VISOKO OBRAZOVANjE U VRANjU

Ko je Pera Ložač

Dakle, preko preče naokolo bliže. Ta “neakreditovana” diploma gvozdenim ih lancima vezuje za Vranje i Srbiju, destinacije iz kojih, pa ma kakvim diplomama, pokušavaju da se izvuku. Može, ali praće sudove i peći hamburgere kao i njihovih 300.000 “akreditovanih” kolega. Samo ti, dete, uči

 

Jedan od tri akreditovana fakulteta: VŠPSSU jeku, takoreći panici upisa na prvu godinu fakulteta, i Vranjanci su se suočili sa takvim dilemama – šta upisati, gde upisati, kako upisati? Problemi su višeslojni – dobrani deo naše omladine uopšte i ne zna šta ga interesuje, društveni uslovi su takvi da fakultetsko obrazovanje devalvira, a sve pod krinkom gromopucatelnih tuđica: „menadžment“, „departman“, „bačelor“... Gde upisati? Beograd, Niš, Kragujevac, Priština... sve pada u vodu pred surovom devastacijom ekonomskog stanja roditelja u Vranju, pa se grčevito traže rešenja – da dete bude domicilni student, u Vranju, gde će imati smeštaj, hranu, i poneku vezu za pun indeks. Za rabotu, posle, lako ćemo – u stranku na vlasti, i pet soma evra.

PERA LOŽAČ

Tako je Vranje postalo takoreći univerzitetski grad. U njemu dela oko 15 visokoškolskih ustanova, od kojih su pojedine smeštene po kojekakvim izbama, plevnjama i kazanicama. Oni koji tamo steknu zvanje bačelora ili mastera, imaće šta da pričaju svojoj deci – 'oćeš Beograd, a? A da znaš u kakvoj sam kočini ja fakultet završio, pa evo šta mi fali? Naprotiv, imam i višak.

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje "Vranjskih" preko www.novinarnica.net

ZutoCvece