KOLIKO JE VUČIĆ KOŠTAO VRANjANCE

Kao iznajmljivanje aviona

PRIHOD, NE RASHOD

Imajući u vidu da je na miting došlo preko 2.000 naprednjaka iz ostalih opština Pčinjskog okruga, te najmanje 1.000 radnika vranjskih firmi (Simpo, Jumko itd) i javnih preduzeća, pa sigurno još oko 1.000 članova, prijatelja, simpatizera, dobar deo njihove familije iz Vranja, deseci gostujućih političara i funkcionera SNS sa svitom i obezbeđenjem, ispada da govorimo o konačnoj brojci od oko 8.000 ljudi. A neka bude da hala, sa punim parterom, prima oko 5.000. Šta je sa 3.000 viška?!

Teza je da je to narod koji je, u vreme dok je Vučić govorio na bini, šetao Vranjem i trošio pare. Vranjanci pričaju da je tog dana, veliki broj nepoznatih ljudi koji su govorili dijalektom drugačijim od vranjskog, viđen kako se gosti po vranjskim kafanama i drugim ugostiteljskim objektima. Neka ih je bilo 1.000 i neka je bilo još 1.000 Vranjanaca koji su eskivirali miting, neka je svako potrošio po 500 dinara u kafićima i prodavnicama, na sladoled, semenke, igračku za dete „sa ekskurzije“, to je milion dinara bruto prihoda za Vranje. Što reče jedan opozicioni lokalni političar u neformalnom razgovoru: „Uvek se radujem dolasku Aleksandra Vučića u Vranje, to je za naš grad više nego dobro sa finansijske strane“.

Zvučaće možda čudno, ali zaradili su i Zdravstveni centar (primećeno više vozila hitne pomoći) i Vatrogasna služba (jedno vozilo) koji izlazak i pripravnost na licu mesta u vezi sa ovakvim događajima naplaćuju 5.000 dinara po vozilu. Krečena je Sportska hala spolja, kao i Železnička stanica, ručno su ribane šine na pruzi, neko je prodao farbu, četke i drugi farbarski-sanitarni materijal, angažovane su firme, radnici su uzeli dnevnice i nešto pojeli. Neke su lokalne gazde od toga profitirale. Takođe, neko je morao da dotera ona antidiverziona vrata do ulaza u halu. I to košta. Obezbeđenje, gostujuće i lokalno, zaradilo je svoje dnevnice. Pržar je dobar svoj deo kolača od popodnevnog boravka Vučiča i funkcionera SNS na Pržaru uoči mitinga. Privređuje i sportska hala od miting-rente, restorani koji su pripremili ketering, „Bivoda“. I Ekrem je uzeo neku banku. A nismo, kažu, od naših gradskih, pa čak ni lokalnih stranačkih para potrošili skoro ništa.

Treća važna stvar je informacija koja dolazi od vranjskih naprednjaka - govore da veći deo troškova kampanje AV snosi centrala SNS. To ne bi trebalo da bude čudno, jer se u vrhu SNS nikada nisu odrekli sistema finansiranja koji je svojevremeno kod „pra-stranke“, srpskih radikala, uspostavio Vojislav Šešelj, plaćajući gotovo sve mitingaške aktivnosti preko preduzeća koje se zvalo „Velika korporacija“. Kažu da SNS, kada su u pitanju kampanje za izbore, po sličnom principu, prihodujući i bočno plaćajući izdatke preko više marketinških agencija, ništa ne prepušta slučaju. Legenda kaže da SNS u svakom momentu barata sa minimum 5 miliona evra na računu i da to bogatstvo oslobađa lokalne stranačke budžete mitingaških obaveza.

KAKVA KOINCIDENCIJA

U tom smislu, odbor SNS u Vranju nema potrebe da bilo šta plaća, izuzev ako neki funkcioneri ne požele da budu džentlmeni. Osim što su uštedeli ili ako hoćete (politički) „profitirali“ vranjski naprednjaci, ispada da ni lokalna samouprava,u kojoj su kolovođe naprednjaci, gotovo da nije dala ni žutu banku za miting i kampanju AV. Ne samo to, već punimo gradsku kasu od naprednjaka.

Odgovarajući na pitanja Vranjskih, načelnik Gradske uprave Dušan ARITONOVIĆ navodi da su „na zahtev SNS-a, Grad Vranje, odnosno Gradska uprava i Odeljenje za budžet i finansije (na osnovu člana 2a i člana 54 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Zakona o finansiranju lokalne samouprave), doneli rešenje kojim je utvrđena lokalna komunalna taksa za isticanje reklamnog panoa - bilborda u ulici Partizanskoj. I to je sve.

