VRANjSKO ZDRAVSTVO BEZ SPECIJALIZACIJA

Centar za propuštanje rokova

Iako je Vranju hitno potrebno šest-sedam specijalizanata u sklopu prirodne obnove specijalističkog kadra, rukovodstvo Zdravstvenog centra godinama unazad ne uvažava realne potrebe za usavršavanje lekara u deficitarnim granama medicine, već kandidate bira po rođačkim, kumovskim i burazerskim vezama. Dok se oni dogovore kome će „da daju“ specijalizaciju, ode voz

 

Manjak stručnjakaMinistarstvo zdravlja nije se saglasilo da lekari-kandidati kojima je v.d. direktora Zdravstvenog centra (ZC) Vranje Vladimir Stamenković odobrio stručno usavršavanje u poslednjem prijavnom ciklusu (po javnom oglasu objavljenom na sajtu ministarstva 5. februara ove godine) od aprila započnu specijalistički staž. Razlog vrlo bizaran - probijanje roka za predaju dokumentacije. Posledice nisu zanemarljive jer se početak usavršavanja budućih specijalizanata, kadra koji će u godinama koje dolaze postati deficitaran u ZC, prolongira najmanje do oktobra kada startuje novi specijalistički rok.

Osim posledica po lokalno zdravstvo, nelagodno je i lekarima-kandidatima koji godinama u ovoj ustanovi doživljavaju razna razočarenja - od čekanja na posao i lažnih obećanja, preko neizvesnosti u vezi sa stalnim zaposlenjem i etiketiranja epitetom „neugovoreni radnici“, do, evo vidimo, prolongiranja početka specijalističkog staža. Centar se ovog puta poigrao sa živcima desetoro lekara-kandidata koje je prema Planu stručnog usavršavanja ZC i na osnovu mišljenja Stručnog saveta ustanove odabrao v.d. direktora Stamenković. Ovakav izbor rukovodioca samo je prvi korak, jer pravila su jasna - dok ministar ne donese rešenje, nema specijalizacije. Rešenja su u ovom slučaju izostala zbog kažnjenja u predaji dokumentacije. Ostalo je nejasno jedino zašto je ZC uopšte slao dokumentaciju ministarstvu kada je rok probijen.

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje "Vranjskih" preko www.novinarnica.net

ZutoCvece