PRESUDA PROTIV DEJANA STANOJEVIĆA

Denziju dve godine nepravosnažno

Dejan Stanojević Denzi osuđen je pred vranjskim Višim sudom nepravosnažno, sa pravom žalbe Apelacionom sudu, na dve godine zatvora zbog produženog dela zloupotreba službenog položaja. Presuda se odnosi na krivičnu prijavu Višeg vranjskog tužilaštva prema kojoj je Stanojević od 2006 – 2008, kao direktor Direkcije, Preduzeću za puteve (PZP) omogućio sticanje protivpravne koristi u iznosu od 2.681.110 dinara, „u visini fakturisanih i plaćenih troškova za navodnu izradu projektne dokumentacije za više ulica u Vranju!“

Ne radi se, dakle, o dokumentaciji za izgradnju izvesnih objekata po gradu, kako spekulišu čaršija i pojedini mediji, već o stvari o kojoj smo pisali kada je protiv Stanojevića krajem prošle godine podneta krivična prijava a Viši sud, na osnovu zahteva Tužilaštva, doneo odluku o privremenom oduzimanju njegove imovine, takođe nepravosnažno. Prema informaciji iz suda, ovaj postupak je i dalje u toku.

POVRATAK SA ODMORA

Najpre da vidimo šta kaže Viši sud o prvostepenoj presudi, čiji odgovor našim novinama prenosimo u celini, bez ispravki:

„Dana 05.08.2016. godine doneta je  i  javno objavljena presuda 3K.br. 10/15, okrivljenog Stanojević Dejana i dr, po kom predmetu je postupala predsednik veća sudija Tatjana Mihajlović Jovanović, koja i daje sledeće podatke: Opt. Dejan Stanojević, Miladin Zlatanović krivi su zbog izvršenja u saizvršilaštvu produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 3. u vezi stava 1. KZ u vezi člana 33. I 61. stav 5. KZ, i osudjeni na kaznu zatvora u trajanju od po 2 godine; opt. Stanković Novica, Janković Slobodan, Stojanović Delča i Jordanović Mile, krivi su zbog produženog krivičnog dela zloupotreba odgovornog lica iz člana 234. stav 3. u vezi stava 1. KZ u vezi člana 33 I 61. stav 5. KZ, i takođe osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po dve godine, dok je opt. Siniša Čabarkapa zbog produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234. stav 2. u vezi stava 1. KZ u vezi člana 33. I 61. stav 5. KZ osudjen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Presuda nije pravosnažna i okrivljeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Nišu u roku od 15 dana“.

Iz suda još saopštavaju da za više informacija sačekamo povratak sa odmora njihovog predsednika i portparola.

Ne treba ovde previše podsećati na profesionalnu Stanojevićevu biografiju. Njegova zvezda podiže se do horizonta 2004. kada DSS, na čijem je čelu ovde bio, dolazi na lokalnu vlast a on seda u fotelju prvog čoveka gradske Direkcije za razvoj i izgradnju, gde je sada zamenik direktora pošto je na vreme prešao u sada vladajući SNS.

- Ne želim ništa za sada da komentarišem. Presuda je nepravosnažna i žaliću se na nju Apelacionom sudu – bilo je sve što je Stanojević želeo da kaže.

U sličnom tonu reagovali su i njegovi saborci iz SNS koje smo zamolili za komentar.

Krivičnu prijavu na osnovu koje je sada nepravosnažno osuđen Više tužilaštvo je protiv Stanojevića (i ostalih, ali oni nas ne zanimaju toliko) podnelo 24. novembra 2015 (vidi okvir). Prema podacima koje smo tada dobli iz tužilaštva, osnovano se sumnjalo da je Direkcija platila Preduzeću za puteve (PZP) izradu projektne dokumentacije za „rekonstrukciju i asfaltiranje velikog broja gradskih ulica“, koja, sumnja Tužilaštvo, nikada nije urađena iako je uredno fakturisana i plaćena, po ondašnjem kursu između 35 i 40 hiljada evra.

Zapitaćete se da li je ovaj iznos, iako astronomski za obične smrtnike, dovoljno visok za tako drakonsku meru kao što je oduzimanje imovine, u Stanojevićevom slučaju doduše privremene i još uvek nepravosnažne, i za potonju zatvorsku, isto nepravosnažnu, kaznu.

- Visina protivpravne koristi ovde nije presudna, zakon ne poznaje tu kategoriju – kaže naš sagovornik blizak lokalnom pravosuđu.

Sagovornik iz donedavnog rukovodstva Direkcije objašnjava nešto detaljnije:

- PZP je imao licencu za izdavanje projektne dokumentacije. Ne znam detalje zbog kojih je protiv Stanojevića podignuta optužnica, ali znam čemu služi projektna dokumentacija: Direkcija naručuje projektnu dokumentaciju od firme koja za to ima licencu. Na osnovu nje se dobijaju dozvole, ona je ključna za početak radova – objašnjava sagovornik.

Podsetićemo ovde da je, radeći na krivičnoj prijavi, Tužilaštvo Finansijskoj jedinici uputilo zahtev da njihovi stručnjaci utvrde da li postoji disparitet između imovine i prihoda Stanojevića i njegove porodice. Finansijska jedinica, koja je organ pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, utvrdila je da postoji razlika, na osnovu čega je Tužilaštvo uputilo zahtev sudu za privremeno oduzimanje imovine.

Prema rečima stručnjaka sa kojima smo razgovarali, termin „privremeno oduzimanje imovine“ znači da vlasnik njome ne može da raspolaže, da je koristi, prodaje i ubire prihode od nje.

