LIKOVNI ŽIVOT

Sve treperi i lebdi

Galerija Narodnog muzeja Vranje: Slobodan Milošeski – „Prostorne vibracije“, skulpture; Galerija Narodnog univerziteta Vranje: Jovana Nastić, slike

 

NastićI u vreme letnjih ferija, dve, slobodno se može reći, najproduktivnije institucije na polju kulture u Vranju, galerije Narodnog muzeja i Narodnog univerziteta, ne fermaju letnje odmore, već neumorno izlažu. U Galeriji narodnog muzeja gostuje komšija iz Makedonije, Slobodan Milošeski, sa svojim skulpturama, a u Galeriji Narodnog univerziteta naša Jovana Nastić sa izložbom slika.

MILOŠESKI: Slobodan Milošeski je zreo autor  - kaže prof. dr Džemil Bektović, istoričar umetnosti – srednje generacije koja momentalno tvori na balkanskoj umetničkoj sceni. Ono po čemu se ovaj autor odvaja od ostalih je njegova permanentnost u radu i aktivizmu, podjednako na društvenoj razini umetničkog delovanja kao i na intimnoj umetničkoj profilaciji. Inače, Slobodan Milošeski u okviru hibridne makedonske likovne scene sa svojim radom trajno se afirmiše kao ambiciozni autor, fenomen čiji je poetski diskurs zasnovan na postulatima moderne evropske skulpture i njegove sinteze.

NASTIĆ: Jovana Nastić – kaže Mirjana Jovanović, istoričar umetnosti – pripada grupi mladih stvaralaca. Po vokaciji grafičar, odlučila je da pred oči javnosti po prvi put izađe sa ciklusom slika, a tema je apstraktni pejzaž.

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje "Vranjskih" preko www.novinarnica.net

ZutoCvece