NOVA IZDANjA

Talenat kao amanet

NISKA BISERA
Promocija knjige „Budi svoja“ je zapravo valuta Kaćinog samopouzdanja.
- Često sam bila nesigurna u sebe, preispitivala se i na kraju shvatila da je pisanje ogledalo moje ličnosti, odnosno moj identitet. Iskreno zauvek sam se oslobodila okova bolne prošlosti - objašnjava Kaća, ne želeći da govori o prošlom vremenu.
Svih 110 primeraka zbirke Katarina je podarila gostima na promociji:
-Poklon je počast ako se pruža srcem. Volim da poklanjam svoje pesme ljudima, jer im na taj način poklanjam sebe. To je dragocenost i privilegija, iskrena je Kaća.
Kaže da je „svoja“ još od ranog detinjstva. Od drugog razreda osnovne škole, piše pesme. Njeni prvi stihovi sročeni su u pesmi „Matematika“:
-Tada je i počelo moje putovanje kroz život sa poezijom u srcu - kaže Kaća.
Za svoju petočlanu porodicu kaže da je „niska bisera“ u kojoj su talenti, tradicija i nasleđe. Prenose se sa kolena na koleno, a talenat je amanet ostavljen u testamentu potomcima.
-Biti uspešan je stvar vaspitanja. Moje detinjstvo je bilo ispunjeno mirom i pričama dede Miomira, nekadašnjeg učitelja a potom i direktora OŠ „Bora Stanković“ u selu Klenike, i babe Dušanke, učiteljice u toj školi, a kada su se doselili u Vranje, vaspitačice u Domu za nezbrinutu decu. Priče, ispričane neumornim glasovima dede i babe, nizale su se kao pertle. Oboje su mi ulili nadu u pisanu reč. To je bila neka vrsta izbavljenja.
Zato je, objašnjava, suština njene moje poezije-ljubljv. Ona sveobuhvatna, beskonačna, opipljiva udahom, osvojiva dobrotom i čistotom srca.
DEČIJA DUŠA
Gledajući kako njeni preci rade predano u prosveti gotovo pola veka, Katarina je rešila da ispiše, kako reče, njihov zavet do kraja i preda se otkrivanju tajni dečje duše.
- Sa tog izvora potiče moja ljubav prema pisanju. Zato privilegiju da prvi pročita moje pesme ima onaj kome ih prvo posvetim -kaže kroz smeh Kaća, pa odmah dodaje:
-Šalim se, naravno. Moje pesme uvek prvo pročitaju tetka, roditelji, brat Bogdan i sestra Jovana. Tek nakon njihovog suda, svoje misli u pisanoj formi, srcem šaljem stihove drugim ljudima - iskrena je Katarina.
Njeni planovi su da se i ubuduće bavi pisanjem.:
-Želim da živim to što stvaram u uživam u tome. Planiram da nakon diplomiranja na Pedagoškom fakultetu, upišem master iz književnosti u Nišu. Volela bih još mnogo promocija, ne samo u rodnom Vranju, već i drugim gradovima Srbije. Sreća je ostavljati tragove svoje duše na raznim adresama naše lepe zemlje Srbije- završava Katarina Antonijević.

Profil
Katarina Antonijević jođena je 29. jula 1992. u Vranju. Apsolvent je na Pedagoškom fakultetu u rodnom gradu. Prve pesme napisala je u osmoj godini života opčinjena lepotom narodnog stvaralaštva kroz kazivanje babe i dede. Voli prirodu. Inspiriše je samoća.
Sarađuje sa Čitalačkim klubom i Regionalnim centrom za talente u Vranju. Bavi se jogom jer je to opušta. Poezija je lična karta njene duše.

ZutoCvece