PREDŠKOLSKA USTANOVA: ČEKAJUĆI DEDA-MRAZA

Srpske bajke i priče

Muškarčići se pripremaju za mašinovođe ili kočničare, devojčice  za domaćice za ugled, a oni nešto stariji, za intelektualce – da čitaju, pa sve da puc

 

Isti naslov, druga cena: bajke za 400, i bajke za 870 dinaraU redakciju „Vranjskih“ došla je grupa roditelja dece iz JU Predškolska ustanova „Naše dete“, sa neobičnim pritužbama – naime, za poklon-paketić za nastupajuću Novu godinu, „uvaljena“ im je, kako kažu, knjiga „Najlepše srpske bajke i narodne priče za decu“, po ceni od 1.000 dinara. I to će biti sve što će poklon paketić sadržati, ni čokoladica, ni bombonica, ni žvaka. Pa neki od njih nisu bili lenji, nego trknuli do knjižare „Dekos“ i knjigu sa istim naslovom kupili za 399 dinara. I roditelji dođoše kod nas da ispitamo, gde je otišlo onih 600 dinara po knjizi?

PODOZRENjE RODITELjA

No, priča nije baš tako jednostavna. U Predškolskoj ustanovi tvrde da uopšte nije reč o istoj knjizi, već drugoj, sa sličnim naslovom – „Srpske bajke i priče“, po ceni od 860 dinara. Čak su i izdavači različiti.

Odluka saveta roditelja: Jagoda Djorđević- Ove godine – kaže direktorka Predškolske ustanove Jagoda Djorđević – Savet roditelja je preuzeo sve na sebe povodom poklon-paketića za Novu godinu. Mi smo samo sledili njihove odluke. Povodom toga osnovana je radna grupa Saveta, koju su činili po jedan predstavnik iz svih osam vrtića, i ja deveta, kao direktor ustanove.

Na tom sastanku, održanom 18. novembra, odlučeno je o ponudama fotostudija za izradu dečjih novogodišnjih kalendara, a pod tačkom dva, predsednica Saveta Vesna Djuriček Mladenović upoznala je prisutne sa prispelim ponudama Kompanije „Pertini“ iz Beograda i IP „Publikum praktikum“ iz Zemuna.

Pa su donete sledeće odluke: devojčice od jaslenih do starijih grupa vrtića dobijaju kolica za čišćenje, dečaci od jaslenih do starijih grupa vrtića dobijaju drveni voz sa geometrijskim oblicima, istog proizvođača, dok deca pripremnog predškolskog programa knjigu „Srpske bajke i priče“ (IP „Publik praktikum“ iz Beograda).

JAVNE NABAVKE
- Predškolska ustanova nije bila u nikakvoj obavezi prema Zakonu o javnim nabavkama, da raspisuje bilo kakav tender, jer planom javnih nabavki za 2014. godinu nema planiranu nabavku poklon paketića. Jer da imamo, to bismo mi sprovodili shodno zakonu; ovde se, međutim, radi o roditeljima koji na svoju inicijativu, i iz svog džepa to plaćaju, ništa ne ide preko ustanove. Mi ćemo samo obezbediti prikladni program, kako bi deca mogla da prime paketiće u razdraganoj atmosferi.
Inače, vrednost knjigaje skoro dva miliona dinara (2.300 dece puta 850 dinara jednako je 1,955 miliona), a zakon je vrlo precizan:
Novi Zakon o javnim nabavkama (“Službeni Glasnik RS” broj 124/2012) stupio je na snagu 6. januara 2013. godine, a počeo da se primenjuje 1.aprila 2013. godine. Član 39. tog zakona je definisao javne nabavke male vrednosti kao nabavke istovrsnih dobara, usluga Ili radova čija je ukupna procenjena vrednost na godišnjem nivou niža od 3.000.000 dinara.
Za nabavke istovrsnih dobara usluga ili radova čija je ukupna procenjena vrednost na godišnjem nivou niža od 400.000 dinara, naručioci nisu obavezni da primenjuju Zakon o javnim nabavkama. Ipak, kada sprovodi ove nabavke, naručilac je dužan da spreči postojanje sukoba interesa, da obezbedi konkurenciju i da ugovorena cena ne bude veća od uporedive tržišne cene.
Naručilac u postupku javne nabavke male vrednosti poziva najmanje tri lica koja obavljaju delatnost koja je predmet javne nabavke i koja su prema saznanjima naručioca sposobna da izvrše nabavku, da podnesu ponude. Novina koju je doneo važeći zakon jeste i obaveza naručioca da istovremeno sa pozivanjem ponuđača objavi poziv za podnošenje ponuda na Portalu nabavki.

