OTVORENA BIBLIOTEKA U STACIONARU U VRANjSKOJ BANjI

Knjiga je lek

Ovo je za sada jedinstven slučaj prožimanja vranjske kulture, medija i zdravstva na ovaj način

 

Upravnik stacionara (desno) i dopisnik Danasa- Naši pacijenti sada imaju uslugu više, a to je da dok borave na rehabilitaciji, koriste usluge biblioteke, na čemu smo posebno zahvalni redakciji Danasa kao inicijatoru jedne ovakve kulturne akcije – rekao je dr Zoran Milosavljević, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Vranjskoj Banji, u široj javnosti poznate kao „stacionar“, a povodom otvaranja bolničke biblioteke.

- Ljudi i dalje donose knjige, pa ćemo uskoro uraditi još jednu seriju polica jer inicijalni prostor je već popunjen darivanim knjigama.

Radi se, naime o akciji nacionalnog dnevnika „Danas“, čiji je spiritus movens bio Vojkan Ristić, dopisnik ovog medija iz Pčinjskog okruga, u okviru koje je prikupljeno oko sedam stotina vrednih knjiga. Ovo je za sada jedinstven slučaj prožimanja vranjske kulture, medija i zdravstva na ovaj način.

- Kultura je život – rekao je Vojkan Ristić prigodom predaje biblioteke stacionaru – a čitanje je naša duhovna higijena. Sa tom namerom smo i ušli u ovu akciju, kako list Danas, tako i svi oni koji su učestvovali u ovom projektu, kojim otvaramo još jednu turističku sezonu, a želeći da svi zajedno obeležimo i deo istorije. Baš danas i na ovom mestu. A to je sto godina od donošenja prvog Zakona o banjama u Srbiji, te boravak kralja Petra I Oslobodioca baš u ovom našem lečilištu.

Autor biste Aleksandar Stanojević- Od sada će - nastavio je Ristić – pacijenti koji dolaze u našu Vranjsku Banju, imati jedan dodatni užitak, da u vreme da u vreme boravka na lečenju dobiju za sebe besplatnu uslugu više, a to je – knjiga.

Dopisnik Danasa iz Vranja Vojkan Ristić uručio je direktoru Milosavljeviću Donatorsku povelju izrađenu na koži, kao trajni dokument o akciji koju je uz podršku mnogobrojnih donatora sproveo list Danas.

A pored Danasa, dopisništva u Vranju, u akciji su učestvovali pojedinci i institucije sa celog juga Srbije, jer, kako reče Ristić, „Vranjska Banja je naša, a mi njeni“. Aktivni učesnici akcije koja se nastavlja su Regionalna privredna komora Leskovac odeljenje u Vranju, Udruženje književnika Vranja, Novine Vranjske, Odbor za ljudska prava iz Vranja, SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja, Turistička organizacija Vranje, Pošta Vranje, te pojedinci Vesna Miletić, Radoman Irić, Zoran Ristić, Žikica Dimitrijević, Branislav Popović.

- Oni su – kaže Ristić – u ovoj akciji bili najveći donatori knjiga, prepoznajući značaj i aktuelnu vrednost jedne ovako naizgled male akcije, koja u kulturnom smislu znači i više od očekivanog.

U dvomesečnoj akciji Danasa, koja će, kako je na svečanosti rečeno, biti nastavljena, prikupljeno je oko sedam stotina knjiga. Urađene su police i sređena posebna prostorija u kojoj se biblioteka nalazi, a uz podršku bibliotekara iz Vranja biće urađena katalogizacija celokupnog knjižnog fonda. Biblioteka je otvorena u okviru obeležavanja sto godina od boravka u Vranjskoj Banji kralja Petra I Oslobodioca, kome je postavljena spomen-bista u svečanoj loži hola bolnice, mladog autora Aleksandra Stanojevića.

ZutoCvece