ČUVARI PRIRODE PROTIV PAHOMIJA

Šuma blista, testera peva

Republički zavod za zaštitu prirode je sredinom prošle godine sproveo nadzor na zaštićenom prirodnom dobru Dolina Pčinje kojim gazduje Eparhija vranjska konstatujući da je seča šume prekomerna i neplanska. Motorne testere međutim i ovih dana paraju nebo nad Kozjakom. Zaštitari tvrde da padaju zdrava stabla od čije prodaje eparhija ostvaruje milionske prihode

 

Seku sve živo. Radi se o velikoj šteti po ekosistem: Djoka MarinkovićUdruženje za zaštitu životne sredine Zelena mreža Pčinjskog okruga obavestilo je ovih dana dramatičnim tonom sve nadležne organe u državi da je na području poznatom pod nazivom „Predeo izuzetnih odlika (u daljem tekstu PIO) Dolina Pčinje“ na delu nekontrolisano i navodno protivpravno pustošenje šuma bukve i hrasta. Gnev „zelenih“ usmeren je ka odgovornim osobama u Eparhiji vranjskoj, pre svih prema vladiki Pahomiju, jer eparhijska vlast od 2010. godine gazduju šumama u okviru zaštićenog prirodnog dobra, obavlja seču i ostvaruje prihode od prodaje (priča se 51 odsto, dok je 49 rezervisano za firmu koja obavlja stručni deo posla u gazdovanju šumom). Govori se o milionima evra posečenog šumskog blaga, o stotinama posečenih zdravih stabala (a ne samo o sanitarnoj seči bolesnih stabala kako je bilo planirano). Navodno ga pretežno prodaju kao tehničko drvo. Završava na raznim stovarištima širom Srbije, a deo u domovima za ogrev.

EKOCID NA KOZJAKU

Rade Vasilev, predsednik udruženja Zelena mreža Pčinjskog okruga kaže da su njihovi aktivisti 15. aprila registrovali početak seče na Kozjaku i o svemu obavestili Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Upravu za šume i Šumarsku inspekciju, te republičku Upravu za zaštitu životne sredine i MUP.

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje "Vranjskih" preko www.novinarnica.net

ZutoCvece