog Izbornog štava kaže da je stvar jasna: dve stranke ovde na izborima moraju da osvoje oko 70 odsto glasova izašlih birača, koliko su osvojili i na lokalnim izborima, što će reći SNS oko 22.000 a SPS nešto manje od 10.000 glasova.

„I svako ko sada ne radi u ovom pravcu ne radi dobro. I na sastanku dve stranke govorili smo samo o izborima. Ne bih dalje da komentarišem, ali u ovom času sve naše ideje i sav naš rad usmereni su ka izborima. Dogovoren je sastanak lokalnih rukovodstava SNS-a i SPS-a, ali će i on biti u funkciji izbora“, kaže Bulatović.

Ovo nekako isto potvrđuje i Zoran Antić, koji kaže da se do kraja nedelje dve stranke moraju naći i dogovoriti oko gradskog Izbornog štaba, nadležnosti, obaveza, svega onoga oko čega se dogovaraju saradnici i prijatelji kada rade zajednički posao. Po toj priči, dve stranke su već u nekakvoj koaliciji, samo da se to još i ozvaniči. E sad, muka je kada će do toga doći. Problem nije ni vremenski, ni jednostavan. Naprednjacima se SPS ne uvodi u vlast jer će šteta biti veća od koristi. Gotovo da nema aktivnijeg naprednjaka koji preko usta može da prevali čk i neko socijalističko ime, kamo li da ih vidi u starim foteljama. Ista je slika i među socijalistima - ovako poniženi, u stranu gurnuti, na kraju i hapšeni, za čije babe zdravlje da podržavaju Vučića? E, to su sve piitanja za sesti za sto i dogovoriti se. Sudeći po zvaničnim izjavama, ni to ne bi, među braćom, makar i odrođenom, moralo da bude teško. Sam Zoran Antić mogućnost da SPS uđe u vlast sada i odmah ocenjuje kao vrlo realnu, pogotovo na bazi toga što se „dnevno čuje sa Bulatovićem“, inače svojim dojučerašnjim najtežim neprijateljem.

„Ako izuzmemo lične sujete, mi smo na korak do konačnog dogovora. Nas interesuje minimum za naše kadrove. Nećemo ništa od onog dela koji drži SNS i koji je pošteno osvojio na izborima. Cela stvar će ići po fazama, ali određeni rokovi moraju da postoje, jer se stvar ne može odlagati beskonačno“, opominje Antić.

On je naglasio da nije istina da SNS neće njega lično, već je takve ideje pripisao „mešetarenju (državnog sekretara) Negovana Stankovića“. Kao naredne korake Antić je pomenuo formiranje Gradskog izbornog štaba, sastanak dve stranke, popunjavanje tih „faza“ o kojima je bilo reči.

- Ne vidim kako možemo da vodimo kampanju za Vučića kao opoziccija, a da u vlasti istovremeno budu stranke ili ljudi koji ne podržavaju Vučića. Mi smo na miting doveli 456 naših ljudi, dok neki iz vlasti nisu ni došli, dok su drugi doveli 22 partizanke Mare. Pa, to je istorijska prevara i obmana u Vranju, da JS i SDS budu deo vlasti. Ostane li tako, mi ne možemo da snosimo odgovornost - rekao je Antić.

I sada se dolazi na glavno, jer kad jednom svane, drugom može da smrkne. Poslednji javni istupi i iz SNS-a i iz SPS-a idu direktno na izguravanje SDS-a i Igora Andonova iz vlast, što otvara najmanje četiri mesta: zamenik gradonačelnika i direktori Slobodne zone, „Novog doma“ i Biblioteke. No, izgleda da svi oni koji ovde računaju sa nekakvim problemom nailaze na otvorena vrata.

„Niko ništa ne mora da kaže, ako SPS uđe, istog trenutka mi izlazimo. Istog časa! To smo govorili i pre, i za vreme i posle kampanje, i govorimo i danas. Obmana i prevara je kada Antić priča kako nikada neće sa naprednjacima, ni pre ni posle izbora do pre 20 dana, a onda ulazi u vlast. Mi to nećemo da trpimo i nećemo da se pravimo da ne vidimo“, kaže Andonov.

On tvrdi da nikada neće prevariti ni jednog jedinog glasača, jer je uvek tvrdio, a i sada to kaže, da neće sa SPS-om.

- Mi nismo obmana, jer govorimo isto, a to je, za dobrobit grada, SPS mora na opoziono trežnjenje - kaže Andonov.

