VAKCINE, ZA I PROTIV

Ne verujte vračarama

 

Dok lekari opominju da protivnici pelcovanja mogu da nas vrate u Srednji vek, neki roditelji se ne obaziru na ove apele i ne žele da vakcinišu decu

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim je, između ostalog propisano da roditelji i staratelji koji odbiju obaveznu vakcinaciju dece budu kažnjeni novčanom kaznom od 30.000 do 150.000 dinara. Međutim, nisu malobrojni protivnici pelcovanja koji tvrde da vakcina može izazvati najteže bolesti, pa čak i smrt.

DOBRA REALIZACIJA

Vranjski lekari i nadležni upozoravaju roditelje da ne nasedaju na pozive raznih vračara protiv cepiva koji se zalažu za bapske metode lečenja.

Prema podacima koje smo dobili od upravnika vranjskog Doma zdravlja, pedijatra Nenada Mladenovića, prošle godine je u Vranju vakcinisano 658 deteta predškolskog uzrasta, a dvadesetoro se prvobitno nije odazvalo pozivu za vakcinaciju, uglavnom zbog bolesti deteta, pa su naknadno primili imunizaciju.

- Godinama unazad realizacija premašuje 95 procenta predškolske dece u Vranju, a uspešnom vakcinacijom smatra se svaki obuhvat veći od 90 odsto. – kaže dr Mladenović.

 

Prema njegovim rečima,  Zdravstveni centar ne raspolaže podacima o broju ljudi koji su zbog toga što se nisu odazvali vakcinaciji platili kaznu, ali napominje da su deca predškolskog uzrasta, odnosno njihovi roditelji, najuredniji jer bez ispunjenog vakcinalnog statusa ne mogu da se upišu u vrtiće i osnovnu školu.

Oštrije mere države prema roditeljima i starateljima posledica su, za razliku od lokalnog odziva, pada procenta vakcinisane dece na nivou republike u poslednje dve godine. Ranije je 95 posto dece bilo vakcinisano, a sada manje od 90 procenata.

Oni koji ne žele da vakcinišu svoju decu neće odmah biti novčano kažnjeni, već će prvo dobijati upozorenja pedijatra i sanitarne inspekcije a potom novčanu kaznu koja iznosi oko 250 evra. Ukoliko i dalje odbijaju, tokom sudskog postupka koji sledi će morati da plate i preko hiljadu evra.

Odluka države da na ovaj način stane na put antivakcinatorskom pokretu samo je jedna od posledica aktivnosti roditelja i pojedinih medicinskih radnika koji, u najvećoj meri putem društvenih mreža, promovišu alternativnu medicinu i izričito su protiv vakcinacije. Iako država na neki način ne ostavlja slobodu izbora roditeljima, stručnjaci ističu da se tu radi o opštoj sigurnosti svih stanovnika, a ne samo o pojedincima.

Dr Goran Ristić, epidemiolog vranjskog Zavoda za javno zdravlje kaže da ova ustanova trenutno nema zvaničan podatak da je neki roditelj u Vranju izričito odbio da vakciniše dete i da će protiv njega sanitarna podneti prijavu, ali je primetan sve manji odziv, što je zabrinjavajuće.

- Roditelji se informišu na pogrešan način i prihvataju paušalne informacije koje mediji često samo prenose i bombarduju nas njima ne proveravajući ih. Primer toga je zastrašujuća naslovna strana jednih dnevnih novina gde se navodi da vakcine za decu izazivaju autizam, teške bolesti i smrt – upozorava Ristić.

Sami autori teksta u više navrata navode da su neki podaci sa društvenih mreža i da nisu zvanični, a između ostalog stoji podatak da je u prethodnoj godini vlada SAD isplatila zbog posledica vakcina isplatila roditeljima 509 deteta novčanu naknadu. Inače, u SAD-u trenutno živi skoro 24 miliona dece uzrasta do pet godina, pa su se statistički gledano, javile u jedva 0,002 odsto slučajeva.

