Nikola Spasić i Danilo Mitić, umetnici

Harmonika u duši

 

 

Studenti akademije u Kragujevcu otvorili „Maj-mesec muzike“

 

Nikola Spasić i Danilo Mitić najtalentovaniji su đaci od svih koji su do sada pohađali odsek za harmoniku Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Vranju – tvrdi  njihov profesor Nebojše Jaćimovića, koji im je i danas pored roditelja najveća podrška u karijeri.

Njihov zajednički nastup otvorio je ovogodišnju manifestaciju „Maj-mesec muzike“.

Bez gotovo ikakve pomoći sa strane, Nikola Spasić i Danilo Mitić, sada studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Kragujevcu-odsek harmonika, koji se može porediti sa sličnim fakultetima u Rusiji, pobrali su skoro sva najviša priznanja i nagrade kako u zemlji tako i van nje.

-Nikola je za tri godine završio nižu muzičku školu i krenuo u srednju. Neprikosnoven talenat ima i Danilo Tasić To su najtalentovaniji đaci na odseku  harmonika u istoriji Muzičke škole. Oni nisu rivali već autori koji će po završetku fakulteta nesumnjivo postati značajna imena kada je o izvođenju kompozicija na harmonici reč. Srećan sam što su bili u mojoj klasi. Zadovoljstvo je uživati u muzici koju sviraju iz srca. To su moji đaci i ponosan sam što sam zajedno sa njihovim porodicama, uspeo da ih usmerim kako treba -kaže profesor Jaćimović.

-Harmonika je naša ljubav od kada znamo za sebe. Nije je lako svirati, ali uz nesebično znanje koje nam je preneo profesor Nebojša Jaćimović uspeli smo da osvojimo brojne nagrade i priznanja u Srbiji i van naše zemlje- kažu uglas mladi umetnici.

 

 

PROFIL

Nikola Spasić rođen je 13.februara 1997. godine u Surdulici. Trenutno je na prvoj godini FMU u Kragujevcu. Na Internacionalnom festivalu „Akordeon art“ u Istočnom Sarajevu nastupao je dva puta i oba puta osvojio  je prvo mesto. U izuzetno jakoj konkurenciji na svetskom festivalu WORLD ACCORDION CHAMPIONS u Salzburu u Austriji bio je na 10. mestu, što je svojevrstan uspeh.

 

Danilo Mitić rođen je 1.novembra 1995. godine u Vranju. Student je druge godine na FMU u Kragujevcu. Dobitnik je više nagrada i priznanja na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Među njima su festival u Aranđelovcu, takmičenje učenika u Pančevu, Internacionalni festival „Akordeon Art“ u Istočnom Sarajevu...

 

 

 

Nebojša Jaćimović, redovni profesor u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“, rođen je 28. avgusta 1974. godine u Vranju.  Osnovnu muzičku školu završio je u Vranju u klasi profesora Bobana Ćirića. Srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“ završio je u Zemunu u klasi profesora Zorana Rakića i Danijele Vagner, uporedo sa Zemunskom gimnazijom. Nakon što je završio srednju muzičku školu u Nišu, upisao je Višu muzičku školu u klasi profesora Vojina Vasovića. Studije je nastavio u Bijeljini i na Univerzitetu Slobomir kod istog profesora. Godinu dana je bio muzički urednik u Radio televiziji Vranje, a od 2002. Godine počeo je da radi kao profesor harmonike i kamerne muzike u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Vranju, gde obavlja dužnost šefa odseka.Nebojša Jaćimović je jedan od najpriznatijih profesora harmonike u zemlji.

 

 

 

Komentari

Gospodin ,,redovni profesor,, (zvanje koje inace ne postoji za predavace u skolama, vec na fakultetima) i novinarka su se malo zaneli, cini mi se. Svaka cast i momcima i profesoru za osvojene nagrade, ali je veoma sebicno reci da su oni ,,najtalentovaniji ucenici na odseku harmonike u istoriji skole,,. Mozda su najtalentovaniji i najuspesniji u klasi profesora Jacimovica, ali u istoriji skole... (ili se mozda istorijat skole racuna od kad je tu poceo da radi pomenuti profesor)?

Kakve neistine. Kakva sramota za skolu i one koji su dozvolili da se ovo objavi.

ZutoCvece