Ove odluke, međutim, izazvale su podozrenje dela roditelja, pa su se oni dali u akciju. U knjižari „Dekos“ nabavljena je knjiga „Najlepše srpske bajke i narodne priče za decu“, izdavača „Multimedija“ iz Beograda, po ceni nižoj od odabrane za tačno 561 dinar.

Za to se, naravno, čulo, pa je odmah sutradan održan još jedan Savet roditelja, sa istim dnevnim redom, i treba li reći, sa istim rezultatima, i sa istom cenom.

To je, pak, dodatno uznemirilo roditelje.

- Na roditeljskom sastanku – kaže jedan od njih – održanom pre Saveta roditelja, pričala se druga priča. Da svi roditelji koji poznaju neke firme, krenu u akciju, pa da izmole besplatne paketiće za decu, pa ovaj da čips ili smoki, onaj sokiće, treći čokoladice, bombone, žvake, neko kapu ili rukavice, već ko šta proizvodi, i tako se formira jedan relativno bogat i raznovrstan novogodišnji paketić za decu. U ovoj situaciji, 1.000 dinara je mnogo. Šta će mom detetu knjiga, kad ni ne zna da čita?

- Tako su nam – nadovezuje se drugi roditelj – prošle godine „uvalili“ udžbenik iz engleskog jezika. Pa ja mator ne mogu ono da savladam, kako će moje četvorogodišnje dete, koje još ni srpskim ne vlada?!

- Da – ubacuje se treći roditelj – ali postoji povlašćeni „poklonodavac“, koji ne samo za Predškolsku ustanovu, opskrbljuje ustanove i preduzeća na budžetu ne samo poklon paketićima, već svim knjižarskim materijalom.

- Uopšte ne znam – kaže pak četvrti – zašto nas ustanova obavezuje na ovo; možda za te pare ja hoću svom detetu da kupim nešto drugo, što mi ono tražilo, i što voli, što mu treba. Zašto im ustanova to ne pokloni?

DOBROVOLjNA BAZA

Inače, knjige će biti kupljene u knjižari „Dekos“, gde postoji i ona jeftinija verzija.

- Mi smo – kaže vlasnik knjižare Dragoljub Dekić – ovlašćeni zastupnik „Publik praktikuma“ iz Beograda, pa kad su roditelji počeli da dolaze i da kupuju onu drugu knjigu, iz „Multimedije“, ja sam juče (utorak, 2. decembar), našao jedan primerak knjige iz „Publik praktikuma“, i odneo u Predškolsku ustanovu, da ne bude nesporazuma.

Dakle, knjige još nisu ni tu.

- „Publik praktikum“ – kaže Jagoda Djorđević – sklopiće(!) ugovor sa „nekom“ knjižarom iz Vranja, a „Pertini“ će doterati igračke svojim prevozom do Niša. Kako u Vranju nemaju prodajno mesto, Savet roditelja će platiti prevoz, kojim će se igračke doterati u Vranje.

Dobro, neka i nije razlika 600 dinara, neka je i 150, ali opet, gde će te pare?

- Cena je – nastavlja Djorđevićeva – jedinstvena za sve paketiće a razlika ide za paketiće za decu slabijeg materijalnog stanja, koja nisu imala za uplatu, pa je zbog toga suma veća. Naglašavam da je sve na dobrovoljnoj bazi, i da se od 2.300 polaznika Predškolske ustanove, do sada za paketiće prijavilo 1.655 njih.

I tako, muškarčići se pripremaju za mašinovođe ili kočničare, devojčice  za domaćice za ugled, a oni nešto stariji, za intelektualce – da čitaju, pa sve da puca!

ZutoCvece