GEOX!!!!!!!!!!!!!!!:ZAŠTO JE GABRIJELA KRSTIĆ DOBILA OTKAZ

Pobuna radnika 644

U ponedeljak, 5. septembra, pošto im je prekipelo zbog prekovremenog a neplaćenog rada, preko hiljadu radnika fabrike GEOX!!!!!!!!!!! u Vranju, spontano je zaustavilo mašine. Neki minut kasnije, Svetlana Rajačić, direktorka za ljudske resurse, stigla je u halu među radnike i bila šokirana scenom kojoj prisustvuje. Odmah je, jasno i glasno, stavila do znanja da će svi oni koji se hitno ne vrate za mašine, dobiti otkaze. Dok je ona pretila, radnici su je okružili, a naspram nje stala je obućarska radnica Gabrijela Krstić (42), van fabričkog kruga diplomirani sociolog, žena koja govori italijanski i engleski. Kao u najbolje režiranim filmovima o borbi za radnička prava, počela je scena od koje je mnogim radnicama zastao dah, a krv im se zaledila u venama.
-Da li je ovo demokratsko društvo i demokratija, ili je ovo nekakva tiranija, robovlasnički sistem? – drznula se radnica Gabrijela da pita direktorku.
Istog trenutka dobila je odgovor.
-Sve što ovde radimo, u skladu je sa zakonom. Zato bi bilo bolje da se o tome malo informišete.
MRAK U SRED DANA
Preteranu „briga“ direktorice što radnica nije dovoljno informisana, a ima smelosti da priča, Gabrijela je shvatila kao da je primila šamar, ali nije ustuknula, naprotiv:
-Ne možete vi sa mnom tako da razgovarate. Imam stručne spreme kao i vi, a razlikujemo se samo po boji mantila. Vi niste u pravu, vi kršite zakon na koji se pozivate. Ugovorom o radu vi ste dužni da o svakoj promeni u radu, obavestite radnike sedam dana ranije. To se ovde nikada nije desilo. Uvek smo o prekovremenom obaveštavani danas za danas, eventualno danas za sutra. Dosta je više, dovde ste nam došli (pokazala je Gabrijela rukom iznad glave)! Svi ovi radnici misle kao i ja, ali ne smeju da vam se obrate – završila je Gabrijela.
Tajac! Mrak u sred bela dana! U neverici da se i to događa, prisutni radnici su se kao kipovi pretvorili u oči i uši, a onda se prolomio jak i iskren aplauz. Na licima pojedinaca pojavio se ponos što su dočekali da u !!!!!!GEOXU neko govori iz njihovih srca.
Kada se aplauz stišao, direktorka se pribrala, pa držeći ruke u džepovima, Gabrijeli odgovorila u za oktavu višim tonom od primerenog, grubo i uvredljivo.
- Vi vaše komplekse treba da lečite na nekom drugom mestu!
Onda se pokupila, onako uzgred je rekla radnicima da mogu da idu kući i otišla u kancelariju. To je bio kraj prvog čina ove drame.
Gabrijela Krstić kaže danas za Vranjske da je odmah naslutila šta će se dalje događati:
-Ja sam znala da sam tog trenutka dobila otkazNisam imala dilemu. Kada sam stigla kući to sam rekla i mojima u porodici, rođacima i prijateljima –priča Gabrijela.
Dan posle obustave rada i njenog verbalnog dvoboja sa direktorkom, radnike GEOXA sačekalo je pisano obaveštenje da nema prekovremenog rada, što ih je ohrabrilo. A kada je junakinja obustave stigla na posao, svi su se okupili oko nje: radnici, šefovi, šefice… ko je poznaje i ko ne poznaje, i svako na svoj način, biranim ali ipak uplašenim rečima, dali joj podršku. Nekoliko njih je tražilo da, posle jučerašnjeg čina, ona bude osoba koja će zastupati njihove interese pred poslodavcem.
No, negde oko 14 časova, počinje drugi čin: direktorici Rajačić, preko jedne šefice, poziva Gabrijelu u ofis.
-Dakle, spremili su mi otkaz – rekla sam na glas i krenula prema njenoj kancelariji. A tamo slika kakvu nikada nisam videla u fabrici: ispred vrata direktorke stajao je uniformisani radnik obezbeđenja, sa zadatkom da je zaštiti od mene. Nikada mi neće biti jasno čime sam to „zaslužila“.
-Ušla sam normalno u njenu kancelariju, kao u svoju sobu, potpisala ugovor koji me je čekao na stolu, uz blagu napomenu da „ukoliko poslodavac sa radnikom ne potpiše novi ugovor o radu kada mu ističe stari...“, a meni je istekao 31. avgusta, na šta mi je ona dala „savet“ da ću to morati da dokažem na sudu. Dostojanstveno sam napustila kancelariju pored zbunjenog radnika obezbeđenja koji je valjda bio spreman za „specijalni zadatak“ – priča Gabrijela.
SOCIOLOG U MANTILU OBUĆARA
Sutradan je u !!!GEOX došla nekakva inspekcija, valjda da se pozabavi štrajkom, ali je direktorka Rajačić sa oglasnih tabli na vreme uklonila sve tragove.
O „zemljotresau“, toliko. Ipak, šta mu je prethodilo?
Gabrijela Krstić, diplomirani sociolog, u GEOX!!!! se zaposlila kao obućarski radnik krajem oktobra 2015. godine, pošto je bespomoćno čekala sedam godina na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja.
Prvi ugovor o radu, sa važenjem od 1. novembra 2015, dobila je pre novogodišnjih praznika. To je jedini ugovor koji je potpisala u prvih osam meseci, a sve vreme do jula ove godine radila je normalno, u kontinuitetu.
U julu ove godine dobila je novi ugovor sa važenjem od 1. maja do 31. avgusta 2016.
- U !!!!GEOXU je bila praksa da radnici posle šest meseci dobiju ugovor o stalnom radu. Ja sam ga očekivala, ali ga nisam dobila. Na pitanje zašto, rekli su mi da je to politika kompanije koju je utvrdio menadžment. Takođe, na moje pitanje zašto nikada nisam dobila stimulaciju od 7.000 dinara, rekli su mi zato što nemam ugovor o stalnom radu. Tako sam počela da shvatam filozofiju rada ove kompanije – priča sagovornica.
Tako su je nekim svojim odlukama i tumačenjima propisa, naterali da sa njima drukčije razgovara, što se kompletnoj administraciji fabrike ni malo nije dopalo.
-Tražila sam da mi se ne obraćaju kao predmetu sa „644“, već da me nazivaju imenom i prezimenom: radnica Gabrijela Krstić čiji je delovodni broj 644 –iznosi Gabrijela zanimljiv detalj,.
Dodaje da je u fabrici praksa da ljude ne oslovljavaju imenom već brojem. Na primer, broj taj i taj neka se javi tu, broj taj i taj neka dođe na liniju...
HVALA IM
Gabrijela se potom priseća nelogičnosti sa zdravstvenom knjižicom. Shvatila je da to što nema markicu na zdravstvenoj knjižici, znači da joj je ona bila nevažeća.
-Ista je situacija sa mnogim radnicima koji zbog toga ne mogu da odu kod lekara, što je za mene bilo strašno i nenormalno.
Malo po malo, sve više i sve bolje je upoznavala sistem rada i rukovođenja u ovoj velikoj međunarodnoj kompaniji.
-To što se radi u GEOXU, ta njihova nazovi pravila rada, brutalno ponašanje prema radnicima, to je nezamislivo za 21. vek. Često sam sebe pitala - o Bože dragi, dali je moguće da sam i ja deo toga? Sada, par dana posle, hladne glave mogu da im kažem - hvala im što su mi dali otkaz – kaže na kraju odvažno i ponosito Gabrijela Krstić.

