KULTURNA SCENA VRANjA U 2014. GODINI

Vreme je da se zavesa digne

Možda je problem u nedostatku šireg poimanja kulture, ne samo kao manifestacija i događaja, već u svakodnevnom ovaploćivanju života; za početak, ne pljujte po pločniku

 

Pa, ne može se reći da u ovoj godini na izmaku, kulture u Vranju nije bilo; no, to se može shvatiti dvojako – kulturne institucije su više-manje opravdale svoje postojanje, u uslovima u kojima rade. Možda je problem u nedostatku šireg poimanja kulture, ne samo kao manifestacija i događaja, već u svakodnevnom ovaploćivanju života; za početak, ne pljujte po pločniku.

Javne su se, pak, ustanove kulture rasprostle prema guberu, koji je bio poprilično kratak; opšte je mesto, da kad počnu neke reforme, ili stezanje kaiša, to prvo stegne kulturu.

Gradska biblioteka je iz meseca u mesec organizovala  tribine, književne večeri,  izložbe, autora i gostiju koji i u lokalnom ali i u širem miljeu zaslužuju respekt. U ovom programskom zamahu biblioteke ističe se Američki kutak, koji je u 2014. organizovao 568 programa.

- I pored ograničenih finansijskih sredstava, biblioteka je uspela da realizuje dosta raznovrsnih programa. Naravno da bismo voleli da je bilo više para i da smo mogli da organizujemo još neke susrete, ali s obzirom na opštu finansijsku krizu, moramo biti zadovoljni ovim što smo uradili.

Narodni muzej je takođe bio produktivan: tokom 48. Borine nedelje Muzej kuću Bore Stankovića je obišlo oko stotinak ljudi, od toga je polovina gostiju učesnika manifestacije (književnici, akademici, profesori, likovni umetnici…). U 2014. godini Muzej kuća je aktivno učestvovala u organizaciji manifestacije “Dani Vranja,,. Tri večeri za redom su održana kulturna dešavanja (promocija CD-a Merime Njegomir -”Vranjski biseri,, , pesme Južne Srbije, muzičko-scenski prikaz glumačke radionice Pozorišta”Bora Stanković,, prikazana je predstava “Tonem,, i u izvođenju glumaca sa velike scene predstava “Stari dani“.

U isto vreme, u Galeriji Narodnog muzeja realizovano je 78  događaja i to: 23 izložbe, 35  promocija, pet predavanja, 10 književnih večeri, osam radionica, pet  projekcija filmova, šest aukcija slika  i  20 koncerata.

Vranjsko pozorište, nakon piromanskog pohoda divljih huna, radi u neprimerenim uslovima; da nije Doma Vojske i OKCE, ni toga ne bi bilo. Ali ne daju se pozorištnici: U ovoj godini vranjsko pozorište imalo je ukupno šest premijera i to četiri  na večernjoj sceni, jednu na omladinskoj i jednu premijeru na dečijoj sceni. U onakvim uslovima, malo li je? Ovo uliva nadu da će sa najavljenom obnovom vranjskog pozorišta, negde na leto (mada to treba primiti savim uslovno) ono biti još produktivnije. U kulturne događaje godine svakako treba svrstati i završetak prve, te početak druge faze revitalizacije pozorišta.

i jedna premijera na omladinskoj sceni.

- Ovu godinu ćemo pamtiti po tome –kaže Radmila Djorđević, umetnički rukovodilac pozorišta - što smo sezonu počeli sa tri premijere, a na našem repertoaru se našlo ukupno 20 naslova koji su igrani u sali Doma vojske i sali OKCE. Takođe u ovoj godini je izvedena i uspešna sedmodnevna turneja po Srbiji sa predstavom „Autoputem“ u okviru projekta "Autoputem- autoputem" koju je finansiralo Ministarstvo kulture Srbije.

Narodni univerzitet je iz oblasti kulture u 2014. godini imao veliki broj aktivnosti:

Svetosavska nedelja, Smotra recitatora „Pesniče naroda mog“, Međuokružna smotra dečjih folklornih ansambala i izvornih grupa Pčinjskog i Jablaničkog okruga, Internacionalna Likovna kolonija „Vranje 2014.“

U 2014. god. Narodni univerzitet je u svojoj Galeriji organizovao 13  likovnih izložbi poznatih akademskih slikara i vajara iz Srbije, kao i nekoliko amaterskih izložbi u maloj sali.