Podsetićemo da je u predmetu Višeg javnog tužilaštva u Vranju, Kto.br.3/15, optužnica protiv Stanojevića i ostalih podignuta 24.novembra prošle godine, da je zahtev  VJT za privremeno oduzimanje  imovine sudu poslao 10. decembra 2015. a da je Viši sud u Vranju rešenje doneo 18 dana kasnije. Posle osam meseci Stanojević je nepravosnažno osuđen na dve godine zatvora.

 

 

Dejan Stanojević

TUŽILAŠTVO

PROTIVPRAVNA KORIST 2,7 MILIONA

Ovde prenosimo informaciju iz Tužilaštva o prijavi na osnovu koje je Stanojević 5. avgusta nepravosnažno osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu:

„U predmetu Višeg javnog tužilaštva u Vranju Kto.br. 3/15, potvrđena je optužnica dana 24.11.2014.godine, protiv D.S. iz Vranja, Z.M. iz Niša, S.N. iz Niša, Č.S. iz Beograda, J.S. iz Surudlice, S.D. iz Vranja i J.M iz Trgovišta, zbog postojanja opravdane sumnje da su u više navrata, u vremenskom periodu od 2006.godine pa do 2008.godine, okr.D..S. iz Vranja i Z.M. iz Niša u svojstvu službenih lica Javnog preduzeća - Direkcija za razvoj i izgradnju opštine Vranje i to okr.S.D. kao direktor a okr.Z.M. kao samostalni stručni saradnik za izgradnju i veštačenje-nadzorni organ, iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja, a okr.S.N. iz Vranja, kao direktor Preduzeća za puteve „Vranje" A.D., okr.S.Č. iz Beograda,kao tehnički direktor tog preduzeća, J.S. iz Surdulice u svojstvu glavnog inžinjera gradnje a od 09.05.2008.godine, u svojstvu tehničkog direktora istog preduzeća, okr.S.D. iz Vranja i J.M. iz Trgovišta u svojstvu šefova gradilišta u ovom preduzeću, svi kao odgovorna lica, iskorišćavanjem svog ovlašćenja, pribavili imovinsku korist Preduzeću za puteve „Vranje" AD iz Vranja, u 2006.godini u iznosu od 520.000,oo dinara, u 2007.godini u iznosu od 1.436.310,oo dinara i u 2008.godini u iznosu od 724.800,oo dinara, sve u ukupnom iznosu od 2.681.110,oo dinara, u visini fakturisanih i plaćenih troškova za navodnu izradu projektne dokumentacije za više ulica u Vranju, čime su okr.S.D. iz Vranja i Z.M. iz

Niša kao saizvršioci učinili produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz čl.359.stZ uvezi sa stavom 1.KZ, u vezi sa čl.ZZ. i čl.61.stav 5.KZ, a okr. S.N. iz Niša, J.S. iz Surudlice, S.D. iz Vranja i J.M. iz Trgovišta kao saizvršioci produženo krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica iz čl.234.stav 3. U vezi stLKrivičnog Zakonika, u vezi sa članom 33. i 61.st.5.Krivičnog Zakonika, a okr.S.Č. iz Beograda kao saizvršilac produženo krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica iz čl.234.st.2 u vezi sa stL.KZ uvezi sa čl.ZZ. i 61.stav 5.Krivičnog Zakonika“.

 

 

 

Komentari

Da li sada neko srece Stanojevic Dejana sa velikom tasnom u gradu i trazi mu evre da bi mu vratili privremeno oduzetu imovinu? Ovo stoga sto je Stanojevic Dejan u vreme vlasti Kostunice kao predsednik Gradskog odbora DSS u Vranju sretao ljude sa velikom tasnom i za par stotina evra nudio da pozove Jocica mobilnim telefonom i da im vrati oduzeto oruzje koje su legalno posedovali i drzavi uredno placali porez, a bahati Jocic i pokvareni Kostunica oduzimali, jer su im ti ljudi bili opozicija i nisu pristajali na pokvarene DSS ucene. Praticemo i pravosnaznu odluku Apelacionog suda u Nisu da ne bude vuk pojeo magarca ako ga Apelacioni sud oslobodi ili prolongira sudjenje vracanjem na ponovno sudjenje urgencijom Avodje.

9.9.2016.g., kafana "Kod bake na rucak." Dok pijem pivce u cosku kafane ulazi Stanojevic Dejan, grupa lokalnih funkcionera naravno stranackih, a tu je i Jovanovic Gradimir predsednik PUPS-a u Vranju i potpredsednik Gradske Skupstine. Odmah se narucuje meze, aperitivi, rostilj, pecenje, vino i ostale djakonije. kazem sebi, a nadam se da me i Vi cenjeni citaoci podrzavate Stanojevic unapred slavi oslobadjajucu presudu. Namerno ne ispijam pivce do kraja, cedurkam, a krajickom oka posmatram veselu druzinu kojoj kao i Stanojevicu ovo nije redkost vec svakodnevnica. Namerno sam dosao u ovu kafanu, jer sam cuo da je ovde Stanojevic Dejan cesce vidjan gost. Dok placam popijeno pivce vesela druzina mljacka, zaliva zalogaje pecenja i rostilja vinom, veselo caska, samo sto danju "Kod bvake na rucak" nema muzike pa da Stanojevic Dejan zapeva neku pesmu. Ima se, moze se! A nasrod? On jegladan, siromasan, bosonog . A Stanojevic, debeo, mastan, uhranjen sa luksuznom limuzinom, veseo, srecan, razdragan. sigurno mu nije leva cipela pocepana, sigurno ne tuguje za nekom njemu dragom izgubljenom osobom, nema nicega sto ga muci pa cak ni prvostepena osudjujuca presuda. Pa gde to mi zivimo?

ZutoCvece