SUDBINA PREDUZEĆA U STEČAJU

Investitori na čekanju

VEZANE RUKE

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa svojim saradnicima inicirao je ubrzavanje stečajnih postupaka za vranjska preduzeća koja su u tom procesu više godina, što po njegovim rečima, „vezuje ruke“ Gradu za dovođenje investitora koji su pokazali interesovanje za nekoliko posrnulih  firmi.

- Zaključili smo da postoje realni problemi sa ovdašnjim preduzećima u stečaju, jer to komplikuje dovođenje investitora, u prvom redu zbog nerešenih imovinsko-pravnih problema. Primera radi, nerešen status parcele Poljoprodukta između „Rode“ i ulica Pariske komune i Bulevara AVNOJ-a udaljava veoma zainteresovanog i ozbiljnog investitora, pa smo u intenzivnoj i stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom privrede sa namerom da ubrzamo okončanje stečajnih postupaka i proces privatizacije – kaže gradonačelnik Milenković.

Detaljnije informacije o pokušaju Grada Vranja da makar simbolično decentralizuje proces odlučivanja u sferi ekonomije i spusti ga sa državnog na lokalni nivo, pruža pomoćnik gradonačelnika za privredu Zoran Velinović.

- Zajedno sa predstavnicima Komisije za lokalni ekonomski razvoj u stalnoj smo i intenzivnoj komunikaciji sa Agencijom za licenciranje stečajnih upravnika i to preko Ministarstva privrede, ne skrivajući da su nam najinteresantniji stečajni postupci za preduzeća u Vranju koja imaju atraktivnu nepokretnu imovinu – jasan je Velinović.

Pomoćnik gradonačelnika za privredu najpre ukazuje na interes Grada za rešavanje problema Poljoprodukta koji je u stečaju više od deset godina i poveriocima, zajedno sa kamatama, duguje oko 200 miliona dinara.

- Na vezi smo sa stečajnim upravnikom iz Paraćina sa idejom da se atraktivno zemljište ove firme prebaci na Grad u dogovoru sa Direkcijom za imovinu, što je u načelu prihvaćeno, a napominjem da ovo preduzeće ima ukupno od 350 do 400 parcela od Besne Kobile do Pavlovca i Ristovca, u Vranju i Vranjskoj Banji. Doduše, tu su i nerešeni imovinsko-pravni problemi na relaciji Poljoprodukt – Simpo oko parcele kod „Rode“.

Velinović navodi da su baš za tu parcelu zainteresovani investitori radi izgradnje šoping objekta, poput firme „Šopi“ iz Izraela, dok se za Navip vinarstvo postoji nekoliko zainteresovanih preduzetnika.

- Odbor poverilaca ove firme je odobrio stečajnom upravniku da uradi procenu kapitala Navipa i da taj posao bude okončan do kraja tekuće godine zbog zainteresovanih investitora – saopštava Velinović.

DISLOKACIJA

Grad Vranje, osim za Poljoprodukt i Navip, pokazuje izuzetno interesovanje i za nepokretnu imovinu Novogradnje.

- Upravna zgrada je interesantna zbog mogućnosti dislociranja pojedinih gradskih službi za koje nema mesta u zgradi opštine – ističe Velinović.

Prema njegovim rečima, posebno veliko interesovanje vlada za ovdašnju Vodogradnju koja je u stečaju više od jedne decenije.

- Kako nas je informisao poverenik Boban Petrović, stiglo je pismo o namerama jedne nemačke firme koju privlače povoljne lokacije više baza za proizvodnju asfalta i peska – otkriva pomoćnik gradonačelnika.

Velinović ne krije da je saradnja sa stečajnim upravnicima „generalno dobra sa manjim izuzecima“, ali da je posebno zadovoljan razumevanjem koje pokazuje stečajni upravnik za preduzeće „ Ljubisavljević“ Vencislav Denčić iz Beograda.

- Ostvarena je izuzetna komunikacija sa Denčićem, jer je ova firma zanimljiva zbog dobre pozicije upravne zgrade i magacina od tri hiljade metara kvadratnih, pa imamo ideju da te prostorije namenski iskoristimo za proširenje trgovinske delatnosti „Metalkomerca“ iz Leskovca i jednog trgovinskog lanca iz Vojvodine – otvoren je Velinović.

Stečajni upravnik za TIV iz Vranjske Banje, Mile Denić iz Lebana, takođe predstavlja primer solidne saradnje sa aktuelnim gradskim funkcionerima Vranja.

- Denić ima puno razumevanje za naše interese, pa očekujemo da muke po TIV-u budu razrešene uz pomoć firme Kalina iz Bugarske koja vodi pregovore sa nadležnim ljudima iz Ministarstva privrede. A kad smo već kod banjskih firmi, za Živinoprodukt je stiglo pismo o namerama, ali će detalji biti kasnije stavljeni na uvid javnosti.

Zoran Velinović, na kraju, i sam iskazuje razumevanje za dugotrajno odvijanje stečajnih postupaka vranjskih preduzeća, iako ne negira potrebu Grada Vranja da se što pre reši njihov status i omogući dolazak toliko željenih investitora.