Ove godine sredinom juna, po prvi put je  organizovan Otvoreni dan Likovne radionice, veliki broj najtalentovanih učenika za likovnu umetnost, preko 200 dece iz gradskih osnovnih i srednjih škola, moglo je da se u radionici upozna sa svim vidovima likovnog izražavanja. Akcenat je bio stavljen na što bolju i uspešniju  pripremu za polaganje prijemnih ispita i pripremu učenika za upis u srednje umetničke i dizajnerske škole, fakultete umetnosti i arhitekture.

Narodni univerzitet u Vranju prvi put je organizovao četvorodnevnu Književnu koloniju, ove godine od 10. do 13. decembra.  

Etno sajam, „Tradicija ka budućnosti“ je sajamska manifestacija pokrenuta 2004. godine od strane Grada Vranja, JU Narodni univerzitet Vranje, Mist dizajn -Miodraga Anđelkovića. U 2014. godini u Vranju je po jedanaesti  put bila organizovana ova sajamska manifestacija. Ona je imala za cilj očuvanje životne sredine, etno kulture i tradicije, zaštite intelektualne svojine, održavanje raznih tribina, koncerata, modnih revija, izleta, promotivnih prodaja zanatskih proizvoda.

Narodni univerzitet je ove godine formirao Savet za izdavačku delatnost. U okviru otvaranja prve Književne kolonije 10. decembra, promovisano je drugo izdanje knjige prof. dr Momčila Zlatanovića „Igliče venče nad vodu cveta“; ovo delo se kao izuzetno vredno, nalazi i u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu. U okviru izdavačke delatnosti u 2014. godini, održana su četiri salona knjiga. Jedan je održan u martu, drugi u junu, treći u septembru i četvrti u decembru.

Povodom Dana grada i dana oslobođenja Vranja od Turaka 1878. godine Istorijski arhiv organizovao je promociju knjige Društvena istorija Vranja od kraja 19. do kraja 20. veka autora Riste Simonovića. Sadrži više od 800 strana sa ilustracijama u kojima je dat prikaz društvene istorije našeg grada.

Povodom Dana državnosti 15. februara zajedno sa Narodnim muzejem,  Arhiv je postavio  malu  izložbu  sa eksponatima iz 19. veka koji svedoče o Prvom srpskom ustanku i Sretenjskom ustavu.

Povodom 15 godišnjice od početka NATO bombardovanja naše zemlje Istorijski arhiv u Vranju priredio je izložbu fotografija o stradanju Pčinjskog okruga tokom 78 dana bombardovanja.

Povodom 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata ova ustanova organizovala je promociju knjige „Saveznici i Srbi u Velikom ratu (1914-1915) - Nemi svedoci“ autora prof. dr Milana Radovanovića.  Promocija je održana 25. aprila u Galeriji Narodnog muzeja. Saradnja sa Arhivom Jugoslavije nastavljena je i ove godine. Arhiv u Vranju je predstavio izložbu „Jugoslovensko-francuski odnosi 1918-1941“.

Stogodišnjicu od početka Velikog rata, Arhiv u Vranju zajedno sa Fakultetom za inženjerski menandžment obeležio je sa promocijom još jedne publikacije i to „Špijunsko ratovanje Kraljevine Srbije uoči Velikog rata“ autora prof. dr Milana Mijalkovskog, prof. dr Dušana Tomića, pukovnika Zvonimira Pešića i dipl. politikologa Zorana Antića. Promocija je održana 24. oktobra i to prvo u  porti manastira Sveti Pantelejmon u Lepčincu iz razloga što su tom portom prolazili su mnogi srpski junaci pre polaska u borbe i tu uzimali blagoslov i pričest. U novembru, povodom dana primirja 11. novembra otvorena je izložba arhivskih dokumenata „Heroji Velikog rata“.

Dakle, ne može se reći da kulture u Vranju nema, zavisno od toga ko je kako doživljava. Možda nema dovoljno alternative, ono što mladi preferiraju, ima nešto estrade – „Dani Vranja“, i ono što se smatra elitizmom – „Borina nedelja“, ogrezla u kulturnom skandalu u klinču između KZ „Borisav Stanković“ i Grada Vranja, i „Borini pozorišni dani“, još uvek bez zdanja pozorišta. Ipak, kulturni događaj godine svakako je dovršenje prve faze izgradnje pozorišta, i početak druge. v Vreme je da se zavesa digne.

ZutoCvece