RAZGOVOR: BRANIMIR STOJANČIĆ, GENSEK SPS

Na delu je sukob klanova u stranci

VRANjSKE: Ipak, priznaćete da su izvesni funkcioneri stranke u jednom momentu želeli da sa njenog čela sklone Zorana Antića. Kako se završila ta priča, ukoliko uopšte i jeste okončana?
STOJANČIĆ: Svako ko prati naš rad zna da je Antić posle izbora ponudio ostavku i da se dva puta glasalo o njegovom poverenju. On je i u javnosti i u stranci rekao da on i ja ne želimo da kočimo stranku. Svako može da pokrene proceduru za smenu bilo kog funkcionera, zna se kako se to radi. Međutim, nije bilo neslaganja oko kadrova već oko načina rada. Konačno, niko nije istakao kandidaturu za Zoranovo mesto. Njegovu smenu tražio je samo Slaviša Bulatović.
NEGOVANOVE KRITIKE
Da razjasnimo ko su ti ljudi koji su, kako kažete, izrazili nezadovoljstvo načinom rada. U javnosti se spekuliše imenima Siniše Mitića, Nebojše Zupančića, Dejana Ilića...
-Siniša i Zupančić su predsednik okružnog odbora, odnosno potpredsednik GrO i oni su na partijskim sastancima iznosili svoja slaganja i neslaganja sa politikom Zorana Antića. Njihov stav je da nešto treba da se menja i to je legitimno. Međutim, pošto su i oni aktivno učestvovali u kampanji, u odlučivanju o predizbornim i postizbornim koalicijama, o sastavu odborničke liste, i oni snose neku odgovornost, ali imali su pravo da se ne slažu za razliku od nekih...

Ko su „neki“?
- Oni koji ni na koji način nisu učestvovali a kritikuju posle izbora.

Mislite li na Negovana Stankovića, državnog sekretara?
- Da.

Šta mu zamerate?
- Ja protiv njega nemam ništa jer se ja ne mešam u rad drugih odbora. A Negovan je na poslaničkoj listi bio kandidat odbora beogradske Zvezdare. Mi ne želimo da analiziramo rezultate ovog odbora a ni da Stanković to radi sa nama, i da sa pozicije državnog službenika ne pita ni kako smo ni treba li nam nešto, a da kritikuje.

Pa, o čemu se radi, zbog čega se, po vama, Stanković tako ponaša, gde je geneza nesporazuma?
- Nemamo mi problem sa Negovanom, on ima sa sobom problem. A podsetiću vas da je neko promenio našu izbornu volju, volju članova SPS Vranje, uoči Kongresa SPS krajem prošle godine. Tada smo izglasali jednog čoveka za člana Nadzorne komisije, a na kongresu se pojavilo drugo ime.

O kojim ljudima je reč?
- Glasali smo za Krstu Janjića a pojavilo se ime Dragana Popovića, direktora Ugostiteljstva, o kome nismo ni raspravljali.

Tvrdite da je Stanković odgovoran za to?
- Da, to je zamenjeno u Beogradu.

Stanković vas je preko Vranjskih optužio za, kako je rekao, loše izborne rezultate?
- Ocenu izbora dao je narod. Mi smo sa preko 9.000 glasova napravili odličan rezultat i mislim da smo drugi ili treći na nivou Srbije.

I Stanković, a kao što rekoste i Zupančić i Mitić, stava su da nešto treba da se menja. Šta to treba da se menja?
- Mi smo otvoreni za promene i kritike. Ali, nije ovo prvi put da gubimo na izborima. Setimo se 5. oktobra, pa 2004. smo bili treći, ali smo ostajali na vlasti, pre svega zbog koalicionog potencijala.

KOALICIONI POTENCIJAL
Sada nemate takav potencijal?
- Imamo, ali su druge okolnosti. Ranije smo na drugoj strani imali iskrene demokrate i radikale, a sada bivše socijaliste u redovima SNS. Recimo, Božu Djorđevića, Dušana Akesića, pa čitav Simpov kadar...