„Podnosilac zahteva je uredno platio komunalnu taksu u skladu sa tarifnim brojem utvrđenim Odlukom o lokalnim komunalnim taksama. Radi se dakle o naplati komunalne takse, o lokalnom javnom prihodu, a ne o „pružanju usluge“. Gradska uprava nije pružila nijednu uslugu Srpskoj naprednoj stranci“, navodi Aritonović.

Čista zarada. Ovo bi otprilike moglo značiti da je pano na ulasku u grad (gde je do juče pisali „dobro došli u Vranje“, a danas „AV“), pošto ga Aritonović ne pominje, neko uzurpirao bez znanja grada. Ili, možda nije. Pojašnjenje daje gensek vranjskog SNS Goran DjORDjEVIĆ, koji kaže da postoji rešenje Poreske uprave iz koga se vidi da je odbor u Vranju iznajmio ovaj pano na mesec dana.

- Za potrebe izbora, koristićemo ga tokom marta za stranačke potrebe. Ne znam tačno koliko košta, mi smo predračun poslali centrali stranke u Beogradu koja to plaća sa centralnog računa za predsedničku kampanju. Što se tiče ukupne cene mitinga u Vranju, stvarno ne znam kolika je, jer opet su troškovi pretežno na centrali. Mogu da kažem da je naš gradski odbor cela kampanja za vanredne parlamentarne i lokalne izbore prošlog aprila koštala oko 1,5 miliona dinara - kaže Djorđević.

Iako su danima pred miting specijalizovano vozilo i cisterna JP Vodovod prali gradske ulice, Djorđević kaže da to nema nikakve veze sa mitingom AV. Samim tim, nema ni vanrednog troška, dodaje Djorđević.

„Postoji nalog od gradonačelnika Vranja da se ulice peru redovno, to smo činili i za vikend posle mitinga, tako da nije napravljen nikakav vanredan trošak. Samo se početak realizacije tog plana slučajno poklopio sa mitingom“, kaže Djorđević.

Dolazak premijera poklopio se izgleda i sa tzv. prolećnim uređenjem grada. Direktor JKP Komrad Momir STOJILKOVIĆ kaže da je i to slučajnost.

„Radovi koji su izvođeni su redovni. Radili smo ono što radimo i ovih dana, skupljali rizlu, uređivali zelene površine, ništa vanredno, ni ciljano za miting. Reč je o sezonskim poslovima“, tvrdi Stojilković. 

Šef vranjskog SNS Slaviša BULATOVIĆ potvrđuje da gro plaćanja za miting ide preko stranačke centrale, te da ni u momentu odlaska ovog broja Vranjskih u štampu nema preciznu informaciju o tome šta je koliko koštalo.

„Znam samo da hala košta otprilike oko 120.000 dinara. Mi kao odbor dobijamo donacije i sredstva koja nam lokalna samouprava uplaćuje u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija. Ali, sve se to sliva na centralni račun SNS preko koga idu plaćanja, mi samo šaljemo fakture kada se održava miting“, navodi Bulatović.

BUDžETSKA ČLANARINA

Šef naprednjaka dodaje da je za kampanju otvoren poseban račun pri centrali stranke sa koga se plaća.

- Od troškova koje smo imali u vezi sa mitingom, osim zakupa hale znam za vodu i sokove iz „Bivode“, to je oko tri, četiri hiljade dinara. Obezbeđenje nismo plaćali, redari su nam bili volonteri iz stranke. Što se tiče troškova u ugostiteljskim objektima, tačno je, bili smo na doručku u jednom restoranu radi dogovora u vezi sa organizacijom mitinga, gde je državni sekretar Dragan Stevanović platio račun. Vučić jeste bio na Pržaru posle otvaranja deonice pruge na železničkoj stanici, ali ručka nije bilo“, tvrdi Bulatović.

Na pitanje da li je moguće da jedan ovakav miting, kako se priča, košta od tri do pet miliona dinara, Bulatović je izrazio sumnju u tolike iznose i dodao da će se to znati kada posle kampanje centrala SNS podnese finansijski izveštaj Agenciji za borbu protiv korupcije, uz napomenu da SNS godinama unazad tu obavezu prema Agenciji ispunjava vrlo transparentno.

Kakva je, za razliku od prihoda koje su ostvarili Vranjanci, šteta po poreske obveznike, posredno i po nas Vranjance, tek će se znati. Ali, treba znati da lokalna samouprava trpi iz razloga što se, zarad finansiranja budućih stranačkih aktivnosti, pa i onih u vezi sa izborima, neprestano zapošljavaju kadrovi naprednjaka u javnom sektoru, podseća jedan lokalni opozicioni političar koji je insistirao na anonimnosti.

