RAZGOVOR: STEFAN MANČIĆ, Šampion u tri sporta

Crni pojas iza šanka

 

Talentovani Vranjanac iza sebe ima titule prvaka države u džudou, MMA i brazilskoj džiudžici. Pored sporta, uspešan je na studijama mašinskog inženjerstva, sam se školuje i izdržava

 

 

Mladi Stefan Mančić od trećeg razreda osnovne škole vezan je za sport. Njegov učitelj Stojan Djorđević radi u OŠ «Dpsitej Obradović» i on je Stefana uključio da trenira džudo. Bilo je to tačno pre osam godina. Danas ovaj kršni mladić ima iza sebe mnogo titula i to ne samo u džudou, već i u sve atraktivnijim sportovima kao što su MMA i grapeling. Zašto baš ti sportovi a ne neki drugi, o tome naš sagovornik kaže:

- Sva tri sporta u osnovi imaju elemente džudoa. U MMA nadogradnja su još i kik boks, a grapeling je modifikovana verzija džudoa. Moj učitelj je sve nas u školi uključio da treniramo džudo. Tu sam najviše napredovao, i ako sa uspehom u januaru naredne godine položim za zavnje nosioca crnog pojasa prvi dan, naći ću se među šest Vranjanaca kojima je to do sada pošlo za rukom. Do sada titulom crnog pojasa prvi dan okitili su se pokojni Ljuba Stanojkovski, moj trener Stojan Djorđević, potom Staniša i Milan Marković, a tu je i legendarna Branka Stanković – kaže na početku Stefan Mančić.

Sportovi koje ste naveli oduzimaju mnogo vremena. Kako uspevate da budete uspešni na tri fronta?

-Radom i disciplinom. Svaki dan imam raspored pred sobom i na njemu je tačno definisano kada ustajem, kada sam na treningu i na kraju, kada ležim u krevet.

Ali, vi radite u kafiću?

- Da, tu sam šanker. Najčešće radim od 16 do 24 sata. Ali, kad imam velika takmičenja, tada ne šljakam nego se samo posvećujem treninzima. Nije lako. Ali, to volim i ništa mi nije teško.

Ali, tu su i studije mašinskog inženjerstva?

-I tu sam, kao i u sportu, vrlo odgovoran. Srećom, fakultet je u Vranju i to je srećna okolnost. Polažem ispite i od oktobra bi trebao da se nađem na drugoj godini studija.

Ko prati vaše napore da steknete titule u sportu, a i akademsko zvanje?

- Niko, sem mene! Moja majka radi u obezbeđenju. Moje dve sestre su studenti prehrambene tehnologije tako da meni ostaje da se sam snalazim kako znam i umem. U ovoj priči teško mi pada činjenica da sam nekoliko puta pisao Sportskom savezu Grada da mi pomognu. Nikad nisu ni pomogli ni odgovorili na moj zahtev. To strašno vređa svakog normalnog čoveka. Doneseš titulu sa velikih šampionata za svoj grad, a oni te ne udostoje ni jednim sokom ni običnim razgovorom. Ali, nisam iznenađen takvim odnosom. Ljudi koji vode sport u ovom gradu nisu sportisti i oni ne shvataju suštinu bavljenja sportom i njegovom ulogom u društvenim odnosima u jednoj državi. Nadam se da će se to izmeniti u vremenu koje dolazi.

A dotle?

-Dotle Stefan će da radi kao i do sada i da svojim klubovima donesi odličja i tako podigne nivo uspeha vranjskog sporta.

Zbog odličnih rezultata, usledili su pozivi sa strane?

-Bili su konkretni iz beogradske Crvene zvezde. Međutim, do saradnje nije došlo, jer nisu u stanju da mi obezbede stipendiju. Bio je kontakt i sa poznatim niškim klubom Kinezis. Moguće je da postanem njihov član od jeseni, jer su izrazili želju da obezbede stipendiju i besplatno stanovanje.

Na kraju, koja je najveća želja iz ova tri sporta kojim se bavite?

-Sanjam i ogromna mi je želja da postanem reprezentativac Srbije u džudou. Već sam sa tim statusom u MMA, kao i grapelingu.

 

PROFIL

Ime i prezime: Stefan Mančić

Datum i mesto rođenja: 05.01.1997. Vranje

Obrazovanje: student mašinskog inženjerstva

Visina: 183 cm

Težina: 77 kg

Discipline: džudo, MMA, grapling (brazilska džiudžica)

Klubovi: Džudo klub Vranje, Iron MMA tim

Najveći uspesi: osvajač međunarodnih kupova u Nišu i Beogradu u džudou u kategoriji do 73 kilograma u juniorskoj konkurenciji. Prvak države za 2015. i 2016. u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji u MMA i vicešampion sveta. Prvak turnira u MMA «Kraljevački pobednik», Kombatčelendž Delta siti u Beogradu. Na školskoj olimpijadi 2012. u Sremskoj Mitrovici treći u kategoriji osnovnih škola do 66 kilograma. U greplingu na svetskom kupu u Lavovu (Ukrajina) četvrto mesto

 

 

ZutoCvece