Napravili ste odličan uvod za pitanje o kome se dugo spekuliše: Ulazite li u vlast?
- I o tome se izjašnjavao Gradski odbor. Antić je rekao da za sebe neće nikakvu funkciju u slučaju ulaska u vlast, ali odbor je rekao da ne želi u vladajuću koaliciju.

SPS je naprednjacima poslao dopis sa pozivom na razgovor o tome, pozivajući se na dogovor stranačkih centrala. SNS vas je, međutim, grubo odbio.
- Mi smo naprednjacima dopis poslali na osnovu instrukcija iz vrha naše stranke, jer je kružila priča da navodno mi ne želimo razgovor. Pre toga smo imali sastanke sa Dačićem, Ružićem i Slavicom Djukić Dejanović, koji su nam rekli da je sve dogovoreno sa vrhom SNS. Naprednjaci su nam odgovorili tako da ispada da oni imaju problem sa Vučićem.

A da li ste vi lično za ulazak u vlast sa SNS?
- Trenutno se bavim svojim odborom, ne dotiče me ta priča.

Na društvenim mrežama kritikujete vlast i neke njene poteze.
- Da, ali nikad nisam pljuvao po njima, ni ja ni stranka. A pojedinci, koji imaju amneziju i zaboravljaju da se u SPS sve „snima“ i pamti, a koji su sada koalicioni partneri SNS, prednjačili su u napadima na SNS.

Na koga mislite?
- Pa na njihove sadašnje partnere, PUPS, JS, SDPS. Pa, Grade Jovanović, Manić i Stajić su bili veoma inspirisani kada su se pisala saopštenja protiv SNS, čak su nam zamerali da smo meki prema njima, a sad se prave „Dobre Mare!“. Ali, naprednjake skupo da košta saradnja sa onima koji sede na dve stolice. Ja sam, međutim, odlučio da ne govorim o njima jer sam dovoljno rekao.

Na društvenim mrežama spočitavate im zloupotrebu dece i stranačko zapošljavanje.
- U okviru Dečje nedelje u Vranjskoj Banji mališanima su deljeni nekakvi pokloni a sve ispod transparenata i plakata sa likom njihovog predsednika. To je klasična zloupotreba. A oko zapošljavanja, raspitajte se ko je sve dobio posao po javnim preduzećima.
BABE NA PIJACI
Da se vratimo na SPS. Na delu je, kako je neki nazivaju, čistka u stranci. Predsednica IO Dijana Vukomanović je izašla iz stranke, Nenad Borovčanin je isključen, Novica Tončev ima ukor pred isključenje. O čemu se radi?
- Pitanje je da li se radi o čistkama ili sukobu klanova? Ja mislim da je ovo drugo u pitanju, a ti sukobi su mnogo koštali SPS.

O kojim se klanovima radi?
- Imamo klanove unutar stranke koji mešetare, ljude koji dolaze nenajavljeni i spletkare...

Otkud sukob između Dijane Vukomanović i Tončeva?
- Delovali su kao babe na pijaci. Tončev se bori za potprededničko mesto, ali mu ne daju. Ivica Dačić je pogrešio kad nas nije poslušao da pored sadašnjih pet uvede još jednog potpredsednika. To mesto bi trebalo da pripadne Antiću ili Tončevu. Počelo je kada je Dijana rekla da je Tončev u Surdulici zaslužan za 0,002 promila glasova. A šta su oni u Beogradu uradili?! Na poslničkoj listi imali su 54 kandidata od 250, a koliko su glasova osvojili u milionskom biračkom telu. Nisu uspeli ni hiljadu po kandidatu.

Hoće li Dačić da isključi Tončeva iz stranke?
- Ne verujem. Ne isključuje predsednik već organi stranke.

BOKSER BOROVČANIN
Zbog čega je iz stranke isključen Nenad Borovčanin?
- Prema informacijama koje imam, on je ulaskom u vlast u Starom Gradu otkrio malverzacije jednog našeg člana, koji pripada klanovima o kojima govorim. Onda se zbog toga pobunio, pokušao da skrene pažnju, na kraju je i razgovarao sa njim. Razgovor je bio oštar, ovaj je nešto uvredio Borovčanina koji je, da podsetim, bivši bokserski reprezentativac. I, tako...

ZutoCvece