MACO, ŠTA ĆEŠ SAD U !!!!!!!!!!WC
Na molbu „Vranjskih“ izabrala je jednu od tamođnjih scena koja oslikava odnos prema radnicima.
-Izvinite, mogu li na pet minita do WC-a? – pita radnica
-Maco, sada je jedan sat. Odakle sada u WC? – odgovara šef.
A do kraja radnog vremena ostala su još tri sata.

OTAC GABRIJELE KRSTIĆ
SRBIJO, UOZBILjI SE

Gabrijelin otac, Svetislav Slavković, potrešen činjenicom da mu je ćerka, diplomirani sociolog, protivzakonito i drsko udaljena s poslu u jednoj velikoj međunarodnoj kompaniji, naglas komentariše:
-Ti radnici, njihove duše i tela, su privatno vlasništvo !!!!!GEOXA, jer ih je toj kompaniji prodala država Srbija. Ali, ova prodaja se razlikuje od svih drugih koje poznaju ekonomija. Ovde je država prodala svaku srpsku dušu tako što je za svakog radnika platila !!!!!GEOXU 9.000 evra, plus zemljište, hala i kompletna infrastruktura za fabriku – sve osim mašina. A naša država, ovu i slične svetske kompanije, koje su poslednjih godina došle u Srbiju, naziva stranim investitorima. Dajte da se uozbiljimo – šta je i koliko investitor !!!!GEOX investirao u Vanju, a koliko je radničke muke i znoja država Srbija investirala u ovu svetsku kompaniju? Srbija mora da povede više računa o inteligenciji svojih građana.

