VRŠNjAČKO NASILjE U U „ŠESTOJ“ ŠKOLI

Nikome ništa nije jasno

Šta god i kako god bilo, učenik je zbrinut na Dečjem odeljenju vranjske Bolnice, gde je proveo vikend.
Po nalog Višeg javnog tužilaštva vranjska policija od subote intenzivno radi na ovom slučaju, potvrdio nam je Zoran Krstić, načelnik Odeljenja kriminalističke policije.
-Intenzivno prikupljamo sve relevantne podatke od dece, roditelja i zaposlenih u školi. U ovoj fazi rada previše je rano iznositi bilo kakve podatke – kaže načelnik Krstić.
PO NOGAMA I STOMAKU
Dušica Aleksandrova, razredni starešina odeljenja koje pohađa pretučeni dečak kaže da je uznemirena posle događaja:
-Incident se dogodio u četvrtak posle šestog časa u svlačionici. O tome me je istog dana u večernjim satima telefonom obavestila dečakova majka. Bila sam prilično iznenađena njenom pričom, jer se radi o jednom izuzetnom odeljenju u kome nikada nije bilo ni najmanjih problema – kaže Aleksandrova.
Ona prepričava šta joj je ispričala majka dečaka:
-On mi je ispričao da ga je jedan učenik oborio na zemlju, a da su ga još sedmorica udarali i šutirali po nogama, stomaku i glavi. Nastavnik fizičkog je bio tu, u hodniku, ali ništa o tome nije čuo. Po izlasku iz svlačionice, deca su otišla kući, niko se ni na koga nije žalio, a mene je majka učenika posle toga zvala telefonom – kaže razredni starešina.
U Centru za socijalni rad u Vranju kažu da su prijavu od policije dobili u subotu, da rade na ovom slučaju, ali da još uvek nemaju uvid u sve relevantne podatke.
U školi takođe intenzivno rade na ovom slučaju. Novoimenovani direktor Dragan Antić, psiholog Danijela Antić, razredni starešina Dušica Aleksandrov i stručni timovi u školi, od petka, kada im je slučaj prijavljen, ne prestaju da se bave ovom temom.
Majka dečaka Sunčica Spasovski, za sada ne želi da mnogo komentariše ceo slučaj, jer joj je najvažnije da njeno dete ozdravi i da se povrati od šoka.
-Najbitnije mi je da moje dete bude dobro. Još uvek se tresem i ne mogu da verujem šta me je snašlo. Upoznaću sve faktore i neću dozvoliti da se ovo prećuti, jer je kod mog deteta njega je konstatovano unutrašnje krvarenje, gubljenje pamćenja i još neki drugi nalazi.. Prepisani su mu lekovi koje ljudi primaju kada imaju tumor ili rak. Sada idem dalje – kaže majka ne želeći da iznosi detalje o zdravstvenom stanju deteta.
Na komentar da u školi nastavnici i deca negiraju mnoge detalje tog incidenta, ona kaže da to nije tačno i da oni svi mogu da pričaju šta im je volja.
-Da, povrede na mom detetu su valjda od Boga, onako odjednom nastupile.
Mogu oni u školi da pričaju šta hoće. Moja medicinska dokumentacija je tu, kompletna je, tako da mogu da idem sa njom dalje, a oni neka se brane ako mogu. Tako su mi radili i za prvo dete pre pet-šest godina, ali sam ih ja na sudu dobila – zaključuje Sunćica Spasovska, majka učenika.
Ona takođe podseća da je slučaj sa njenim detetom treći incident sa elementima nasilja u ovoj školi u skorije vreme.
Podsetićemo da je pre desetak dana roditelj jednog deteta verbalno pretio školskim drugovima svog sina.
Dragan Antić, novi direktor škole, tek što je izabran na to mesto, ni slutio nije kakvi ga „ispiti“ čekaju. U ovom slučaju on insistira da se posao u potpunosti prepusti nadležnim organima. Kaže da su oni u školi takođe formirali timove koji rade na rasvetljavanju svakog detalja ovog slučaja.
-Mi od subote u školi, svakoga dana, svako iz svog ugla, o tome raspravljamo. Tu su psiholog, pedagog, razredni starešina, ja, deca, roditelji…svi kojih se ovaj slučaj bilo kako dotiče. Nismo radi da detalje iznosimo u javnost, jer je to pre svega posao nadležnih organa, ali lično smatram, posle uvida u sve detalje, da je ovaj slučaj jako predimenzioniran.
Direktor smatra da je priča koju su u ponedeljak obznanili mediji neproverena izmišljotina i tvrdi da svi akteri navodne tuče, negiraju sve detalje kojima se ovih dana bave mediji.
-Juče (ponedeljak) ovde je bio otac oštećenog učenika, koji nam je reko da oni nisu davali nikakve izjave medijima. Mi ipak u školi sumnjamo da je to majka uradila. Ona je slučaj prijavila policiji, ali se nije odazivala na naše pozive da dođe u školu na razgovor sa razrednim starešinom i direktorom – konstatuje direktor Antić.
DIMENZIJA
Danijela Antić, psiholog u školi „Branko Radičević“, na novinarsko pitanje ima li od subote do utorka nekih pomaka u istrazi, kaže da stvari u ovom slučaju ni izbliza nisu onakve kako su ih na početku neki mediji plasirali u javnost.
-Sva deca uključena u ovaj slučaj razgovarala su sa pedagogom škole i razrednim starešinom. U tim razgovorima niko od okrivljenih dečaka nije potvrdio priču koja je dospela u medije – tvrdi gospođa Antić.
Kaže takođe da su u utorak ujutro roditelji sedmorice dečaka okrivljenih za nasilje, bili u školi. Malo je reći da su oni šokirani onim što se pripisuje njihovoj deci, pa zato apsolutno negiraju priče o nekakvoj torturi. Oni tvrde da su njihova deca izmanipulisana i da niko od njih nije bio akter ovog događaja. Antiće potom otkriva jedan novi momenat.
-U razgovoru sa decom saznali smo da je oštećenog dečaka, jedan njegov drug, uhvatio oko vrata i oborio ga iz razloga što je on prethodno zadirkivao i vređao devojčice iz odeljenja. Taj dečak je ovim gestom oštećenom hteo da pokaže kako je to kada neko jači napada slabijeg. Dakle, pokazao mu je da ovo treba da mu bude opomena.
Psiholog škole na kraju razgovora, na bazi raspoloživih iskaza, ipak konstatuje da je ceo slučaj predimenzioniran, ali ne opravdava ni to što je jedan učenik za vrat uhvatio drugoga..
-Da se ipak razumemo, mi naravno ne opravdamo nasilje, i ne želimo da sputavamo službenu istragu nadležnih organa – policije, tužilaštva…, ali smatramo da ovom slučaju nije došlo do klasičnog i brutalnog napada kakav se pripisuje učenicima i školi.
 

ZutoCvece