DIREKTOR ELEKTRODISTRIBUCIJE KOD PREDSEDNIKA SUDA

Pritisak niskog napona

U vranjskoj „Elektrodistribuciji“ saznajemo da su u poslednje dve-tri godine, postigli zavidne rezultate, jer su neovlašćenu potrošnju smanjili za 2,5 odsto, a u prvih šest meseci ove godine, čak 3,05 odsto.
PROBLEMATIČNI POTROŠAČI
Ovde, međutim, dolazimo do teme naše priče – sastanka između Gorana Nikolića, direktora EDB u Vranju i Stojadina Stankovića, predsednika Osnovnog suda u našem gradu.
No, krenimo od početka:
-Akciju smo bazirali na kategoriji onih najviše problematičnih potrošača, kod kojih smo do sada, uzgred budi rečeno, imali i po nekoliko obustava (isključenja sa mreže) i koji se zbog toga ne vode kod nas u sistemu. Jednostavno su izbrisani. Ali, da paradoks bude veći, oni i dalje troše struju, što znači da su se, posle našeg isključenja, samovlasno priključili na mrežu – žali se Nikolić, direktor vranjske „Elektrodistribucije.
On dodaje da takvih potrošača, odnosno „kupaca“, ima negde oko 2.000. To je oko2,5 odsto od ukupnog broja potrošača odnosno vlasnika brojila (66.000), ali zato na njih otpada skoro 60 odsto ukupnog duga koji „Elektrodistribucija“ Vranje potražuje od svojih potrošača. Da je ovde reč o poslovnom karcinomu, slaže se i Nikolić.
-Paradoks je ovde u tome što se, sa malim izuzetkom, radi o takozvanim problematičnim kupcima, inače našim dobro situiranim sugrađanima, koji jednostavno smatraju da oni treba da budu povlašćeni, tako što će, mimo svih drugih, biti oslobođeni plaćanja struje – konstatuje Nikolić.
Onda je EDB krenula u akciju kontrole ove kategorije kupaca, ali samo njih 700 od kojih svaki duguju više od 100.000 dinara. Do kraja jula njih 130 je ponovo isključeno sa mreže. Ponovo su im skinuta brojila i kablovi sa stubova, i ponovo su brisani iz evidencije. Ovakvom rigoroznom merom jedan broj njih su naterani da izmire kompletan dug i plate novi priključak. No, direktor Nikolić,uz kiseo osmeh kaže da tu počinju problemi.
-Tako dolazimo do glavnog problema zbog koga i razgovaramo: jedan deo ovih „kupaca“ obratio se Osnovnom sudu tužbom za ometanje poseda, a sud im je odgovorio rešenjem o privremenoj meri, kojim je nama naloženo da ih priključimo na mrežu u roku od 24 sata, iako su oni, narodnim jezikom rečeno, izvorni kradljivci struje kaže Nikolić.
To je, prema njegovim rečima, dovelo da sastanka sa Stojadinom Stankovićem:
-Zato je, na moju inicijativu, došlo dio sastanka kod predsednika suda u Vranju, gospodina Stojadina Stankovića. U konstruktivnoj i tolerantnoj atmosferi, bez pritisaka bilo koje vrste, uvažavajući nezavisnost sudske funkcije, seli smo i jedan drugome predočili probleme koji će pomoći da se ova situacija reši – uverava nas Nikolić.
Problem koji se popularno zove „privremena mera“, i nije tako nov. U 2014. godini Osnovnom sudu u Vranju podneto je oko 300 zahteva, a odobrenih rešenja je bilo 230. Prošle godine od 250 zahteva bilo je 160 rešenja , a za šest meseci 2016. od 140 zahteva 85 rešenja.
Stojadin Stanković najpre želi da razreši čaršijske priče po kojima je, navodno, neko nekoga zvao na razgovor, da ne upotrebimo grublju formulaciju.
-Niko nikoga u ovom predmetu nije zvao na razgovor. Istina je da mi je Goran Nikolić, direktor „Elektrodistribucije“ Vranje, najpre uputio jedno vrlo
korektno pismo, u kome me je upoznao sa problemom. Posle toga smo se dogovorili da je najbolje da na jadnom sastanku kod mene potražimo rešenje za problem privremenih mera – kaše Stanković.
On dodaje da su Nikolić i njegovi saradnici na početku razgovora zamolili da se to ne shvati i ne protumači kao pritisak na pravosuđe ili ometanje nezavisne sudijske funkcije. Kaže da je u potpunosti shvatio problem „Elektrodistribucije“ i nameru rukovodstva da se u ovom velikom sistemu zaštiti javni interes i sačuva dohodak.
-Problem nastaje kada se veliki broj potrošača, u skladu sa Zakonom o energetici, zbog ilegalnih priključaka, isključi sa mreže. Takvi potrošači onda koriste instituciju privremene mere zbog ometanja poseda, obraćaju se nama, a sudija donosi rešenje shodno dokazima koje stranke u sporu prilože sudu – podseća Stanković.
BEZ PRITISKA
On dodaje da su predstavnici „Elektrodistribucije“ u tom smislu sugerisali da sudije problem sagledaju iz više uglova. Posebno su istakli onaj primer, kada korisnik ne plaća potrošnju struje, a njegova finansijska situacija je povoljnija od mnogih koji sa mukom izmiruju svoje obaveze.
Dogovoreno je da će svaki sudija, zavisno od dokaza obe strane, kao i do sada, veoma ceniti kakvu će odluku doneti. Ali, kod donošenja rešenja o privremenoj meri, mora se voditi računa da se ne ugrozi nezavisna funkcija sudstva.
-Ja sam izvukao neke podatke za poslednja dva meseca. Po njima taj broj privremenih mera nije veliki u odnosu na broj isključenih. Za to vreme mi smo imali samo 20 zahteva za privremene mere. Od tog broja 15 je odbijeno da se izvrši ponovno priključenje, a pet je usvojeno – kaže Stanković i dodaje da on očekuje da će ovaj razgovor dati rezultate i da će se broj privremenih mera smanjiti.
Direktor „Elektrodistribucije“ Goran Nikolić ipak na kraju dodaje da nije bez razloga došlo do ovog razgovora, jer neke stvari ukazuju da se ovaj problem može i drukčije rešavati.
-Ja moram da kažem da ipak najveći broj ovih rešenja o privremenoj meri donose jedne te iste sudije. Takođe, sa gorčinom moramo prihvati informaciju da naše kolege u Srbiji, za razliku od nas u Vranju, godišnje imaju najviše po 10 rešenja o privremenim merama. Ova dva podatka sama za sebe dovoljno govore – zaključuje Nikolić.

ZutoCvece