Po strani da li je ovakav stav precizan ili samo iznuđen, to sa trežnjenjem nije loša ideja. Sad, da li je desetomesečni tretman dovoljan, ili se pak traži produžetak rehabilitacionog roka, to ostaje da se vidi. Ovaj brak iz računa koji se nikome neće dopasti može da se završi na razne načine, ali će, valja očekivati, do nekih približavanja ipak doći, što za SPS može mnogo da znači i u budućnosti. Stvar nije naivna, jer se sada ne rešava samo pitanje ulaska u vlast, nego i narednih političkih godina, pa i decenija koje dolaze. Dvoglavu aždaju sa 70 odsto glasova birača, kojoj izbori služe da se glasovi prelivaju unutar kantara moći koji oni drže u rukama nikome nije milo ni da zamisli. Ako se stvari urede među glavama kako valja, ovakva budućnost je izvesna. Opet, čak i da se ova prilika propusti, budućnost će biti takva, ili slična, jer se za sada ne vidi sila koja se iznenada pojavljuje i devojkama sreću kvari baš sad kad su rešile da se uzmu. No, Srbija je to, o Vranju je reč, pa ovde nikada ništa nije izvesno, osim da se, više ili manje, uz laž ili dve, gotovo sve zna, sada i u buduće.

 

NEŽNOST
Čitava priča počela je posle mitinga Aleksandra Vučića u Vranju. Samo dva dana po okončanju ovog skupa, u subotu su se u zgradi Načelstva našli svi relevantni socijalisti i naprednjaci sa juga Srbije, a delegacije su vodili Dragan Stevanović ispred SNS-a i Branko Ružić ispred SPS-a, kao koordinatori svojih stranaka za ovo područje. Oni ni jednom rečju nisu pomenuli nekakvo prekomponovanje vlasti tom prilikom, ali se iz njihovog rezona što šta dalo naslutiti.

Na primer, Stevanović je rekao da je saradnja partija zvanično počela tri dana pre mitinga, organizovanjem skupa i prikuljanjem potpisa. Ružić je Stevanovića nazvao prijateljem, a sastanak nazvao jednim od sličnih koji se održavaju između dve stranke u čitavoj Srbiji.

„Svi su pokazali konstrutivnost i razumevanje ne samo za ono što je potrebno Pčinjskom okrugu, nego i Srbiji. Verovatno su neki želeli da iskoriste ovakve neuralgične tačke, pa da dođe do neželjenih tendencija, ali to kod državotvornih stranaka ne sme da se desi. U budućem periodu ćemo na nežan način doći do modela još bolje saradnje u interesu svih, pa i Vranja“, rekao je Ružić.

Na direktno pitanje da li je bilo reči o ulasku SPS-a u lokalnu vlast, Ružić je rekao da se sastanak odnosio pre svega na izbore, da o rokovima nije razgovaralo ali da „su vrata za konstruktivan rad dveju stranka otvorena“.

„Saradnja rukovodstava oko izbora učiniće da takva pitanja u bliskoj budućnosti, ili u budućnosti, postanu izlišna“, rekao je Ružić.

„Sastanak po ovom pitanju ni jednom rečju ni zarezom nije opterećen dnevnim pitanjima. Ružić i ja smo tu da ne dozvolimo da nacionalni i državni interes bude opterećen prethodnim periodom. Stvorili smo uslove da relaksiramo naše odnose, ne vodeći računa da li će neko biti ili neće biti deo vlasti, nego da se naše međusobno razumevanje odslika na život građana, za šta su nas na kraju i birali“, odmah je dodao Stevanović.

NAČELNICI  

Glavna prepreka saradnji SNS-a i SPS-a u Vranju do sada je bila sama ličnost šefa socijalista Zorana Antića. No, izgleda da je i ovde na pomolu rešenje. Iako Antić nije želeo da komentriše tu informaciju, politička čaršija uveliko pretpostavlja da će on biti novi načelnik Pčinjskog okruga. Muka leži u činjenici da to mesto zauzima Srećko Pejković, bliski saradnik, pa i prijatelj ovdašnjeg prvog naprednjaka Dragana Stevanovića Bosketa. Izgleda da je i ovaj problem rešen, jer je Pejković, priča se, avanzovao na mesto koordinatora SNS-a za Pčinjski okrug, što je do sada bila Stevanovićeva funkcija.

- Ne, ne, to samo čaršija tako priča - kaže Pejković.

Opet, za predsednika Skupštine, ako SPS dobije to mesto, već je viđen Miroljub Stojčić, nekadašnji gradonačelnik iz SPS-a. Opet, on za sebe tvrdi da je vojnik partije i da će biti onako kako stranka odluči.

- Niko me do sada tim povodom nije kontaktirao, a ni ja ni sa kim nisam razgovarao - kaže Stojčić.  

Sajam Zaposljavanja