PREMIJERA FILMA Limunovo drvo

U Milanovu čast

 

Sa Milanom Mladenovićem sam se upoznao slučajno, na „terenčetu“ u naselju Konjarnik u Beogradu, gde se doselio iz Sarajeva. Igrali smo basket, bili smo mladi i voleli smo da živimo punim plućima.  Često sam odlazio kod njega i svirali smo gitare

 

Vranje je prvi grad u Srbiji u kome je prikazan film „Limunovo drvo“ Branka Radakovića,  koji govori o istoimenoj grupi nastaloj 1977. godine u Beogradu, a koja se raspala tri godine kasnije.  Premijera je bila u Zagrebu, rodnom gradu Milana Mladenovića, 21. septembra 2015. godine, na Milanov rođendan.

Iako je film posvećen rok legendi Milanu Mladenoviću, preminulom 1994, frontmenu kultnog EKV, jednom od najznačajnijih autora rok muzike, istovremeno oslikava kraj 70-ih i početak 80-ih  godina, kada su društvene prilike u ondašnjoj Jugoslaviji bile povoljne za ekspermintisanje u  muzičkom izrazu. Kasnije se pokazalo da to zapravo nije bio eksperiment, već rađanje novog talasa. Gost Vranja na projekciji bio je Milan Stefanović Mikica, jedan od osnivača „Limunovog drveta“, koji je aktivno učestvovao u izradi filma.

NA SREĆU

-Sa Milanom Mladenovićem sam se upoznao slučajno, na „terenčetu“ u naselju Konjarnik u Beogradu, gde se doselio iz Sarajeva. Igrali smo basket, bili smo mladi i voleli smo da živimo punim plućima.  Često sam odlazio kod njega i svirali smo gitare. On me je učio da napravim prve akorde. Sa zajedničkim prijateljem Dragomirom Mihajlovićem-Gagijem, odlučili smo da osnujemo bend „Limunovo drvo“  1977. koji se na sreću raspao tri godine kasnije - priča kroz osmeh Stefanović.

Autor filma Branko Radaković, koji je zbog iscrpljenosti i obaveza bio sprečen da dođe u Vranje, obratio se posetiocima u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju video porukom.  Zahvalio se Slađanu Stojanoviću, snimatelju RTS i autoru brojnih dokumentaraca, organizatoru projekcije  koji je kao dobar poznavalac novog talasa u rok muzici  imao sluha da se dokumentarac prikaže u Vranju.

 U filmu se govori o rok legendi Milanu Mladenoviću, koji je kao izuzetno mlad čovek, kroz muziku,  u bendu „Limunovo drvo“ gde nije bio lider, iskazivao svoje stavove o realističkom, što govori o njegovoj potrebi da tada eksperimentiše kroz džez, bluz, rok i pop. To se teško može povezati sa onim što je Milan radio kasnije sa EKV iskazivajući pokatkad gnev i bunt kroz tekstove o soc-realizmu, između ostalog i zbog toga što se Jugoslavija raspala. Angažman u „Limunovom drvetu“ mu je omogućio da „plasira“ individualističke ideje, pa ga pojedini rok kritičari nazivaju sledbenikom pop i supkulture. Dokumentarac se najpre oslanja na izjave tadašnjih učesnika i svedoka, a nedostatak originalnih slikovnih materijala iz tog perioda Radaković je znalački nadomestio montažom sačuvanih fotografija. Film je urađen u skladu sa demo statusom benda, u pojedinim segmentima u retro formi.  Uprkos tome što „Limunovo drvo“ nema snimljen album, ostavio je pečat u rok muzici.

Danas se pokazalo  da se  „Limunovo drvo“ raspalo „na sreću“, kao što reče Milan Stefanović. On je preteča najboljih rokenrorl bendova u Srbiji. Iznedrili su se najpre   „Šarlo akrobata“,  „EKV“ i „Disciplina kičme“. Iz ove vizure rok sastav „Limunovo drvo“ je nesumnjivo kultni bend.

RETRO SNIMCI

Prvi put, nakon tri i po decenije, publika ima priliku da u filmu čuje autentične snimke muzičkih numera  (snimljenih na dva njihova samostalna koncerta) To su pesme „Ne veruj“ „Bluz“, „Tema za 20 minuta“, „Prevaren“, „9. krug“ , „Limunovo drvo“ „Ja sam uvek bio tvoj“, „Sunce“, „Zrak“, „TV“ i „Trag“.

- Sreća je što sam jedini sačuvao autentične  snimke nekoliko pesama, koje je reditelj Radaković iskoristio za film. Trake na kojima smo snimali u beogradskom studiju“ M“ su nestale - kaže Stefanović.

 U ostvarenju Branka Radakovića govore Milan Stefanović-Mikica,  Dragomir Mihajlović-Gagi, Dušan Kojić-Koja, Zoran Radomirović-Švaba, Zoran Lesendrić-Kiki, Dušan Vesić, Momčilo Rajin, Branimir Lokner, Aleksandar Žikić, Srđan Gojković-Gile, Nebojša Pajkić, Ljubomir Jovanović, Sandra Rančić, Jadranka Janković, Petar Janjatović, Vladimir Janković-Džet, Dubravka Marković i drugi. Film je jedinstven i po tome što neki od aktera imaju oprečna mišljenja o muzici rok sastava „Limunovo drvo“.  Branko Radaković je  pripremao ovo ostvarenje godinu i po dana.  Nakon Vranja, film će biti prikazan u Beogradu  u subotu 23. aprila. Pokrovitelj projekcije filma „Limunovo drvo“  je Grad Vranje.

PROFIL

Branko Radaković  rđen je 1982. u Paraćinu, živi u Baču, gde predaje likovnu kulturu u tamošnjoj osnovnoj školi. Diplomirao je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Osnivač i član nekoliko bendova, napisao je zbirku oesama „Trag koji ostaje“.

Pre deset godina počeo da se bavi filmom. Za filmska ostvarenja koja je potpisao dobio je pet značajnih kinematografskih nagrada. Nominovan je i za dva ostvarenja na Međunarodnim festivalima u Praćinu i Sao Paulu u Brazilu.

 

ZutoCvece