KOŠARKA: JUG BASKET, NASTAVLjAČ TRADICIJE

Na slatkim mukama

 

Posle krize u KK Jug, oformljen je novi klub, Jug basket, koji ima za cilj da se košarka u Vranju ne ugasi. Predsednik Predrag Nikolić ističe da je projekat urađen još pre dve godine. Košarkaški savez Srbije omogućio je da se klub od jeseni takmiči u Drugoj regionalnoj ligi «Istok»

 

Već duže vreme sportska javnost u Gradu prati agoniju Košarkaškog kluba Jug koji je osnovan u leto 1973. godine i na kraju dogurao do najnižeg ranga, do Druge regionalne lige «Istok». Aktuelni predsednik novg kluba Jug basket Predrag Nikolić svojevremeno je sa uspehom nosio dres Juga. Još pre dve godine uradio je projekat koji u sebi sadrži ozbiljnu postavku oko načina funkcionisanja, gde pored prvog tima, postoje i mlađe selekcije. Ta ideja dugo je sazrevala, a svetslost dana je ugledala posle velike dubioze koja je nastala u KK Jug od nekoliko miliona dinara. Predsednik Jug basketa Predrag Nikolić govori:

ZELENO SVETLO

-Naš je cilj bio da ovaj klub krene sa radom sa mlađim selekcijama. Imamo dosta dece iz Vranja koja se bave košarkom i bilo je logično da budu aktivni u jednom ozbiljnom klubu kakvim smo ga mi zamislili. Međutim, Jug zbog velikih dugovanja praktično nije u stanju da nastavi takmičenje, jer naš nacionalni savez ne dozvoljava nijednom klubu da se takmiči sve dok ne izmiri sve obaveze. Shodno tome, mi smo uspostavili kontakt sa KS Srbije, objasnili o čemu je reč i dobili od njih zeleno svetlo da sa prvim timom možemo odmah u Drugu regionalnu ligu grupa «Istok». Podsetiću, to je učinjeno, jer liga broji deset, a mora da ima najmanje dvanaset klubova. To smo mi iskoristili!

Da li je bilo kontakta sa nadležnima u gradskoj vlasti?

-Odmah sam otišao kod većnika za sport Nenada Djorđevića, rekao o čemu je reč i on nam je odmah dao zeleno svetlo da se i sa prvim timom uključimo u takmičenje. Obećao je da će Grad pomoći finansiranje kluba u ovom rangu takmičenja.

Šta je sa igračkim kadrom?

-U ovom trenutku imam na raspolaganju 30 košarkaša koji su prihvatili da brane boje Jug basketa. Prelazni rok je prošao i svi oni su članovi našeg kluba. Ima tu košarkaša iz Pantera, Juga, Ekonomca... Odgovorno tvrdim da smo jedini klub u ovoj ligi koji na spisku ima 30 prvotimaca. Nema sumnje, biću na slatkim mukama!

Pored predsedničke funkcije, vi obavljate i funkciju šefa stručnog štaba?

-To je tačno. Ali, to neće trajati dugo, čim se konsolidujemo, uprava će naći novog trenera. Naš grad ima dovoljno stručnjaka za ovakvo mesto.

TRI MILIONA DINARA

Planirate i rad mlađih kategorija kao i učešće u ligama Srbije?

-Imaćemo dve selekcije, kadete i pionire. I tu je velika gužva, jer imamo po 25 mladih i darovitih igrača. O njima će misliti trener Marjan Stanojković, a pomagaće mu Nenad Petrović. Ulogu sportskog direktora poverili smo Srđanu Nikoliću, iskusnom sportskom radniku, dok će posao sekretara obavljati Blagoje Zlatanović. Sve za sada funkcioniše normalno. Nemamo problema sa terminima u Sportskoj hali.

Za ovu košarkašku priču Jug basketa, koliko treba odvojiti para?

-Ako uprava odluči da finansijski nagradi igrače prvog tima, onda blizu tri miliona, ako to izostane, biće dovoljna i dva i po.

AluTerm plus