„To je sistem koji je svojevremeno razradio URS. Svako od novozaposlenih ima obavezu da od momenta dobijanja prve plate, pa nadalje (negde je to godinu, dve, a negde duže) odvaja od vlastite plate pare za tzv. „stranačku članarinu“. To je otprilike nekih 5.000 dinara mesečno, negde i više. Šteta nastaje, jer je reč o novcu za plate iz budžeta kojim se finansiraju nepotrebna radna mesta u sklopu partijskog zapošljavanja u javnim službama“, navodi ovaj sagovornik.

Za jedan miting postoje četiri vrste troška - zakup prostora, organizacija mitinga, tehnička priprema i putni troškovi. Agencija za borbu protiv korucije priznaje i troškove pod „ostalo“. „Ulaganje“ centrale SNS u svog predsedničkog kandidata, delom i iz članarine koja, kao što je rečeno, potiče iz gradskih i republičkog budžeta, je sledeća. Iznajmljivanje bine za miting u Vranju koštalo je, kažu, oko 6.000 evra. Štampano je 3.000 zastavica sa logom AV. Svaka zastavica košta 30 dinara, pa množenjem dolazimo do cifre od 90.000, odnosno oko 730 evra. ne zna se koliko je novih velikih zastava odštampano, ni cena. Ne zna se ni koliko je plakata utrošeno, komad je navodno oko 5 dinara. Tri velika platna sa stranačim obeležjima, delo Jumka, koštaju oko 250.000 dinara (2.000 evra). Autobusi koji su došli iz Leskovca, Lebana, Niša, Aleksinca, u proseku oko 200 evra po autobusu, a bilo ih je 50, čime se dolazi do cifre od 10.000 evra. Zakup hale je 120.000 dinara (ako je plaćeno i grejanje, što po cenovniku ide pride -150.000 dinara) ili najmanje 1.000 evra. Ketering-posluženje u VIP loži sportske hale oko 1.000 evra. TV prenosi, voditelji, sekjuriti, dnevnice policije i žandarmerije, gorivo za mnogobrojna vozila koja su došla odasvud (to je neko morao platiti), to su zbirno cifre od kojih se vrti u glavi i malo-pomalo stigne se do tih nekoliko miliona dinara koliko košta miting. A upravo je AV na u Vranju osumnjičio neke druge predsedničke kandidate da „bacaju“ toliki novac na mitinge po Srbiji. Na kraju, ponovljeno nam je još jednom sa bine da „u Vranje nema laganje“. Nadamo se da to važi i za ove sa strane.

 

SKROMNIJI SOCIJALISTI

Poređenja radi, miting odnosno završna konvencija SPS u Sportskoj hali u Vranju pred poslednje lokalne i parlamentarne izbore u aprilu prošle godine koštala je oko milion dinara.

Izvori iz SPS kažu da je bina tada plaćena oko 400.000, zakup hale 150.000 dinara, ketering 100.000, prevoz lokalnim autobusima iz okruženja 150.000, dok su troškovi štampe za miting bili oko 200.000 dinara.

 

MILAN MIHAJLOVIĆ, DVERI

ZLOUPOTREBA JAVNIH RESURSA

Član IO GO Dveri iz Vranja Milan MIHAJLOVIĆ kaže da održavanje mitinga na nivou poput Vučićevog u našem gradu, „predstavlja zloupotrebu javnih resursa u svrhu predsedničke kampanje jednog čoveka“.

„U Vranju su zbog dolaska Vučića dignute na noge skoro sve javne službe, čišćene su i krpljene ulice, krečene zgrade... Ne sećam se da je ranijih godina bilo „redovnih prolećnih radova“ i detaljnog čišćenja grada koji su ovde viđeni u danima pre mitinga. U fabrikama su davani slobodni dani da bi radnici mogli da prisustvuju mitingu, imamo informaciju da je iz „Bivode“ donirano oko 6.000 flaša vode za posetioce mitinga. Sve je to žestoka zloputreba koja će, nadam se, biti kažnjena na izborima“.

On smatra da je sasvim legitimno postaviti pitanje - u kom svojstvu je Vučić bio u Vranju?

„Ako je došao u svojstvu premijera, onda je licemerno što je od Saše Jankovića tražio da podnese ostavku da bi mogao da se kandiduje za predsednika, jer ne znamo da li Vučićč vodi kampanju kao premijer ili kao kandidat SNS“.

Mihajlović dodaje da je trošak za miting na svakom koraku evidentan, a da su sve druge priče naprednjaka „u rangu Vučićeve teorije po kojoj se iznajmljivanje aviona za promo-spot plaća 400 evra“.

Sajam Zaposljavanja