MILAN VASIĆ, GLUMAC

Predstava za jednu baku

OZBILjAN FILM

Ovog leta je sa brojnom ekipom snimao nekoliko scena filma “Vrati se Zone“ u Vranju gde će u decembru biti i pretpremijera filma.  Bio je, kako je primetio, i glumac, ali i domaćin. U filmu  tumači lik Maneta, dakle glavnu rolu, zajedno sa Brankicom Sebastijanović koja igra Zonu.

-Pre nekoliko dana sam gledao „prvu ruku“ izmontiranog filma i jako sam ponosan na ceo projekat. Biće to ozbiljan film. A što se premijere u Vranju tiče, nemam tremu, jer sam siguran u ono što sam uradio. Verujem da će se narodu dopasti film – očekuje.

On kaže da se s pravom mnogo piše i govori o filmu „Vrati se Zone“, Juga Radivojevića, tim pre što je film „Zona Zamfirova“, Zdravka Šotre pobio gotovo sve rekorde po gledanosti:

- Realno je da se ovoliko piše i priča, jer je prvi deo filma ostavio veliki trag. Poznato je da se u našoj zemlji najviše gledaju filmovi koji su vezani za našu istoriju ili lektiru.  A što se ovog projekta tiče, više od tri godine sam u njemu i doživljavam ga kao deo sebe. Mnogo sam radio na svom liku  jer mislim da mi je došao u pravom trenutku- priča Vasić i objašnjava kakva je bila saradnja sa rediteljem Jugom Radivojevićem:

- Jug Radivojević i ja se dobro poznajemo i zato je saradnja tokom snimanja bila više nego perfektna. Odlično se razumemo i verujemo jedan drugome. Kada sam radio sa Zdravkom Šotrom, Ljubišom Samardžićem i Sinišom Pavićem, bilo je drugačije. Ovako, kockice su se sklopile. Diplomirali smo kod istog profesora, Svetozara Rapajića, i odlično sarađujemo, iako je doza odgovornosti veća - kaže Vasić.

Matični teatar Milana Vasića je Prištinsko narodno pozorište  gde igra u četiri predstave: „Revizor“,“Narodni poslanik“,“Bora Šnajder“ i „Hotel Kosovo".Glumci  ovog nacionalnog teatra, igraju po srpskim enklavama na Kosmetu. Tako se Vasiću desilo da je igrao predstavu pred jednim detetom:

- Igrao sam za jedino srpsko dete u Prizrenu. Osećaj je jako čudan, ali je srce puno. Moje kolege iz komedije „Pevaj brate“ igrale su predstavu za jednu baku.

KOMEDIJA TEŽA OD DRAME

Milan Vasić je zauzeo svoje mesto na glumačkoj mapi Srbije. Igra u komedijama, dramama, i u pozorištu i na filmu i u serijama:

- Podjednako volim i komediju i dramu, s tim što je komediju dosta teže igrati. U poslednje vreme, međutim, igram više u komedijama. U svojoj dosadašnjoj karijeri sam podjednako igrao oba žanra - kaže naš sagovornik.

Utočičište Milana Vasića je njegova porodica. Roditelji i sestre. Zato je na početku razgovora kazao da mnogo radi, ali ne zapostavlja privatni život:

-Normalno je da čovek bude vezan za svoju porodicu, ali su se danas vremena malo izmenila, pa deluje kao da se ljudi stide svog porekla i svoje porodice. Ali,  ako se stidiš toga, onda po meni i ne postojiš. Ja sam vezan za svoju porodicu i trudim se da ih sve često viđam. Sve što uradim želim da oni gledaju, i onda čujem njihovo mišljenje do koga mi je mnogo stalo. Moja porodica je moj stub i oslonac!

 

UVELA RUŽA

Vranje, kao što reče,  obožava jer je to grad u kome je diplomirao, zakoračio u svet glume, upoznao i stekao prave prijatelje. Tugovao je kada je dugogodišnji direktor i reditelj Radoslav Radivojević preminuo, kada je teatar izgoreo do temelja. Ukoloko bi ga pozvali da gostuje u nekom komadu učinio bi to, priznaje, bez razmišljanja. Milan kad god može dolazi na „Borine dane“, ne bi li gledao pre svega predstave vranjskog ansambala.  Ove godine je festival počeo komadom „Ruža uvela“ reditelja Milana Neškovića:

-Dopala mi se predstava jer je  drugačije postavljena. Ipak  mislim da reditelj nije izgurao svoju priču do kraja. Filip Gajić, primera radi, je najbolji pečat ostavio u tim izmeštenim postavkama u Vrnju (Oslobođenje Skoplja). Što se glumaca tiče, sjajne su bile Radmila Djorđević i Kristina Janjić Stojanović,  dok su  ostali uglavnom ispratili reditelja –iskren je.

PROFIL

Milan Vasić rođen je u mestu Ropotovo, kod Kosovske Kamenice. Upisao je Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini, odsek gluma, u klasi profesora Svetozara Rapajića. Diplomirao je u Vrnju zajedno sa Tamarom Stošić, duodramom „Klupa u parku“. Širu popularnost je stekao ulogom u filmu “Konji vrani” Ljubiše Samardžića, a kasnije ulogom u seriji “Ono naše što nekad bejaše”. U seriji “Ranjeni orao” koja se trenutno reprizira na RTS-u, glumi lik Maše. Naredna velika uloga mu je bila u seriji “Jesen stiže, Dunjo moja”. “Politika” je Milana predstavila kao ličnost iz domena glume koja je obeležila 2005.  godinu. Igrao je Danijela Pala u „Mirisu kiše na Balkanu“, Janjaćka Janjića u „Beloj lađi“ i Uroša U-Džejl Džema u „Pevaj brate.“ Ostavio se u mnogim pozorišnim predstavama u matičnom pozorištu, vranjskom, leskovačkom pozorištu i drugim teatrima u zemlji. Pre nego što je počeo da se bavi glumom profesionalno je igrao fudbal u Kosovskoj Kamenici, a u srednjoj školi je trenirao rukomet. Takođe je pet godina igrao u lokalnom folklornom ansamblu. Zaposlen je u Narodnom pozorištu u Prištini sa izmeštenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. 

ZutoCvece