GORAN DjORDjEVIĆ, DIREKTOR VODOVODA U AKCIJI

Voda kao hrana

Ukupan iznos dugovanja radnika JP „Vodovod“ za vodu na dan 4. avgusta tekuće godine premašuje milion dinara, dok je takozvani redovan dug nešto manji od 700 hiljada. Ta činjenica motivisala je još uvek „taze“ prvog čoveka ovog javnog preduzeća Gorana Djorđevića da spisak svih dužnika za vodu, a zaposlenih u „Vodovodu“, počev od generalnog direktora, to jest sebe, pa do nekvalifikovanih radnika, objavi na oglasnoj tabli firme. Tumačeći to kao „moralnu meru“, direktor Djorđević je odmah izmirio svoj redovan dug za vodu od 11.307 dinara, dok su to najavili da učine u zadatom roku od 15 dana i drugi rukovodioci, među njima i njegov zamenik Božidar Djorđević čiji ukupan dug dostiže gotovo 10.000 dinara.

MORALNA MERA

Generalni direktor JP „Vodovod“ Goran Djorđević objašnjava smisao ove mere, pozivajući se na ukupna potraživanja preduzeća od fizičkih i pravnih lica, koja dostižu iznos od 175 miliona dinara.

- Ništa se strašno nije desilo u našoj firmi, već je u pitanju moralna mera kako bi naši radnici plaćali vodu. Pre sedam dana dao sam nalog knjigovodstvu da mi izvuku sva dugovanja zaposlenih u „Vodovodu“ za vodu i taj spisak objavio na oglasnoj tabli preduzeća – kaže Djorđević.

Direktor „Vodovoda“ naglašava da na spisku radnika, dužnika za vodu, niko nije izuzet, računajući i njega kao generalnog direktora.

- Odmah sam izmirio svoj redovan dug za vodu i sada ne dugujem ništa, pa to očekujem od svih zaposlenih, posebno od rukovodilaca, da u roku od 15 dana izmire svoje obaveze prema sopstvenom preduzeću – jasan je direktor „Vodovoda“.

Na listi dužnika je i njegov zamenik Božidar Djorđević, čije dugovanje u ukupnom iznosu dostiže bezmalo 10 hiljada dinara, odnosno 9.776.

- Ova mera ima za cilj da pošalje pozitivnu sliku ovog preduzeća u javnost, a na drugoj strani, to je poruka zaposlenima da vode računa da žive od vode i da zato treba da izmiruju svoje račune, što podjednako važi za sve, znači i za mene kao zamenika generalnog direktora – napominje Djorđević, koji nije mogao da precizira zbog čega je dozvolio da mu se dug nagomila.

„Obični“ radnici „Vodovoda“, oni za koje je voda zapravo hrana jer ističu da od nje hrane svoje porodice, nerado govore o pomenutoj „moralnoj meri“ novog direktora. Ipak, Milan Milić poručuje da je njegov dug za vodu od dvadesetak hiljada dinara posledica surove društveno-ekonomske stvarnosti, a ne želje da se sopstveno preduzeće od kojeg živi „prevede žedno preko vode“.

-Kriza, brate, nema se, ne može se – sleže ramenima Milić – skromna plata, žena bez posla, dete na školovanju, a dugovi se gomilaju, za struju, vodu, komunalije... Znam da živim od firme, platiću nekako, ako može na rate, da ostanem dužan sigurno neću!

Radnik Srđan Ivanović koji nema redovan dug za vodu, međutim, pozdravlja ovu meru direktora i poručuje da radnici „Vodovoda“ treba da daju pozitivan primer ostalim građanima.

- Voda mora da se plaća, a posebno to moramo da činimo mi, zaposleni u ovom preduzeću, jer živimo od te vode i treba da budemo prvi– smatra Ivanović.

ZAŠTIĆENI KUPCI

Da objava spiska dužnika zaposlenih u javnim preduzećima nije praksa samo u „Vodovodu“, pokazuje primer vranjske Elektrodistribucije gde je direktor Goran Nikolić odmah po dolasku na čelnu poziciju preduzeo energične mere sa ciljem da zaposleni plaćaju struju i izmire veća dugovanja.

