BOBAN MIHAJLOVIĆ, NOVI DIREKTOR NARODNOG UNIVERZITETA

Oslanjanje na donatore

Pokušaćemo sve što je u našoj moći da prostor Galerije Narodnog univerziteta adaptiramo u mesto koje će imati multifunkcionalni  karakter i dobiti više namena,  intencija je da postane najreprezentativniji prostor u gradu za sva kulturna i umetnička dešavanja;  ideja je da  pored galerijskog može postati i medija centar jer je preko potreban, a tako nešto nemamo u gradu

 

Ambiciozni planoviU novoj podeli karata, posle izlaska SNS-a iz lokalne vlasti, za v.d. direktora Narodnog univerziteta postavljen je Boban Mihajlović, na predlog LDP-a kao nestranačka ličnost. Mihajlović ima vrlo ambiciozne planove sa javnom ustanovom na čijem je čelu, u svim  segmentima, počev od finansijskog, pa preko umetničkog i obrazovnog, što opravdava profesionalna biografija ovog mladog čoveka.

PRIORITETI

Vranjske: Koji će biti priorireti u daljem radu Narodnog univerziteta?

Mihajlović: U ovoj godini, to će biti obezbeđivanje finansijskih sredstava pre svega od donatora, stranih ambasada koje imaju programe donacija za kulturne i obrazovne ustanove, kao i nevladinih organizacija koje se bave sličnim aktivnostima. Pokušaćemo sve što je u našoj moći da prostor Galerije Narodnog univerziteta adaptiramo u mesto koje će imati multifunkcionalni  karakter i dobiti više namena, naša intencija je da postane najreprezentativniji prostor u gradu za sva kulturna i umetnička dešavanja. Naša ideja je da  pored galerijskog može postati i medija centar jer je preko potreban, a tako nešto nemamo u gradu. Iskoristio bih poslovne i lične prijateljske  veze koje sam ostvario dok sam radio kao regionalni direktor Mercedes-Benz i Avon Cosmetics da dodjemo do dodatnih donacija i mogućnosti za ulaganje u kulturu.

PROFIL
Boban Mihajlović je rođen 1975. godine u Vranju, gde je završio osnovnu školu I gimnaziju; na Fakuletu za bisnis i menadžment u Novom Sadu diplomirao 2005. godine na Katedri za marketing, čime je stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Ima bogato radno i profesionalno iskustvo: Više od 10 godina iskustva na rukovodećim pozicijama u multinacionalnim kompanijama: Avon Cosmetics, Mercedes-Benz i Chrysler grupacija; vođa franšiza u regionu Jugoistočne Srbije. Poznavanje tržišta Jugoistočne Evrope. Od 2003. do 2007.god. nagradjivan od Avon Cosmetics SCG-a, kao najbolji regionalni direktor; U Dubaiu 2006. mu je dodeljeno “Circle of Excellence” priznanje - dijamantski prsten za najboljeg regionalnog direktora i franšizera na Balkanu  u okviru Avon Cosmetics Global-a;  Mercedes-Benz ga je nagradio kao najboljeg regionalnog direktora prodaje i marketinga u Srbiji i Crnoj Gori i dodeljeno  mu je prestižno priznanje u Ženevi.

Neki projekti su već započeti, neki čekaju na ovaploćenje?

-U 2013. godine su započete aktivnosti na sredjivanju zgrade Narodnog univerziteta. U prvom delu zgrade izvršena je sanacija krova (novčani iznos od oko 800.000 dinara je  obezbeđen od grada). Za prvu fazu sređivanja fasade konkurisali smo za sredstva kod Caritas -a, sa Školom za odrasle koja koristi naše prostorije. Predračunski radovi su procenjeni na oko million dinara samo za deo koji koristi  škola. Kako smo kod Caritas-a aplicirali za treću fazu  objekata u gradu, nadamo se da će nam ta preko potrebna sredstva odobriti ova ogranizacija koja zavisi od finansiranja vlade Luksemburga.

POSEBAN AKCENAT

Planirate i nove manifestacije?

-U sklopu manifestacije „Ulica otvorenog srca“ juna će biti organizovana u delu šetačke zone glavne ulice kod Narodnog muzeja, biće priredjena likovna radionica na otvorenom, u poslednjoj nedelji školske godine. Namenjena je pre svega deci osnovnih škola, a u dogovoru sa njihovim direktorima organizovali bi dolazak dece i njihovo interaktivno učešće u slikanju i edukovanju na otvorenom. Na taj način bi poslali poruku i odraslima koliko je umetnost i kreativnost bitna za našu decu i za naše društvo. Izložba ovih radova organizovala bi se na platou ispred muzeja. Pozvaćemo i druge učesnike iz sfere kulture i obrazovanja da nam se pridruže, a pre svega  iz pozorišta i muzičke škole.