- Potpuno je razumljivo da su roditelji sumnjičavi kada se ovako bombarduju informacijama i svako sebi daje za pravo da putem medija govori o ovim stvarima, ali to može dovesti do pojave bolesti za koje smo mislili da su skoro pa iskorenjene – kaže dr Ristić.

Zavod za javno zdravlje u Vranju distribuira Službi za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog uzrasta vakcine i roditelji ih ne plaćaju i ne nabavljaju sami kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

- Ranije su roditelji „na svoju ruku“ bez konsultacija sa imunolozima nabavljali vakcine jer su im pedijatri govorili da bi trebalo da se prime. Na svakakve načine su ih nabavljali i često su prekidali „hladni lanac“ koji mora da se isponi – dodaje.

 

Ristić objašnjava da bi dalja promocija alternativne medicine i antivakcinatorskih udruženja vratila stanovništvo u srednji vek i da bi, kada vakcine ne bi postojale svi zaista morali da živimo u skladu sa prirodnom selekcijom, koja nema veze sa civilizacijom.

Takođe, napominje da su pedijatri pre vakcinisanja u obavezi da obave sve preglede i upute na laboratorijska ispitivanja kako bi se utvrdilo da dete nije alergično na neke od sastojaka iz vakcine i da je u tom trenutku zdravo i spremno na imunizaciju kako bi se izbegle neželjene komplikacije.

ŠTA KAŽU RODITELjI

Iskustva roditelja, na drugoj strani, pokazuju da se nepoverenje javlja zbog loše komunikacije između njih i lekara, kao i da su stava da im niko ne garantuje da dete nakon vakcinacije neće imati posledica.

M.B. je majka dve devojčice, prvu ćerku je vakcinisala dok tvrdi da drugu, dvogodišnju, ne želi da izlaže tom riziku zbog prethodnog iskustva. Naime, nakon vakcinacije prvog deteta, ruka joj je znatno otekla i visoka temperatura i do 40 stepeni držala je duže od nedelju dana. Kako tvrdi, drugo dete koje nije htela da vakciniše je zdravije i običnu prehladu preboli bez terapije, dok ono vakcinisano češće poboljeva.

- Meni je zdravlje deteta na prvom mestu i ne obazirem se na te kazne i pretnje da neće moći da ide u školu. Problem je u tome što vam niko ništa sa sigurnošću ne garantuje, a i taj pregled pre vakcinisanja se svodi na slušanje i bacanje pogleda na grlo.

Dragana, majka sedmomesečnog dečaka smatra da se deca ipak moraju vakcinisati i da je to najbolji lek koji je medicina napravila.

- Ja verujem doktorima a sve to što se priča nije dokazano. Mada, što se tiče tih novčanih kazni, mišljenja sam da svaki roditelj treba da odluči šta je najbolje za njegovo dete, a ne država ili bilo koji zakon.

Nikola, otac dvogodišnje devojčice kaže da su je vodili na svaku obaveznu vakcinaciju koja je prošla bez ikakvih problema, ali da ako je tačno sve što je čitao na internetu, apsolutno je protiv vakcinacije.

- Bilo bi mnogo lakše svima kada bi se javno izašlo i reklo šta je istina a šta ne, šta je štetno a šta je trač. Ovako svako priča svoju priču ali nije isključivo da neka strana ima interesa u celoj situaciji.

Roditelji šestomesečne devojčice kažu da su primorani da je vakcinišu iako smatraju da vakcine nisu kao što su nekad bile, proverene i bezbedne.

- Zakonom nas obavezuju da to uradimo a ne znamo koliko štetno može da bude. Bukvalno moramo, jer koliko znamo rizikujemo ne novčanu kaznu, nego da dete ne može da pođe u školu.

Dodaju da niko ne sme da potpiše da će u slučaju negativnih posledica lekar krivično odgovarati.

Drugo dete koje nisam htela da vakcinišem je zdravije i običnu prehladu preboli bez terapije, dok ono vakcinisano češće poboljeva

Majka

 

Glosa

Potpuno je razumljivo da su roditelji sumnjičavi kada se ovako bombarduju informacijama

ZutoCvece