RAZGOVOR: IVAN MLADENOVIĆ, ADMINISTRATIVNI RADNIK U FK DINAMO

Svi se prave ludi

 

 

Iako sam na potpuno legalan način u FK Dinamo zapošljen 6. juna 2016. na neodređeno vreme na radnom mestu administratora i danas nemam uplaćene doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje, a ni platu ne mogu da dobijem, pa jedino šreko suda uspevam da naplatim ono što mi pripada

 

Kada je na osnovu odluke Upravnog odbora, donetoj 11. jula 2006. godine, dobio posao administrativnog radnika, naš sagovornik Ivan Mladenović nije ni slutio da će grdnih problema imati sa klubom iako je sve sa starne zakona potpuno jasno!? Tadašnji predsednik Dinama Nebojša Zupančić na sednici Upravnog odbora zbog činjenice da je Dinamo ušao u viši rang takmičenja, u radni odnos na neodređeno vreme prima Ivana Mladenovića na poziciju tehničkog sekretara. U ugovoru o radu u tački 5. piše «da su se ugovarači sporazum,eli da FK Dinamo zaposlenom isplaćuje cenu rada u visini radnika Sportskog saveza sa srednjom školom, a po koeficijentu 11, 65». Isperd kluba ugovor o radu je potpisao predsednik Nebojša Zupančić i on je zabeden pod rednim brojem 88/06 i teče od 13. jula 2006. godine. Nije prošlo dugo vremena, a stvari su počele da se komplikuju:

«Jedno vreme radio sam bez ikakvog pritiska. U sedište kluba u Kosovskoj ulici bio sam redovan na poslu. I to je sve tako teklo neko vreme. Međutim, počeli su pritisci na mene i oni su dolazili od Gorana Nastića. To nije nikako stajalo da vi u jednom trenutku i faktički bio sprečen da normalno obavljam posao sekretara. Ono što me najviše bolelo je činjenica da sa primanjima FK Dinamo nije uplaćivao doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje. Stalno sam na to upozoravao, međutim, to nikoga nije doticalo. Ne mogavši više da izdržim, angažovao sam oadvokata i presavio tabak.

Već ste na osnovu sudske odluke naplatili novac. O kom iznosu je reč?

«Reč je o sumi od 1.120.685 dinara koje sam dobio na osnovu pravosnažne odluke suda, a reč je o novcu koji mi je umanjivan za isplatu plate za period od 2006- do 2010. godine i ta cifra je prešla milion dinara.

Ponovo ste tužili klub?

«Da i to za period 2010-2014.  Već sam taj spor dobio i to pred Osnovnim sudom u Vranju. Po toj odluci meni pripada nešto više od dva miliona dinara. Na prvom ročištu, kao i na ostalima, Dinamo je zastupao pravnik Miloš Antanasijević i bilo je reči da se dogovorno namire potraživanja. Međutim, gospodin Antanasijević nije došao na drugo ročište i sve je palo u vodu. U međuvremenu, nezadovoljni odlukom suda, preko istog zastupnika, uložili su žalbu Apelacionom sudu u Nišu i proces je u toku.

Ostao je period od 2014. do danas. Kako ćete taj period naplatiti?

«Ako ne bude dogovora, ponovo sudom. Stalno pokušavam da se sa njima dogovorim, ali, to niko ne želi, svi se prave ludi!

Sve je ovo uticalo na vaše zdravlje?

«Težak sam srčani bolesnik, pukla mi je srčana aorta. Stalno sam pod lekovima, a uskoro me čeka još jedna intervencija u KBC u Beogradu. Nemam novca i zato sam poslao sina da se dogovori sa predsednikom Antićem. Međutim, on o tome ne želi da razgovara i tako, na kraju, još jedino sud mi ostaje da naplatim sve ono što mi pripada.

Sa kojim osećanjem sve ovo preživljavate?

«Sa ogorčenjem prihvatam sve ovo. Ne mogu da shvatim da u jednoj pravnoj državi grupa ljudi maltretira jednog čoveka bez ikakve potrebe. Bolestan sam i ne mogu da izlazim iz kuće. Moja supruga Anđelka kucala je na sva vrata. Niko u suštini nije hteo da je sasluša. Vreme prolazi. Najverovatnije da oni koji su sve ovo smislili, kupovinom vremena očekuju da sklopim oči i da oni pritom ne plate ono što po zakonu moraju.

ZutoCvece