KO ĆE ORGANIZOVATI „BORINU NEDELjU“

Sa Cerom, ili na njemu

Mihailović nije „od juče“, zna šta je voluntarizam vlasti, ali je i vlast, po svemu sudeći, odlučna u nameri da manifestaciju vrati pod okrilje Grada

 

Biće jedna manifestacija: Maja RistićViši sud u Vranju, svojom presudom P.br.72/10, od 12. decembra 2012. godine, odbio je tužbeni zahtev Miroslava Cere Mihailovića da mu tuženi Grad Vranje isplati 1.000.000 dinara, na ime nezakonitog korišćenja autorskog dela manifestacije „Stari dani“, kao neosnovan. Takođe, istom presudom se kao neosnovan odbija tužbeni zahtev Mihailovića kojim je ovaj tražio da se zabrani Gradu Vranju korišćenje naziva „Stari dani“ i njegova koncepcija uneta u Evidenciju o deponovanju autorskih dela i predmeta srodnih prava, kod Zavoda za intelektualnu svojinu u Beogradu. Presudom se Mihailović obavezuje da Gradu Vranju na ime troškova parničnog postupka plati 151.000 dinara.

No, ovim se predmetom za sada nećemo baviti, ali on otvara novi problem – naime, ko će organizovati ovogodišnju „Borinu nedelju“, budući da je prvostepenom presudom ova manifestacija dodeljena Književnoj zajednici „Borisav Stanković“, čiji je glavni i odgovorni urednik Mihailović, dve godine, sa dve nagrade, paralelno organizovana od strane KZ i Grada Vranja, pod nazivom „Borina kapija“, što je bio prvorazredni kulturni skandal u Srbiji.

ODLAZI CIRKUS

- Stojim iza toga – nedvosmislen je gradonačelnik Vranja Zoran Antić – da će se ove godine održati jedna manifestacija i dodeliti jedna nagrada. Stav je Grada, da mi više ne želimo da pravimo cirkus ni od Bore Stankovića, ni od manifestacije koja nosi njegovo ime, ni od Grada. Cenim dugogodišnji rad i iskustvo Mihailovića, ali ne mogu da dozvolim kao gradonačelnik da bilo ko vrši zloupotrebu manifestacije i da svojata ime Borisava Stankovića. A mi ćemo sa Mihailovićem sesti iza zatvorenih vrata, da mu pojasnim  neke stvari, da razgovaramo o njegovom učešću u manifestaciji, s tim da će biti i novina i novih sadržaja u odnosu na prethodne programe.

Ćeraćemo se još: Mihailović- Mi želimo – pomirljivo će Antić - da to bude jedinstvena manifestacija iza koje neće stajati ni Mihailović, ni Antić, ni bilo ko osim građana Vranja. Da, već je bilo nekih neformalnih kontakata sa Mihailovićem.

Kakvih, i do čega je to dovelo, Antić nije hteo da precizira. Očigledno je da je stvar na „kratkom štapu“, i da je Mihailović, zahvaljujući Miroljubu Stojčiću, Antićevom prethodniku na mestu gradonačelnika, koji je sa Mihailovićem potpisao ugovore po kojima ovaj sada sudski goni Grad, u povoljnijoj poziciji za pregovore, zahvaljujući prvostepenim sudskim odlukama, po kojima „Borinu nedelju“ može da organizuje samo KZ. Grad se žalio, ali žalba ne odlaže izvršenje; Mihailović nije „od juče“, zna šta je voluntarizam vlasti, ali je i vlast, po svemu sudeći, odlučna u nameri da manifestaciju vrati pod okrilje Grada. Tako da su mučni pregovori u toku, a svaka strana vadi svoje adute.

NA KRATKOM ŠTAPU

Mediji već objavljuju da su u KZ u toku pripreme za manifestaciju na kojoj će biti dodeljena književna nagrada koja nosi naziv po Borisavu Stankoviću.

