BORBA MALOG PAVLA SA CEREBRALNOM PARALIZOM

Pomoć za prvi korak

Porodici nedostaje 170.000 dinara za preostale tri terapije u ovoj godini. Nadaju se da će na kraju uspeti da sa dečakom odu na lečenje u Ameriku

Pavle Tasić je trogodišnji dečak koji boluje od cerebralne paralize kao prevremeno rođena beba sa sepsom i krvarenjem na mozgu. On ne može samostalno da sedi, puzi, ni hoda, ali uprkos svim teškoćama, veselo je i nasmejano dete.
Otac Dejan (33) i majka Danijela (29), rodom su iz Vranja. Dejan je pre deset godina otišao odavde u potrazi za boljim poslom, u srpskoj prestonici je upoznao Vranjanku Danijelu i odlučili su da tamo nastave zajednički podstanarski život.
VRANjSKA BOLNICA
Sve je počelo leta 2013. godine kada je Danijela došla kod svojih roditelja u Vranje sa starijim sinom Petrom (5).
- Nisam mogla ni da naslutim šta me čeka. U 28. nedelji trudnoće, iznenada su počeli da me "probadaju" jaki bolovi. Lekari u Vranju nisu odmah želeli da me upute u Beograd. Sati su prolazili i tek kada sam prokrvarila, a život mi visio o koncu, odlučili su da me hitno upute za prestonicu. Tamo su doktori odmah pristupili porođaju da bi spasili i mene i bebu - priseća se Danijela.
Hitno je prebačena na Institut za neonatologiju, međutim, zbog prevremenog rođenja, sepse i krvarenja na mozgu, bebi je ustanovljena spazmatična cerebralna paraliza.
Danas, mali borac Pavle ima tri godine i svakodnevno sa roditeljima radi vežbe, za vreme kojih voli da gleda crtane filmove. Omiljeni likovi su mu Sunđer Bob, Pepa Prase i Nodi. Stariji brat Petar mu je pored roditelja velika podrška i omiljeno društvo. Zajedno se igraju lopticama i kockicama. Ipak, najveća želja roditelja je da vide Pavla kako hoda. A za to je neophodan veliki broj rehabilitacija da bi Pavle ojačao svoj trup kako bi mogao samostalno da sedi, a potom otišao na operaciju u Ameriku i napravio svoje prve korake.
Pavle je do sada išao na nekoliko rehabilitacija posle kojih je vidljiv napredak koji roditeljima daje snagu da nastave sa borbom. Da bi Pavle otišao na sve terapije koje su zakazane do kraja godine nedostaje još oko 170.000 dinara. Najpre 26. septembra tronedeljna u novosadskom Centru za razvoj ljudskih potencijala “Vukov centar”, a potom će sa terapijom koja će trajati četiri nedelje, nastaviti u Slovačkoj. Sledi još jedna terapija u decembru, takođe u Slovačkoj, i trajaće dve nedelje.
- Tu završavamo prvi krug njegovih terapija. Nažalost, kod Pavla je takvo stanje da to nije dovoljno i njemu su potrebne konstantne rehabilitacije i terapije. Naravno, posle svake se vidi pomak, tako da se borimo i idemo dalje u nove pobede. Jasno nam je da treba još dosta novca, ali mi nemamo drugu opciju. Naš je cilj da Pavle uz pomoć tih rehabilitacija samostalno sedne, da bi kasnije otišao na operaciju u Ameriku koja je za sada daleko - kaže mama Danijela.
Dejan radi kao konobar u jednom beogradskom restoranu. Često i prekovremeno da bi njegova porodica imala za najosnovnije potrebe, budući da Danijela zbog stanja malog Pavla nije u mogućnosti da radi. Stariji sin Petar ide u vrtić.
- Pavlu je potrebna celodnevna pažnja. Vežbamo, imamo loptu, strunjaču, išla sam i na obuku da bih pravilno vežbala sa njim. Imamo i program po kome radimo vežbe. Samo redovnim terapijama i vežbanjem može doći do poboljšanja njegovog stanja. Bez toga, nema nade da će moći samostalno da puzi, sedi, a kamo li hoda. Zbog loše finansijske situacije, činjenica je da mi sami ne možemo da omogućimo našem sinu adekvatno lečenje. Zato ne znam na koji način da se zahvalim divnim ljudima koji su pomogli i koji nam i dalje pomažu da odlazimo na zakazane terapije. Uz njihovu pomoć, Pavle je tokom celog avgusta vredno vežbao u Slovačkoj - ističe Danijela.
IGALO I SLOVAČKA
Najbitnije je to da je pomak kod malog Pavla veoma vidljiv. Još samo malo fali pa da skroz samostalno sedi. Oslanja se na ruke kad ga njegova mama stavi na krevet. Ranije to nije bilo moguće i odmah bi pao, a sada, kako kaže Danijela, posle svake rehabilitacije njegov trup jača, motorika je bolja i mnogo bolje govori.
- Pored svih vežbi koje stručnjaci tamo rade sa njim, imaju i logopeda koji pomaže Pavlu. On sada može da kaže kad je gladan, žedan, kad mu se spava. Napredovao je mnogo u poslednjih šest meseci. Od kada smo krenuli dalje od Beograda i išli u Igalo i Slovačku, zaista se vide razultati. Mi smo prezadovoljni - kaže ona.
Nažalost, zbog prirode Pavlove bolesti, biće to dugotrajan proces koji iziskuje poprilično novca. Roditelji daju sve od sebe, ali ovu bitku ne mogu sami da dobiju. Njihov je san da sina što je više moguće osposobe za samostalan život.
- Sva snaga i energija usmereni su na to da pomognemo našem detetu. Teško je kad shvatite da svi vaši napori nisu dovoljni. Mi smo svesni da se njegovo stanje ne može preko noći promeniti, ali imamo strpljenja. Sigurni smo da bez podrške naših ljudi u inostranstvu i sugrađana, sve što smo do sada učinili da Pavlu bude bolje, ne bi bilo moguće. Zahvalni smo svima posebno Aleksandru i Joci iz Vranja. Retki su danas takvi, neizmerno hvala svima - iskreni su tata i mama malog Pavla, Dejan i Danijela Tasić, rodom iz Vranja.

