INTERVJU: NOVICA TONČEV, NOVI PREDSEDNIK FS RIS

Spreman sam da uložim svoj novac

 

 

Želja mi je da stvorim situaciju identičnu zapadnoj Srbiji gde su Borac iz Čačka, Mladost iz Lučana, Javor Matis iz Ivanjice i Metalac iz Gornjeg Milanovca superligaši

 

 

- Voljom većine članova Skupštine postao sam prvi čovek fudbalske organizacije Regiona istočne Srbije i moja je obaveza da kroz mandatni period od četiri godine najpre modernizujemo stadione, pomognemo klubove da imaju mlađe selekcije i kroz temeljit rad oživimo ugašene fudbalske centre poput Pirota, Leskovca, Vlasotinca, Negotina, Zaječara, Bora... U Pčinjskom okrugu moramo stvoriti ambijent da pored Radnika, bude još neko u Super ligi, da imamo predstavnike u Srpskoj ligi, da postavimo terene sa veštačkom travom – u najkraćem objašnjava svoju predsedničku funkciju Novica Tončev

MNOGO PROBLEMA

Posle tromesečnih fudbalskih aktivnosti na opštinskom i okružnom nivou, poslednjih dana aprila u zgradi regionalne fudbalske organizacije u Nišu, održana je izborna skupština i voljom članova izabrani su predsednik, Upravni i Nadzorni odbor i generalni sekretar. Tončev je na regionalnom nivou imao nekoliko protivkandidata koji su u samom finišu odustali, a na crti je ostao nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Dragiša Binić, predsednik FS Rasinskog okruga. Ukupno 54 delegata su glasala, izjašnjavanje je bilo javno. Tončev je dobio 33 glasa, Dragiša Binić šest uz dva uzdržana, dok trinaest članova skupštine nije htelo da glasa ni za jednog ni za drugog. Tvorac preporoda surduličkog fudbala, odmah po izboru, za naš nedeljnik je rekao:

- Nema stajanja, problema u srpskom fudbalu ima mnogo, a pogotovo u prostoru koji pokriva FS RIS. Spreman sam da uložim lična finansijska sredstva u klubove kako bi se poboljšala infrastruktura i podigao nivo takmičenja. Sve u cilju da sa ovog područja bude više klubova u Super, Prvoj ligi i srpskoligaškom društvu. Neshvatljivo je da u Pčinjskom, Jablaničkom, Topličkom, Nišavskom, Pirotskom, Zaječarskom, Borskom, Pomoravskom i Rasinskom okrugu u Super ligi igraju samo tri kluba, s tim što je veliko pitanje šta će biti sa Jagodinom, a da se u Prvoj ligi takmiče samo kruševački Napredak i vranjski Dinamo. U Srpskoj ligi sa područja Pčinjskog okruga nemamo nijedan klub. A u isto vreme, imamo četiri u Zoni «Jug». Nisam zadovoljan sa tim i moja je ogromna želja da se to stanje iz korena promeni – kaže Tončev.

Izbor dugogodišnjeg predsednika FK Radnik na ovu funkciju za mnoge nije iznenađenje. Fudbalska Javnost u Srbiji dobro zna šta je sve ovaj čovek uradio da malu varoš na jugu Srbije – Surdulicu, stavi na fudbalsku mapu Srbije.

PO UZORU NA ZAPADNU SRBIJU

- Pre izborne skupštine obišao sam skoro ceo region i potpuno mi je jasna slika na ovom našem području. Prilikom posete Leskovcu, gde je Dubočica došla do samog dna, rekao sam da paralelno sa prelaskom u viši rang, rade i infrastrukturu. I tako sve do konačnog cilja. Sama situacija je na nekim područjima katastrofalna. Uzmimo Pčinjski okrug. Surdulica ima superligaša, u Bujanovcu se gasi BSK. U Trgovištu nemaju svlačionice u 21. veku. U centru Pčinjskog okruga, Vranju, Dinamo muku muči da ostane prvoligaš. Vranjska Banja na svu sreću se budi, želi u Srpsku ligu i to me raduje, ali me rastužuje činjenica da u našem okrugu postoji samo jedan teren sa veštačkom travom, i to u Belom Polju. E, sada, kad je to tako, kako onda tražiti da klubovi budu u srpskoj eliti!? Želja mi je da stvorim situaciju identičnu zapadnoj Srbiji gde su Borac iz Čačka, Mladost iz Lučana, Javor Matis iz Ivanjice i Metalac iz Gornjeg Milanovca superligaši! Preneto na Pčinjski okrug, to bi trebalo da izgleda ovako: Radnik i Dinamo u Super ligi, Vranjska Banja i hanska Morava u Srpskoj, Pčinja iz Trgovišta da bude u Zoni a ne da godinama tavori u Okružnoj ligi. A kada govorim o okružnom takmičenju, njima treba velika pomoć, jer su njihovi tereni najobičnije utrine. To ne može i neće biti više tako!

Imate ambiciozne planove, ekonomska situacija u zemlji nije najbolja. Hoćete li imati snage za sve ove projekte koje ste naveli, a koji po pravilu traže ogroman novac?

- Nikada nema novca dovoljno. Malo je država u svetu koje ne znaju šta će s parama. Ali, ako pametno radite, onda uvek ima novca. Evropa preko svojih fondova godinama pomaže fudbalu, pogotovo našem. Ali, pre nego što daju pare, traže od nas da vrlo jasno definišemo projekat, njegovu ulogu i značaj. Ovo o čemu sam govorio ima jasne ciljeve, jasno određenu startegiju koja ima za cilj podizanje nivoa fudbalske infratsrukture, a samim tim i takmičenja, gde bi klubovi došli u priliku da ostvaruju vrhunske rezultate i na taj način se približili Evropskoj uniji koja je svima nama cilj.

 

 

SA MNOM SVI DOBIJAJU

Da li Radnik vašim izborom za prvog čoveka FS RIS dobija ili gubi?

- Ne samo FK Radnik, već i ostali klubovi iz pomenutih okruga mojim izborom samo dobijaju, a ne gube. Doašo sam da pomognem fudbalu, a ne da mu zagorčavam život. Uložio sam mnogo truda i para u Radnik, po istom principu spreman sam da pomognem i drugim klubovima. Mi smo fudbalski narod. Toliko smo dali svetu značajnih igrača po kojima nas prepoznaju. Želim da svaki okrug ima tim koji će biti reprezent te sredine. To će sve pomoći da fudbal stane na zdrave noge sa jedne, a a sa druge strane omogućiće da se reprezentacija vrati se na staze stare slave.

 

ZutoCvece