MALA MATURA

Matematika najveći problem

MALA MATURA

Matematika najveći problem

U Vranju je i dalje najpopularnija Medicinska škola, pa učenici i roditelji, ne želeći da ništa prepuste slučaju, plaćaju privatne časove

 

Mala matura, odnosno prijemni ispit, i ove godine sastoji se iz tri testa koji donose ukupno 30 bodova, svaki po 10. Testovi će se raditi tri dana, 15. 16. i 17. juna.  Prvog dana je test iz srpskog jezika, drugog dana iz matematike, a trećeg se radi kombinovani test iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije.

VOLIM DA POMAŽEM

Sa približavanjem mature, raste i nervoza kod učenika i roditelja, a privatni časovi, koji koštaju 500 dinara, ovde su godinama normalna pojava jer se ništa ne prepušta slučaju:

Ana Nikolov, učenica OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ želi da upiše Medicinsku srednju školu jer “voli da pomaže ljudima” i od petog razreda ta želja se nije promenila. Ipak, ona priznaje da iz nekih predmeta uzima privatne časove:

-Matematika mi predstavlja najveći problem od predmeta, kao i fizika i zato idem na privatne časove da bih se što bolje spremila jer za ovu školu treba najviše bodova, od 95 do maksimalnih 100.

Melanija Miladinović iz OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“, upisuje Ekonomsku školu, smer ekonomski tehničar za koji su prošle godine bila potrebna 82 poena.

-Sa pripremama sam počela u martu, a na privatne časove iz matematike idem tri puta nedeljno jer mi je taj predmet najteži u školi, za neke zadatke mi treba malo više vremena da bih razumela kako da ih uradim.

Anastasija Jovanović iz “Vuka”, opredelila se za smer finansijski administrator Ekonomske škole za koji je potrebno 88 bodova.

-Već mesec dana uzimam privatne časove iz matematike, a sa pripremama sam počela odmah kad su izašle zbirke za rešavanje testova i zadataka, u februaru. Iako imam odličan uspeh u školi i imaću veliki broj poena, imam preveliku tremu, ne znam kako ću da uradim testove, očekivanja mi nisu velika da se ne bih razočarala.

Veljko Popović je učenik OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, za srednju školu bira Ekonomsku, smer pravni tehničar, potrebno je 85 bodova.

 -Od predmeta izdvajam kao najproblematičniji fiziku, ali mi privatni časovi nisu potrebni. Vukovac sam, redovno učim, tremu nemam, siguran sam u sebe i svoje znanje.

Aleksa Stanković iz iste škole želi da upiše Ekonomsku, smer finansijski administrator, to ga najviše interesuje.

-Počeo sam sa pripremama pre mesec dana, samo mi je hemija mali problem, ali ne idem na privatne časove. Skroz sam opušten, nemam nimalo treme, nadam se da ću uspeti da upišem to što želim.

TREMA

Miljana Popović iz “Zmaja”, bira smer pravni tehničar Ekonomske škole.

-Idem na privatne časove samo iz matematike, ali i fiziku izdvajam kao teži predmet. Kod mene je trema prisutna, sve ovo shvatam vrlo ozbiljno i pripremam se dugo, otprilike pet meseci, iako sam vukovac i znam da ću imati maksimalnih 70 poena iz škole.

Anđela Djorđević, takođe iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, priprema se za Medicinsku školu, intenzivno već tri meseca.

-Volim medicinu, zato i upisujem tu školu. Hemija i matematika su mi problem, iz matematike idem i na privatne časove. Treme nemam uopšte, samo se nadam ispunjenju želje.

 

NEKA SAMI IZABERU

Profesor matematike Goran Stošić, koji daje privatne časove, kaže da je velika konkurencija za Medicinsku školu i da se učenici čija je želja da je upišu, više i bolje pripremaju.

- Djaci sami izaberu i procene da li su im privatni časovi potrebni, naravno uz podršku roditelja. Test sadrži skup gradiva od petog do osmog razreda, to gradivo treba da se obnovi i zato postoji pripremna nastava u školi koja traje dve nedelje pred prijemni ispit, što bi po mom mišljenju trebalo da bude dovoljno da se upiše željena škola.

 

 

Učenici Gimnazije najbolji među najboljima

Na državnom takmičenju za IT projekat godine u organizaciji Metropolitan fakulteta, predstavnici gimnazije, Milan Nikolić i Perica Stojković, uz pomoć razredne Jelene Mladenović, koja je bila sa njima na takmičenju, osvojili su drugo mesto sa projektom „Multifunkcionalni robot u službi edukacije – Limeni“ koji će uskoro biti prezentovan javnosti.

Jovan Stojković, maturant Gimnazije, osvojio je treće mesto na državnom takmičenju iz hemije, održanom u Novom Sadu. Zajedno sa mentorom Milicom Petrović, postignutim rezultatom, obezbedili su učešće i na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi na leto u Gruziji. Ovo je samo jedan u nizu Jovanovih uspeha jer o njegovom znanju i radu svedoči veliki broj osvojenih Republičkih mesta.

Na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika u Tršiću, Lana Pavlović osvojila je prvo mesto, a učenica Jelena Filipović treće mesto, obe sa profesorkom Tanjom Rusimović.

-Ovo je veliki uspeh naših gimnazijalaca koji se takmiče u kategoriji filoloških gimnazija, opštih gimnazija i srednjih škola – rekla je direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković.

 

 

ZutoCvece