KAKO DA POMOGNETE PAVLU
Svi koji žele da pomognu, mogu to da učine uplatom na žiro račune Humanitarne fondacije Novi Beograd:
Dinarski: 160-445293-81
Devizni: 00-540-0001515.9
IBAN: RS35160005400001515916
Takođe, slanjem SMS poruke sa sadržajem 150 na broj 3030. Cena poruke je 100 dinara (PDV se ne naplaćuje)

TURNIR ZA ANU I PAVLA
U Vranju se od 22. do 25. septembra 2016. godine, organizuje humanitarni turnir u malom fudbalu na terenu Gimnazije “Bora Stanković”. Organizatori turnira su Aleksandar Ilić i Nikola Stevanović iz Vranja, zajedno sa Jocom Ristićem, trenerom Dinama mlađih uzrasta.
- Ovim gestom želimo pozitivno da utičemo na naš grad i zajednicu, tako što ćemo podići svest o problemima naših drugara i dati mali novčani doprinos za njihovo lečenje. Svaka ekipa doniraće 1.000 dinara, a gledaoci će kupovinom ulaznice postati donatori - kaže Aleksandar Ilić, brucoš Visoke turističke škole u Beogradu i jedan od organizatora ove humanitarne akcije.
Sav prikupljeni novac od humanitarnog turnira, podeliće se na dva dela. Pored Pavla, naši sugrađani pomažu i Ani Ilić (21) iz Vladičinog Hana, devojci koja boluje od retke, neizlečive bolesti, Fridrajhove ataksije. Postoje lekovi koji samo usporavaju njen razvoj i tako produžavaju čovekov život. Nažalost, veoma su skupi i nedostupni našem zdravstvenom sistemu.
Svi koji žele pomoći Ani Ilić, mogu to učiniti uplatom na broj žiro računa 54-102-0001127-0

AluTerm plus