DIREKTOR BAZILIO
GABRIJELI KRSTIĆ NIJE PRODUŽEN UGOVOR

Marko Bazilio, direktor vranjskog !!!!GEOXA, u pisanoj izjavi za Televiziju N1iz Beograda, demantovao je da je fabrici te kompanije u Vranju, u ponedeljak 5. septembra, organizovan štrajk.
U istoj izjavi gospodin Bazilio tvrdi da radnica Gabrijela Krstić nije dobila otkaz zbog iskazanog nezadovoljstva, već da joj nije produžen ugovor o radu.
Direktor se oglasio posle odluke zaposlenih u GEOXU da u ponedeljak, posle osmočasovnog radnog vremena, zaustave mašine, kao i pritužbi da bez zakonskog osnova stalno rade i po više od devet sati dnevno. Takođe i zbog tvrdnje, kako je napisao, bivše zaposlene Gabrijele Krstić, da je dobila otkaz zato što se obratila rukovodstvu da govori o razlozima nezadovoljstva zaposlenih radnika. On je za Televiziju N1 rekao da radnici GEOX u ponedeljak nisu organizovali štrajk.
-Na kraju radnog vremena, radnici nekih odeljenja u fabrici su saopštili da nisu u mogućnosti da svakodnevno rade sat duže. Ta situacija rešena je vrlo brzo, dogovorom sa zaposlenima, i mi smo prihvatili njihov zahtev da dodatne sate rade samo subotom – rekao je Bazilio i nastavio:
-Prekovremeni rad plaćen je u skladu sa srpskim zakonom. Takođe, želimo da naglasimo da niko nije dobio otkaz u vezi sa događajima koji se tiču prekovremenog rada, već zato što mu ugovor nije produžen, što je odlučeno na osnovu njegovih postignuća na poslu.
Na pitanje iste televizije, da li je radnica Gabrijela Krsitć radila bez ugovora, iz GEOXA!!!!!!!!!!!!!! u Vranju su odgovarili da je ona od 1.novembra 2015. godine, bila prijavljena u registar socijalnih osiguranika, da su joj plate i prekovremeni rad redovno isplaćivani, kao i da je radila do isteka ugovora, a ne posle toga.
Takođe ističu da ona nije govorila u ime radnika i da nije bila predstavnik zaposlenih tokom razgovora sa upravom o prekovremenom radu i da to nije razlog zbog kojeg joj ugovor nije obnovljen.
Takođe, u saopštenju direktora Geoxa Marka Bazilia navodi se da kompanija u Vranju zapošljava 1.200 radnika i da konstantno ulaže u njihovu obuku.

GEOX
UVEDENA RADNA SUBOTA

Rukovodstvo fabrike „Geox“ u Vranju povuklo je svoju prethodnu odluku o prekovremenom radu, zbog koje je u ponedeljak 5. septembra došlo do obustave rada. Umesto toga, uvedena je obavezna radna subota.
- Razlog za uvođenje prekovremenog rada, prema navodima odgovornih, je zbog kašnjenja u ostvarivanju proizvodnog plana, koje je prouzrokovano kašnjenjem dostave repromaterijala – objavilo je Ministarstvo rada.
Nadzorom je utvrđeno da je poslodavac u utorak 6. septembra doneo novu odluku o prekovremenom radu subota u trajanju od osam sati, kojom je stavljena van snage prethodna odluka o prekovremenom radu svakog radnog dana.
Po svim važećim rad subotom radnicima mora biti plaćen.

STEFAN JOVANOVIĆ, DOSKORAŠNjI RADNIK LINIJE „MONTAŽA“:

