UNA STANČEV, VICEŠAMPION ŠPANIJE U SKOKU U VIS

Princeza Andaluzije

KUMOV SAVET

-Počela sam sa klasičnim baletom, vremenom prešla na ritmičku gimnastiku. Postigla zapažene rezultate sa svojom ekipom, bili smo prvaci Andaluzije, na takmičenju u Marbelji ponosno sam podigla pehar. Paralelno, sa drugaricama odlazila sam na atletske treninge, svidelo mi se ono što sam tamo videla. Svakim danom obaveze su se gomilale, morala sam doneti odluku – odabrati. Značajnu ulogu odigrao je kum Aleksandar  Raković, inače profesor na Fakultetu za fizičku kulturu u Nišu, koji me savetovao da je skok u vis pravac kojim treba ići. Poslušala sam ga, smatram da nisam pogrešila. Eto kako sam od baletske postala atletska princeza!

Za kratko vreme postali ste šampion!

- Potrebno je bilo nekih deset meseci da iz potpune anonimnosti izađem i postanem neka vrsta zvezde. Počela sam sa skormnih 120, da bi na kraju skočila 184 centimetra. U konkurenciji kadetkinja osvojila sam titulu prvakinje Andaluzije. Na nivou Španije se nalazim na drugom, u ekipnom takmičenju na trećem metu. Atletika, odnosno skok u vis je vrlo naporna i nepredvidljiva disciplina. Ponekad sa lakoćom preskočite visinu o kojoj ste sanjali, a onda se ukopate i mesecima ste na istom. Strpljenje je više nego neophodno, srećom tu je trener koji sve dovede u red.

Vaš trener Huan Karlos Salcedo je cenjen u Španiji. Čemu Vas je naučio?

-Spomenula sam strpljenje koje po trenerovim rečima igra ključnu ulogu. Devojčice u mojim godinama žele sve i odmah, u početku sam takva bila i ja. Opravdano je nas nestrpljive spustio na zemlju uz obrazloženje da je potrebno po nekoliko godina rada kako bi se lestvica pomerila u vis za jedan ili dva centimetra. Najviše sam napredovala, trener Karlos je ubeđen u uspeh ukoliko ostanem predana ovoj disciplini, mogla bih postati prva atletičarka Španije. Imam ogromno poverenje u njega, mislim da rezultat neće izostati.

Idete u srednju školu. Kako uspevate da budete uspešni na oba fronta?

-Stekla sam radne navike baveći se sportom. Ustajem vrlo rano, pripremam se za školu, po povratku radim domaći, malo predahnem i odlazim na trening. Imam ustaljen sistem, svoje obaveze završavam na vreme. Osnovnu školu u trajanju od šest godina završila sam sa odličnim uspehom, istim tempom nastavila i u srednjoj koju trenutno pohađam. Očekuje me još jedna godina a zatim fakultet. Nemam još uvek ideju šta studirati, svašta mi pada na pamet, ali bolje da o tome ne pričam.

Koliko vam je bavljenje baletom i ritmičkom gimnastikom pomoglo da napredujete u skoku u vis?

-Naporni dugogodišnji treninzi omogućili su da telo bude gipko, elastično i sa skladnim pokretima. Uz odličnu motoriku bez većih napora osvajam visine. Dobar odraz, još bolji let tela i prelaz preko lestvice omogućuje mi pristojna visina od 178 centimetara. Uprkos tome, ništa ne uzimam zdravo za gotovo i na treninzima dajem sve od sebe. U klubu Nerja, koji ima tradiciju dugu 60 godina, ponosni su na mene. Zaista me vole u Malagi gde živim sa roditeljima.

Kada planirate dolazak u Vranje?

-Nismo odavno bili, uželela sam se rodbine i drugarica. Nadam se da ćemo ovog leta doći, ali to ne zavisi od mene. Ipak, glavnu reč vode tata i mama. Oni rade, imaju mnoštvo obaveza i sve to treba uskladiti.

Kada niste u školi ili na treningu, gde najviše provodite vremena?

-Španija je puna lepih predela, vrlo često sa roditeljima boravim u prirodi. Ljubitelj sam filmova, obožavam reditelja Pedra Almodovara, a volim i da čitam. Trudim se da pametno iskoristim slobodno vreme uživajući u stvarima koje me raduju.

 

 

 

 

PROFIL

Ime i prezime: Una Stančev

Datum i mesto rođenja: 27. avgust 2002, Vranje

Visina: 178 cm

Disciplina: skok u vis

Klub: Nerja cita Nerha

Trener: Huan Karlos Salcedo

Najveći uspesi: Prvakinja Andaluzije dva puta u kadetskoj konkurenciji, dva puta druga u Španiji, u ekipnoj konkurenciji  prvak Andaluzije i treća u Španiji

ZutoCvece