Šta planirate sa već tradicionalnom manifestacijom Likovna kolonija?

-U prostorijama Likovne radionice sredinom jula biće organizovana tradicionalna Likovna kolonija na kojoj će učestvovati sedam umetnika iz zemlje i inostranstva – umetnike će birati savet galerija Narodnog univerziteta. Izložba će imati internacionalni karakter, radove sa ove kolonije prezentovaćemo u septembru. Projekat  Letnji atelje, započet u leto 2013. Godine, održaće se u avgustu, kada će Galerija otvoriti vrata ljubiteljima umetnosti i svim sugrađanima koji će moći da je posete, a i sami uzmu učešće u radu. Planirali smo da tom prilikom gostuju i poznati muzičari. Slike nastale u Letnjem ateljeu izlagaće se u redovnom galerijskom programu sredinom oktobra.

Program rada Narodnog univerziteta za ovu godinu spremio je i tradicionalne kulturne manifestacije, počevši od 24. Svetosavske nedelje, održane u januaru, zatim 41. Smotre recitatora „Pesniče naroda mog“, planirana za mart, imamo i manifestaciju „Prva frula juga Srbije“u Vranjskoj Banji u junu mesecu i na kraju i smotra dečijeg folklora u skladu sa kalendarom Saveza amatera Srbije i Radio Beograda. U 2014. god u gradu će po 11. put biti organizovan „Etno sajam“.

Narodni univerzitet je prepoznatljiv i po bogatoj izdavačkoj delatnosti; šta se planira u tom segmentu?

- Ekonomska kriza u društvu uticala je na smanjeni broj izdatih knjiga i publikacija Narodnog univerziteta. U 2014. godini po prvi put organizujemo Književnu koloniju koja bi bila u oktobru mesecu i pratila program Dečije nedelje. U saradnji sa školama pisci će gostovati u vrtićima i školama, gde bi bile organizovane književne večeri, radionice sa decom koja su postigla uspeh na literarnim konkursima u prethodnoj godini. U dogovoru sa izdavačkim kućama i gradskom bibliotekom organizovali bi i sajam knjiga. U ovoj godini planirano je da se održe i četiri salona knjiga. Jedan će se održati u martu, drugi u junu, treći u septembru za „Stare dane“, i četvrti u decembru.

Sama odredica u nazivu JP, univerzitet, implicira i obrazovanje?

- S obzirom da postoji  veliko interesovanje za obuku za zanatska zanimanja, poseban akcenat ćemo staviti na poboljšanje usluga rada i kvalitet programa, pre svega računovodstva i informatičke obuke. Naš prioritet ove godine biće povećanje broja polaznika na različitim kursevima stranih jezika, koje organizujemo kako za decu tako i za odrasle. U daljem radu ćemo se osloniti na partnerski odnos sa stranim investitorima koji bi trebalo uskoro da otvore svoje fabrike u industrijskoj zoni, a njima su preko potrebni radnici sa znanjem jezika (engleski,italijanski, nemački i grčki).

Komentari

puno dobrih ideja koje ce sigurno da sprovde jer ima bogato iskustvo u predhodnim poslovima.

Dobro je sto je zavrsio menadzment ,ima iskustva prodavao je kozmetiku i sad ce u kulturi da Rasturi.!

Kao prvo,ovaj covek je bio uspesan u svemu sto je radio,vrlo inteligentan,svestran i obrazovan,covek koji je naviko da radi,sa vrhunskim rezultatima,cenjen gde god je radio,covek koji je mnogo putovao i koji se sam borio u zivotu bez ikakve pomoci,nikad nije bio clan nijedne partije.....ima znanja vise od svih politicara u gradu.Bilo bi lepo kada bi bilo vise ovakvih ljudi,ne bi nam grad dosao do ovakve situacije.

Diplomirao sa 30god. na kaubojskom fakultetu,bravo majstore (vido od drugih da treba faks).Ovakve treba pohvaliti.Ako nije član trk u stranku.

Ako ne ovaj ne opravi nece niko...

Sigurno moze da pokrene mnoge stvari.Treba mu dati priliku.On je najbolje resenje u ovom periodu

ZutoCvece