- Jedna od prvih mera koju sam preduzeo na ovom planu bio je zahtev da mi se redovno dostavljaju izveštaji o dugovanjima zaposlenih u Elektrodistribuciji, što je dalo dobre rezultate tako da nema ozbiljnijih dugovanja naših radnika za struju – kaže Nikolić.

Direktor vranjske Elektrodistribucije naglašava da od kako je došao na to mesto, nema zaštićenih kupaca.

- To nisam dozvolio od prvih dana, čak su ljudi bliski SNS bili isključivani sa mreže zbog duga od šest hiljada dinara, znači, nikakve urgencije nisu pomogle, jer to je moj stav i takav će ostati. A što se tiče dugovanja naših radnika, od samog starta smo koristili oglasnu tablu, a kvartalno proveravamo stanje njihovog dugovanja za struju – kategoričan je Nikolić.

REDOVNO PLAĆANjE

Novi direktor JP „Novi dom“ Slobodan Ignjatović, koji je pre dve nedelje preuzeo tu dužnost, kaže „da još nije stigao da se bavi dugovima za grejanje zaposlenih u ovom preduzeću“.

- Na početku sam se bavio prioritetnim problemima preduzeća, a o dugovanjima naših radnika za daljinsko grejanje informisaću se kasnije. Kao korisnik daljinskog grejanja redovno izmirujem svoje obaveze. Želim da naglasim da „Novi dom“ ima mali broj radnika i da vrlo mali broj njih krosti daljinsko grejanje, pa verujem da većih problema na tom planu nema– ističe Ignjatović.

Konačno, i direktor JKP „Komrad“ Momir Stoiljković naglašava da u ovom preduzeću zaposleni radnici redovno izmiruju svoje obaveze za iznošenje smeća.

- Naši radnici redovno plaćaju svoje obaveze prema „Komradu“ i time daju pozitivan primer ostalim građanima. Lično i sam izmirujem redovno svoje obaveze, pa sam iznos na računu za jul platio 1. avgusta. Ukoliko bi dobio informaciju da ima većih problema na ovom planu, preduzeo bi mere kao direktor da se ti problemi reše – odlučan je Stoiljković.

 

DUŽNICI

Od ostalih rukovodilaca u „Vodovodu“, za utrošenu vodu duguju Vene Zdravković, bivši direktor, 2.346 dinara,  Živojin Mitrović, bivši tehnički direktor, 3.559 i Igor Nikolić, rukovodilac pravne službe 3.604. dinara. Dugove za vodu nemaju bivši zamenik direktora Srđan Dekić i Predrag Janjić iz pravne službe, inače sin ranijeg direktora „Vodovoda“ Krste Janjića.

Inače, prema spisku dužnika koji nam je dostavio Goran Djorđević, a koji je bio istaknut i na oglasnoj tabli, najveći pojedinačni dužnik je radnik D.M. sa 76.949 dinara, a slede nekolicina koji duguju od 30 do 60 hiljada.

Od ukupno 238 radnika, za vodu duguje 135, ne duguje 49, a vodu nemaju 34 radnika. Kućni saveti za vodu duguju ukupno 1.017.789 dinara, od kojih najviše stanari zgrade u Oktobarskoj ulici 366 kojima „Vodovod“ potražuje 791.568 dinara.

 

 

DUGOVANjA FIZIČKIH LICA ZA STRUJU

Ukupan dug fizičkih lica na teritoriji Grada Vranja iznosi 93,5 miliona dinara. Fizička lica, tj. domaćinstva, za struju na području Grada Vranja duguju 8.500 dinara u proseku, što je više od dugovanja u Vladičinom Hanu, 6.500, a manje u odnosu na Bujanovac, 15.000, i Preševo, 11.000 dinara.

 

 

VELIKI DUGOVI ZA GREJANjE

Prema podacima dobijenim od novog direktora „Novog doma“ Slobodana Ignjatovića, svega četiri od 56 radnika ovog javnog preduzeća korisnici su daljinskog grejanja i oni ne duguju svom preduzeću. Međutim, od fizičkih lica „Novi dom“ potražuje oko 50 miliona dinara, a pravna lica duguju ovom preduzeću oko 146 miliona. Na ime zakupa garaža i poslovnog prostora „Novi dom“ potražuje još oko 20 miliona dinara.

 

 

 

ZutoCvece