Otkaz su mi poslali poštom

- U GEOXU sam radio od 16. septembra 2015. godine. Po dolasku sam odmah dobio ugovor o radu na jedan mesec. Po njegovom isteku, istoga dana, potpisao sam novi ugovor na dva meseca. Do tada je sve bilo krajnje korektno. Po isteku drugog, nastavio sam da radim, ali nisam dobio na potpis nikakav novi ugovor o radu. Inače, mnogi radnici su posle šest meseci rada, dobili ugovor na neodređeno. Ja sam se raspitivao nekoliko puta o mom statusu, a odgovor je uvek bio – sačekaj, strpi se. Dakle, od marta 2015. ja sam radio bez ikakvih papira, bez ikakvog ugovora
Moram reći, da za sve vreme rada u GEOXU, od pretpostavljenih nisam dobio ni jednu primedbu na svoj rad.
-Onda, 12. avgusta, dan pre godišnjeg odmora, pozvan sam u sobu koju zovu recepcija. Tu mi je pravnik ponudio da potpišem petomesečni ugovor o radu koji je, pazite sada, isticao za tri dana. Naravno, pitam pravnika kako sada da ga potpišem i zašto to nije učinjeno ranije, a on ne odgovara ni reč, već samo sleže ramenima. Posle velikog razmišljanja potpisao sam taj ugovor, jer jednostavno nisam imao izbora. Posao mi je bio neophodan jer posle smrti majke 2011. godine, živim sa ocem penzionerom.
- Onda mi odlazimo na odmor 13. avgusta, a deset dana kasnije - 23. avgusta, nervni slom: poštom mi dolaze otkaz i radnička knjižica. Možete da zamislite kako sam se osećao. Ali, da budem iskren, živeći stalno u tom okruženju pod nabojem i tenzijama, nešto tako sam i očekivao.
-Naravno, pitao sam sebe, zašto su to uradili? Zašto su me iz firme odstranili za vreme odmora? Jedini odgovor može da bude zato što sam za 11 meseci rada, bio 20 dana na bolovanju koje sam uredno pokrio doznakama. Dok sam radio, sve vreme primao sam minimalac od 21.000 dinara. Sada sam na ulici. Šta sada da radim?
- Kako god, i šta god dalje bilo, o !!!GEOXU moram izneti neki svoj lični sud. Ne mogu da prihvatim da tamo radnici nemaju svoje ime i prezime. Tamo je svaki radnik – broj! Ja sam bio 391. Radna klima i radna filozofija u toj kompaniji, zasnivaju se na konstantnom strahu i stresu radnika da svakog trenutka može dobiti otkaz. Tamo je svaki radnik „sledeći pred otkazom“, tako da svi dobro znaju da ih najmanja greška vodi na ulicu, pa je zato i normalno što za mašinama, posebno žene, padaju u nesvest. Zaboravio sam da kažem: jedanput su kola hitne pomoći, što je u !!!!GEOXU redovna praksa, dolazila i po mene

Komentari

Sta radite to ljudima u "Geox-u", koja su to maltretiranja i izivljavanja sa ljudima kada radnik ne sme na ulici da prizna da je bilo strajka i obustave rada vec uplaseno i "navijeno" odgovara:"Nema strajka" i uzurbano odlazi bez zastajkivanja , jer ne sme da razgovara na pitanje o strajku u"Geoksu"? Kakva je to tortura nad ljudima"?

Na srpskom ulizice. Tek sto sam napisao komentar majka i otac nagovorili sina da me opet sretne i da se obrnuto ponasa od opisanog ponasanja u komentaru, a da me pri tom ubedjuje da niti je bilo strajka u "Geoksu" niti ce ga biti. Posle ovog komentara mozda ce sam doci kod mene da me razuverava i ubedjuje u nesto sto nije tacno. Laz tri puta ponovljena postace istina. A on ce postati poltron kome ne treba fakultet. Njegov fakultet je stalno laganje u zivotu. Pa ko je onda u ovoj drzavi kaka, bljak i fuj?

Dijalektika kao moc govora. Ne nam gde sam to cuo, ali upalilo je. Disciplinovao sam radnika"Geoksa" koji je procitao moj drugi komentar, sreo me na ulici, ljubazno mi se javio i produzio. Nije se zaustavljao da me ubedjuje u nesto sto nije tacno nego se udubio u provokativno sretanje da li cu ga ponovo "masirati" sa pitanjem ima li strajka u "Geoksu". Ponosim se mojom dijalektikom, jer sam postao "sedma sila", a ipak ne zelim biti novinar. Sacuvao sam moj identitet .

Radnil sam geoksa, i radim u proizvodnji. Zao mi je sto svaki neradnik daje sebi za pravo da prica lose o firmi i situaciji. Ne cvetaju ruže ali je vecina stvari izvucena iz konteksta. Gabrijela je donekle u pravu, alinsad pokusava da zatvori firmuni da onda svi ispastamo i 'trpimo za hleb'

Dusebriznici i lencuge kojima ugovor u Geoxu nije produzen zbog nerada,rekla-kazala i pusenja po wc-ima...bi trebali da pocnu sa prikupljanjem para kojima ce izdrzavati 1000 i nesto ljudi kada ostanu bez posla ili pak..platiti odstetu ovoj svetskoj kompaniji za narusen ugled.Bojim se da je mnoogo nula u pitanju :D

Sram te bilo botino!

ZutoCvece