VOJISLAV ŠEŠELj PONOVO MEDjU VRANjANCIMA

Vučić je samo privremeni statista

Živkoviću – pita Šešelj – šta ćeš ti u ovom kadru? Pa ti nisi žensko.
- Pa predsedniče, i ja sa vama...
 - A ti, Čvoroviću, imaš najlepši ženski deo stranke. Blago tebi. 
- Ne brinite, predsedniče, ja ih čuvam.
- E pa, sad ne brinem; najbolje da ih ti čuvaš, ti si bezopasan.
I sve tako u opuštenom tonu...

U subotu, na pijačni dan, od jutra je Vranjem ođekivalo  - „spremte se spremte četnici, od Topole pa do Ravne gore“, i ostali evergrinovi iz klasične četničke plej-liste. Naime, toga dana tačno u podne zakazan je predizborni miting SRS, na čelu sa najvišim rukovodstvom stranke, uz učešće i predsednika stranke lično, dr Vojislava Šešelja. Na platou ispred robne pijace montirana je bina i ozvučenje, a domicilno članstvo SRS i lokalno rukovodstvo stranke sa nestrpljenjem je očekivalo svog lidera. Svečarsko raspoloženje donekle je pokušao da im zagorča SNS, koji je baš tada našao da ispred glavne pošte, u centru Vranja, postavi svoj štand, sa zvučnicima sa kojih su ođekivali Vučićevi govori.

