DIPLOMSKA PREDSTAVA MIHAJLA STOJKOVIĆA

Priča o običnim ljudima

 

Mihajlo Stojković iz Vranja i Martina Kitanović iz Niša, studenti završne godine Fakulteta umetnosti u Zvečanu Univerziteta u Prištini, odigrali su 29. maja u Domu vojske diplomsku predstavu„ Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“. Reč je o ljubavnoj drami  koju su po motivima Radomira Putnika, sami adaptirali i dramatizovali

Dugotrajni aplauz, ovacije i vraćanje nekoliko puta dvoje glumaca na bis, pamitiće se nakon premijere drame „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“. Izvanredna diplomska predstava nikoga u publici nije ostavila ravnodušnim. Mihajlo Stojković u ulozi kralja Aleksandra i Martina Kitanović kao kraljica Draga, tačno sat vremena pred smrt govore o svom životu, prevari, lažima, istinama, ljubavi...  On mlad i lep, pun snage, svestan da će biti ubijeni oboje u Majskom prevratu, prašta ženi sve, njene laži, prevare, neslaganje sa njegovom majkom, kraljicom Natalijom, čak i to što je među dvanestoro muškaraca sa kojima je „bila“ i njegov otac kralj Milan. Prašta jer je neizmerno voli. Voli i ona njega, uprkos tome što je mislila da on ne zna sve iz njene intime. Ovo dvoje izuzetno talentovanih glumaca, znalački su uradili dramatizaciju teksta koju je napisao Radomir Putnik:

- Tekst nas je privukao, jer je to poslednjih sat vremena nečijeg života. Zanimalo nas je šta dvoje ljudi pred smrt mogu da kažu jedno drugome. Interesovali su nas i kao likovi, zato što su stvarni. Za kralja Aleksandra važi da je bio mlad i „lud“, a za kraljicu Dragu da je upravljala njegovim životom. Mi, međutim, nismo to tako videli a ni doživeli.  Radili smo priču ne o kralju i kraljici, što se po kostimima može videti. Uradili smo predstavu o običnim ljudima koji su imali svoje istine, svoje laži i svoju ljubav. Mi smo hteli da „zagrebemo“ površinu i da vidimo šta se sve ispod maski krije. Nadam se da smo uspeli- kaže Mihajlo Stojković.

Martina Kitanović,  koja je tumačila lik kraljice Drage, smatra da je premijera protekla odlično i, kako reče, o utiscima će moći da govori narednih dana:

-Kraljicu Dragu sam htela da odbranim od svih priča koje su kružile o njoj. Iako je bila prevrtljiva i lažljiva, iskreno je volela Aleksandra, ne samo zato što je bio kralj, već i zbog nečega što niko nije mogao da spreči. Volela ga je zbog tragičnog kraja za koji je znala da će se dogoditi - rekla je Martina Kitanović.

Predstava „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“ biće na repertoaru pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju. Brogradska premijera zakazana je za 7. jun u Studentskom gradu.

 

 

Mihajlo Stojković rođen je 28. novembra 1994. godine u Vranju, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju „Bora Stanković“. Upisao je Fakultet umetnosti Zvečan na Prištinskom fakultetu sa privremenim smeštajem u Kosovskoj Mitrovici u klasi redovnog profesora Jovice Pavića i asistenta Aleksandra Djinđića. Pozorište voli od detinjstva, jer je tamo odrastao s obzirom da mu je otac Saša Stojković, stalni član Pozorišta „Bora Stanković“.

Mihajlo Stojković tri godine za redom učestvuje na Vranjskom kulturnom letu. Najpre  sa predstavom „Ostrvo prokletih“ u režiji njegovog oca Saše Stojkovića, glumca, reditelja i novinara, zajedno sa kolegom sa klase Milanom Popovićem. Potom je igrao u predstavi „Klasni neprijatelj“ gde je glumila cela klasa kao i u komadu „Šekspir hoda gradom“ gde je sa kolegama glumio odlomke i monologe iz najpoznatijih Šekspirovih dela.

Učestvovao je i na nekoliko festivala. Vranje vidi kao svoj grad, grad u kome želi da živi, radi i uživa. Igrao je u dugometražnom filmu „Povratak“ i dva kratkometražna:“Dijamant za Baja Kaliforniju“ i „Barikade 1244“. Ispitne predstave „Klasni neprijatelj“ i „Pokondirena tikva“     

Pozorište „Bora Stanković“ u Vranju: „Narodni poslanik“ u režiji Saše Stojkovića, „Crvenkapa“,  „Snežana i sedam patuljaka“ i „Gospođa Ministarka“ reditelja Radoslava Radivojevića. Prištinsko pozorište: „Narodni poslanik“ u režiji Gorčina Stojanovića i „Hotel Kosovo“ reditelja Nenada Todorovića. Igrao je i u nezavisnoj produkciji „Šuma“ u režiji Miloša Cvetkovića.

 

ZutoCvece