- Objektivno, postupci privatizacije za preduzeća u stečaju su vrlo specifične prirode, jer privatizaciju zajedno sprovode stečajni upravnici, odbori poverilaca i sudije privrednih sudova koji su zaduženi za stečajeve i zato ti procesi dugo traju – objašnjava pomoćnik gradonačelnika Vranja.

Za Vodogradnju je stiglo pismo o namerama jedne nemačke firme koju privlače povoljne lokacije baza za proizvodnju asfalta i peska

 

 

DRAGOLjUB STEVANOVIĆ, BIVŠI ZAMENIK GRADONAČELNIKA

Preduzeće za puteve naš najveći uspeh

Doskorašnji zamenik gradonačelnika Dragoljub Stevanović, kao najveći uspeh prethodne gradske vlasti na planu rešavanja statusa preduzeća u stečaju, navodi primer ovdašnjeg Preduzeća za puteve:

- Uprkos lošim namerama da se prodaje deo po deo ovog preduzeća zbog parcijalnih interesa lokalnih preduzetnika, u saradnji sa sindikalnom organizacijom ove firme, zajedničkim pritiskom na nadležne organe, uspeli smo da PZP kupi „Trejs grupa“ koja je na početku morala da otpusti 40 radnika, ali je kasnije primila nove radnike i sada dobro radi sa 260 zaposlenih – kaže Stevanović.

 On naglašava da su ljudi u Centru za stečaj u Beogradu i Privrednom sudu   u Leskovcu najčešće „nezainteresovani“ za sudbinu celokupne imovine preduzeća u stečaju.

- To je posledica duboke centralizacije društva i odlučivanja u Beogradu bez mogućnosti da u tome učestvuju i zainteresovani iz lokalnih sredina. Osim navedenih, i Direkcija za oduzetu imovinu u Beogradu ne mari za nepokretnosti preduzeća u stečaju, što vidimo na primeru Fabrike hleba i mleka u Vranju. A da je makar malo pokazala veću brigu za ovo preduzeće, ono je moglo da radi sa svih 105 radnika, a ovako je njenim zatvaranjem ugrožen opstanak stočarstva u vranjskom kraju – zaključuje Stevanović

 

VRANjANCI STEČAJNI UPRAVNICI

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika Ministarstva privrede licencirano je 348 stečajnih upravnika. Od toga, Vranjanaca je svega dvoje- Branko Mitić, diplomirani ekonomista, i to od 2009, i Miroslava Novković, diplomirani inženjer tehnologije, licencirana ove godine. Stečajni upravnik je i Branislav Milosavljević, diplomirani ekonomista iz Vladičinog Hana, koji je licencu dobio 2010. Godine.

 

ZA PRODAJU PZP – 120 HILjADA EVRA

Prema odluci Ministarstva privrede, osim plate od 90.000 dinara, stečajni upravnik dobija i nagradu u visini četiri odsto od prodajne cene. Stečajni upravnik u postupku stečaja Preduzeća za puteve Vranje Branko Mitić, nakon prodaje ovog preduzeća firmi „Trejs grupa“ po ceni od tri miliona evra, dobio je nagradu od 120.000 evra.

 

NEDODIRLjIVI „STEČAJCI“

U pokušaju da stupi u kontakt sa direktorom Centra za stečaj u Beogradu, novinar Vranjskih obratio se putem mejla Sektoru komunikacija, pa kako nije dobio odgovor u roku od četvrtka 8. septembra do utorka, telefonskim putem obratio se pomenutom Sektoru gde mu je rečeno „da stečajni upravnici nemaju pravo da govore za medije, ali i ostali nadležni iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, osim po okončanju stečajnog postupka, a nikako dok je on u toku“.

 

POSLANIK I DRŽAVNI SEKRETAR „ĆUTOLOZI“

U nemogućnosti da ostvari telefonsku komunikaciju sa narodnim poslanikom Slavišom Bulatovićem i državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Draganom Stevanovićem, novinar Vranjskih im je uputio par pitanja na temu stečaja vranjskih firmi i njihovih mogućnosti da pomognu u tom poslu, ali do zaključenja lista nije dobio odgovore na postavljena pitanja.

 

PRIVATIZOVANI BANjSKI RASADNICI

Kako nas je obavestio Zoran Velinović, pomoćnik gradonačelnika za privredu, banjske rasadnike kupilo je za 35 miliona evra beogradsko preduzeće „Hleb i kifle“ na avgustovskoj aukciji u Centru za stečaj. Vlasnici ovog preduzeća su Srđan Mladenović (50 odsto), „Hleb i kifle“ (46 odsto) i Katarina Žujović (četiri odsto). Žujovićeva je direktor i suvlasnik firme „Lili drogerija“, a ostali vlasnici su Srđan Mladenović i Mladen Grujić, nekadašnji poslanik Nove Srbije iz Čačka.

 

 

 

  

 

AluTerm plus