BENDOVI: Southern District!!!!!

Kad tuga slomi čoveka

 

 

Tekstovi su uglavnom inspirisani svakodnevicom. Pišemo o političarima koji su u prvom planu, sivilu grada u unutrašosti zemlje, o ljudima koji ništa ne rade da bi se nešto promenilo na bolje, već po čitav dan sede i bukvalno troše kiseonik. Ako se sami ne promenimo i ćutimo o problemima sa kojima se susrećemo, ništa nas dobro u društvu ne očekuje

 

 

Lazar Radulović, Dragomir Stanković i Djorđe Filipović su srednjoškolci, koji su

uprkos društvenim prilikama u zemlji, na dobrom putu da muzikom kojom se bave u bendu  Southern District (Južni okrug), krenu u stvaranje novog muzičkog pravca.

Kako obično biva, sve je počelo slučajno. Muzički nadareni, najpre su jedni kod drugih svirali gitare i bubnjeve, a pre tri meseca odlučili su da osnuju svoj bend.

-Sve je počelo kao dečačka priča. Pošto svi sviramo, rešili smo da osnujemo bend i to se desilo. Prvi autorski tekst inspirisan je predizbornom kampanjom. Bili smo zadovoljni i više nas niko ne može sprečiti da se bavimo muzikom -kaže Lazar Radulović, frontmen benda.

Muziku dele na kvalitetnu i lošu, pa tek onda određuju žanr.

„Inspirisali su nas sastavi koji sviraju „southern metal“, pre svih Albartoss Overdrive, Down, Black Label Society i drugi.  I to je zapravo spoj naše energije i nečeg što nije preterano agresivno“-reči su Lazara.

Interesantno je razmišljanje ovih mladih ljudi o tekstovima koje svi pišu.

-Citirao bih Mikija iz benda Six Pack: „Kad tuga slomi čoveka, pisanje stiha je rutinska stvar“. Odlučili smo da pišemo tekstove na engleskom jeziku jer želimo da delujemo na svim frontovima-kažu momci sastava  Southern District-a.

-Tekstovi su uglavnom inspirisani svakodnevicom. Pišemo o političarima koji su u prvom planu, sivilu grada u unutrašosti zemlje, o ljudima koji ništa ne rade da bi se nešto promenilo na bolje, već po čitav dan sede i bukvalno troše kiseonik. Ako se sami ne promenimo i ćutimo o problemima sa kojima se susrećemo, ništa nas dobro u društvu ne očekuje, kaže Lazar.

Ovi stihovi možda najbolje oslikavaju mladalački bunt prema sivilu o kome pišu i sviraju:

  ''  This is the land where dreams comes to die 

You know it well deep down in your soul 

Everything is grey, for us theres no hope

 You can blame the man but you can' t find your soul.. ''

 

Prevod: Ovo je zemlja gde snovi dolaze da umru

Znaš da je tuga duboko u tvojoj duši

Sve je sivo. Za nas nema nade.

 Možete kriviti čoveka, ali možete i naći svoju dušu ..

.

Zato je muzika benda Soutrent Distrikt, energična, glasna i poučna.

Ovi mladi ljudi, pred kojima je nesumnjivo uspešna karijera, svesni su da je izuzetno važno da postoje. Smatraju da su sa sastavima Mud Factory i Cardinal Point iz Vranja na odličnom putu da se afirmišu i postanu uticajni na neke nove klince koji brzo odrstaju.

Pomalo ironično, momci sastava Southern District  kažu da su talentovani pet procenata a da treba da rade devedeset pet posto, ne bi li ostvarili svoju misiju. Da bi vežbali potreban im je prostor. S obzirom da Vranje nema studio gde bi mogli da vežbaju uz plaćeni termin, izvesno vreme su svirali u OKC-u, ali  im je nakon par svirki „oduzet“ termin, „jer baš nešto iskrsne kad treba da vežbamo“.

Počeli su da se snalaze. To je ono što ih čini posebnim-neodustajanje. Do nedavno su svirali kod Djorđa kući, ali su shvatili da uslovi nisu dobri jer je soba mala a instrumenti veliki, a i komšije su reagovale na buku.Razmišljali su kako dalje.

-Uredili smo donekle garažu u mom dvorištu, imamo struju, koju svakodnevno razvlačimo i srećni smo. Imamo krov nad glavom za početak, ali uredićemo prostor i biće to pravi studio-kroz smešak kaže Lazar.

Iako postoje samo tri meseca, Lazar, Djorđe i Dragomir, do danas su imali dva značajna nastupa. Svirali su u vranjskoj Gimnaziji za „Nedelju škole“, gde su prvi put nastupili sa autorskim pesmama. Svirali su i u Leskovcu na četvrtom po redu Fuck Off, Festivalu gde su oduševili publiku, s obzirom da niko nije čuo za njih.

Hoće li im Grad pomoći da snime album?

-Konkurisaćemo za projekat snimanja albuma kod Grada, ali kada budemo imali dovoljno materijala. S obzirom na situaciju u gradu i državi, pitamo se da li bi „prošli“ na konkursu. Ipak, nadamo se pobedi na nekom od takmičenja demo bendova gde su nagrade profesionalno snimanje albuma. Videćemo, imamo vremena na pretek- optimističan je Lazar.

 

 

Profili

Lazar Radulović (vokal i gitara) rođen je 10. aprila 1998. godine u Vranju. Muzikom se bavi osam godina. Počeo je u Izviđačkom odredu „Zavičaj 1093“, gde je upoznao Djorđa i Dragomira. Pre Southern Districta, svirao je u bendu Altem. Svira gitaru i solista je u bendu, ali uči i da svira bubnjeve. Njegovi uzori su: Jimmy Hednrix i Jimmy Page, a od ostalih ceni Metallicu, Led Zeppelin, Down.

Dragomir Stanković rođen je u Beogradu, 19. juna 1998. Godinu dana kasnije preselio se u Vranje. Prvu gitaru kupio je u sedmom razredu osnovne škole. Kada je upoznao Lazara i Djoleta, kupio je bas gitaru. Svirali su na akcijama i u kampovima kao izviđači i danas je ponosni član benda  Southern District. Bendovi koji su uticali na njegov muzički stav su: : Motörhead, Albatross Overdrive, Cardinal Point, Mud Factory i drugi.

Djorđe Filipović rođen je 12. Juna 1999. u Vranju. Svira bubnjeve. U bendu je od osnivanja. Šest godina unazad  svirao je gitaru. Čitava priča oko muzike i osnivanja sastava počela je još  u osnovnoj školi u izviđačima, gde se i upoznao sa dvojicom članova Southern district.

  

ZutoCvece