OPUŠTENA ATMOSFERA
No, radikali se nisu dali omesti. Negde oko 11.30, uz trubljenje kolone automobila, sa državnim i stranačkim zastvama, gosti su stigli. Vojislav Šešelj, potpredsednik stranke Zoran Krasić i general u penziji Božidar Delić. Po starom srpskom običaju, dočekale su ih devojke u nošnjama, sa hlebom i solju, a Šešelj nije propustio da se ponese kao džentlmen: „Lepotice! Najlepše devojke u Srbiji.“
U stranačkim prostorijama, brojni fanovi na čelu sa ženskim delom stranke, koji se očigledno za ovu priliku posebno udesio kod frizera, manikira i pedikira. Šešelj, pak, u svom klasičnom stajlingu – svetloplava košulja sa kratkim rukavima, kravata, tamne pantalone. Vidno se ugojio, ali na jednu primedbu u tom smislu kaže – „već sam smanjio kilažu, i uporno radim na tome“.
Opuštena atmosfera; Šešelj se prvo raspituje za stanje u odborima u okrugu, pa pošto dobije informacije, počinje neformalni deo, koji protiče u svojevrsnom Vojinom smislu za humor. Svi, a naročito ženskaći, žele da se slikaju sa njim, na šta on rado pristaje. Na grupnom poziranju sa damama, ubacuje se i predsednik GrO SRS Vranje, dr Slavko Živković.
- Živkoviću – pita Šešelj – šta ćeš ti u ovom kadru? Pa ti nisi žensko.
- Pa predsedniče, i ja sa vama...
- A ti, Čvoroviću (Goran Čvorović, predsednik Okružnog odbora SRS – p.a.), imaš najlepši ženski deo stranke. Blago tebi.
- Ne brinite, predsedniče, ja ih čuvam.
- E pa, sad ne brinem; najbolje da ih ti čuvaš, ti si bezopasan.
- Aaa, predsedniče...
- Predsedniče – pita ga stariji član stranke – planirate li na Kosovo?
- Šta – odgovara Voja – pa da mi u „žutoj kući“ vade organe? A onaj jedan što imam, to ni jedan Šiptar nema. 
- Ma predsedniče – ubacuje se jedna dama – vama ne mogu ništa; vi ste takva veličina, da sigurno imate po dva organa.
- Jovice – obraća se Šešelj Jovici Stojmenoviću, predsedniku OO SRS Bujanovac – šta ti je to s kosom? Nestala negde? A znate kako se kaže – kad ostaješ bez kose, nešto ti nije u redu s glavom. A i ugojio si se, brate. E ljudi, zajedno smo bili u zatvoru u Gnjilanu. I Srbi su nam stalno donosili hranu, a ja sam bio zadužen da je delim. I kako donesu, Jovica bi odmah sve da pojede! Ama čekaj bre, imamo još one slanine od prošle nedelje, pa kad to pojedemo, onda ćemo ovo taze. A on nema strpljenja da čeka, ali mora, šta će. A Toma Nikolić je najviše jeo!
Kako se približava podne, tako nervoza raste. Naime, iz stranačkih prostorija se kao na dlanu vidi trg na kome će miting biti održan, a tamo baš i nema nekog masovnog okupljanja.
- Jel' ima – pita Šešelj – već deset hiljada ljudi?
- Ovaj, predsedniče – uštomejali se naši lokalci i samo vire kroz one „fironge“ – pa nema baš deset hiljada... Znate, pijačan dan...
- A jel' ima bar pet hiljada – nastavlja Voja – bez pet hiljada ne izlazim.
- Pa, ne još – znoje se domaćini – ali biće ih, biće, evo sad, samo što nisu.
Publika se polako prikuplja na trgu; Vranjanci, po prirodi nepoverljiv i oprezan svet, prvo popunjavaju stepenište ispred Doma kulture, ono, kao slučajni prolaznici, a prostor ispred bine popunjavaju fanovi sa zastavama, transparentima, četničkim insignijama kao što su šajkače sa kokardama, crne majice sa „veselim Rodžerom“, lobanjom sa ukrštenim kostima, tu je i neizbežni Žuća novinar, vranjska reinkarnacija čiča-Draže, ogrnut crnom zastavom „Dinarske divizije“, ratni invalidi, pripadnici radikalskih paravojnih formacija u klanici širom bivše SFRJ, matorci od preko 80 godina, ali i deca uzrasta od obdaništa do osmoljetke. Ima i dosta mladih, u najboljim godinama. 
Šešelj gleda kroz prozor, procenjuje da ima kritične mase, i kaže – „idemo, pa ko je došao, došao“. E sada, koliko ih je bilo? Informacije su protivrečne, kreću se od 2.000 ljudi, do oko „nekoliko stotina“; jednostavno, ne može se razlučiti ko je tu došao sa određenim motivom, a ko je „slučajni prolaznik“. 
Na trgu Šešelja dočekuje prava euforija fanova, jedva se probija do bine. „Vojo, vojvodo“, ori se, svi hoće da se rukuju i celivaju sa njim, majke i očevi prinose decu da se slikaju sa čika Vojom, koji se nekako dokopa bine, i miting može zvanično da počne.
Prvi govornik bio je dr Slavko Živković.
- Danas je veliki dan za Vranje i ceo Pčinjski region, jer nam je u goste došla najumnija srpska glava 21. veka, naš vojvoda, Vojislav Šešelj. Došao nam je kao slobodan čovek, živa legenda koja korača Srbijom. 
- Ja samo žalim – osvrnuo se Živković i na aktuelnu vlast – ovu vladajuću garnituru i tog Vučića, koji je ispao iz Vojinog šinjela, pa se odmetnuo. Želite li sedmicu na lotou? Dobićete je 24. aprila, kada izađete na izbore, i zaokružite broj 7 na lokalnoj listi, i broj 4 na republičkoj. Recite NE tom Vučiću, pokažite mu da Srbiju ima ko da izbavi iz ovog sunovrata. Dozvoli Srbijo i srpski narode da nas naš vojvoda povede na pravi put, na put pravoslavlja i bratstva sa majčicom Rusijom!
- Mi nećemo – rekao je Goran Čvorović – na prag svojih neprijatelja, nećemo u EU, mi hoćemo saradnju sa iskrenim prijateljima, koji su ekonomski snažni, vojno još snažniji, istorijski privrženi. Ispružena ruka Ruske federacije i Vladimira Putina je svetlo na kraju tunela!
AKO JE RUS
Svi ostali govornici obraćali su se prisutnima u istom tonu. Govorili su predsednik omladine SRS Stojan Ivković, predsednica Foruma žena Marina Miladinović, pomenuti Jovica Stojmenović, a najviše pažnje izazvao je profesor Dragoljub Veličković Rode, koji je iz nekog razloga, Vojislava Šešelja nazivao „vođa“. On je, između ostalog, rekao:
- Ko vodi Vranje? Neki dvojac iz Simpa. Pa da su bili valjani, valjda bi Simpo oporavili, a ne da se iživljavaju nad Vranjem!  Ima poslovica – rat ne može da dobije jedan čovek; ali ima i nastavak – rat može da dobije jedan čovek, ako je Rus!
U svojim dužim govorima, general Božidar Delić i potpredsednik SRS Zoran Krasić, uzdizali su lik i delo Vojislava Šešelja, a drvlje i kamenje sipali na kako na vlast SNS, tako i na opoziciju. Kao po automatizmu, na svaki pomen Šešelja i Rusije, prisutni su aplaudirali i skandirali „Vojo, vojvodo“, a kad bi se pomenuli Vučić i Toma Nikolić skandirali – „izdaja, izdaja“, „Vučiću, pederu“.
I onda je nastupio najznačajniji trenutak mitinga – govor Vojislava Šešelja. Iz njegovog dužeg izlaganja, prekidanog ovacijama, izdvojićemo samo najbitnije.
-  Istina je da Vučić, za razliku od Tomislava Nikolića, nije želeo da me isporuči Haškom tribunalu, ali je hteo da me osude, da mi se u svakom trenutku može reći „Ti si ratni zločinac“.Sad su mu krivi Amerikanci i EU, koji kontrolišu Hag i plasira priču da su me pustili da njemu napakoste, jer misli da se sve oko njega vrti. Nije, Vučiću, ti si samo statista, a oko mene se sve vrti.  Kad posle 24. aprila formiram radikalsku vladu, posle Milana Stojadinovića, postaviću Vučića za ministra inostranih poslova, pa neka putuje po svetu koji ga voli, uspostavlja nova i jača stara prijateljstva. Ali neka pusti mene da sređujem srpsku ekonomiju, finansije i da se obračunam sa kriminalom, da sredim zdravstvo, odbranu i kulturu, jer on za to nije sposoban.  
Onda malo i o Vranju, naročito o Geoksu:
- Vučić je javno priznao da je Vlada dala subvencije Italijanima u iznosu od 9.000 evra po svakom radnom mestu.
To je u redu za radnike koji će imati barem za veknu hleba dnevno, ali to nije ekonomska politika i time se ne može izaći iz krize, to je samo propaganda za izbore. 
I, neizbežna majčica Rusija:
- Politika SRS je  da se Srbija odrekne članstva u EU i da sklopi savez sa Rusijom.  Time bi dobili jeftine energente, što je ključ za pokretanje ekonomije, a vojni savez sa Rusijom bi bio garant naše bezbednosti.
Praćen ovacijama i okružen masom razdraganih radikala, Vojislav Šešelj je prošetao glavnom ulicom u izgradnji. Neverovatno je da čovek sa cirka 150 kila onako brzo korača, da su ga pratnja, pristalice i reporteri jedva sustizali. Dok je Šešelj žurio ka osvajanju vlasti, Vranjem se za njime orilo: “Vojo, vojvodo”, “Raatko Mlaadić”, “Ra-dovan Kara-dzić”…

ZutoCvece