DOKLE?
U ovom trenutku, između KZ „Bora Stanković“, Mihailovića i Grada Vranja, vodi se šest sudskih procesa, u kojima prvonavedeni vode sa 5:1. Republika Srbija i Grad Vranje vode jedinu parnicu da im se vrati „Pribojčićeva kuća“, iz koje KZ uporno odbija da se iseli. Pored toga, Mihailović privatno tuži bivšeg većnika GV za kulturu Zorana Najdića za klevetu (dva puta), te glavnog i odgovornog urednika „Vranjskih“ Vukašina Obradovića i novinara istog medija Gorana M. Antića za uvredu. I sve će to potrajati, kako procedura i sudska praksa nalaže. Nota bene, ima jedna stara srpska poslovica – „đavo, kad nema šta da radi, seče uši, pa krpi dupe“.

- Žiri je počeo da radi svoj posao – prenosi OK radio izjavu Mihailovića – u konkurenciji su svi romani i knjige na srpskom jeziku koji su izdati prošle godine. Ime 23. dobitnika biće saopšteno u okviru manifestacije.

Ali, još uvek niko sa sigurnošću ne kaže ko će biti organizator; na strani Grada je izvršna vlast i apsolutna vrednost ličnosti i dela Borisava Stankovića za, a na Mihailovićevoj  većina prvostepenih sudskih odluka. Po rečima izvora bliskim lokalnoj vlasti, u utorak je Mihailović bio na razgovoru kod Bojane Veličkov, zamenice gradonačelnika, upravo povodom „Borine nedelje“, ali posle jednočasovne diskusije nikakav konkretan dogovor nije postignut.

- Ono što je sigurno – kaže Maja Ristić, gradski većnik za kulturu, obrazovanje, informisanje i vere – to je da će biti jedna manifestacija, čiji će naziv biti „Borina nedelja“, a glavni njen pokrovitelj će biti Grad Vranje.

Dakle, ponavljamo, sve je na „kratkom štapu“. Organizacioni odbor „Borine nedelje“ još nije osnovan, a to telo upravo odobrava program i troškove manifestacije, za koju je u budžetu za 2013. godinu predviđeno milion dinara. Ali, šta sa programskim sadržajima?

- Mihailović je, po mom utisku – nastavlja Maja Ristić – spreman za saradnju, i ta će saradnja, po logici gradske vlasti, verovatno biti obostrana. Mi već pravimo uvertiru u tu saradnju, kontaktima sa Mihailovićem, i to je početni korak. I ja se iskreno nadam da će se ta saradnja pozitivno odraziti ne samo na manifestaciju, već i na sudske procese van nje.

E, tu se sada postavlja ključno pitanje – kako zaustaviti već zahuktalu pravosudnu mašineriju, u kojoj se Mihailović i Grad ne štede (vidi okvir), a radi se o ogromnim parama, koje će na kraju poreski obveznici Vranja morati da prime na svoja nejaka pleća, bilo da sukobljene strane sklope separatni mir, ili ostanu ušančene. Nema, prva je lekcija u ekonomiji, besplatnog ručka. A gde su ovde, u ovom haosu taština i srebroljublja, Bora Stanković i građani Vranja, to neka mu misle „božji ljudi“.

PITANjA BEZ ODGOVORA
Glavnom i odgovornom uredniku KZ „Borisav Stanković“, Miroslavu Ceri Mihailoviću, „Vranjske“ su uputile sledeća pitanja, na koja do zatvaranja broja (sreda, 23. januar 2013.), nismo dobili odgovor:
1. Ko će ove, 2013. godine, organizovati manifestaciju „Borina nedelja“ – Grad Vranje, ili Književna zajednica „Borisav Stanković“?
2. Ko će dodeliti književnu nagradu „Borisav Stanković“?
3. Da li ste sa predstavnicima Grada Vranja, i sa kojima, imali neke kontakte, formalne ili neformalne, koji bi vodili ka objedinjavanju manifestacije, za razliku od prethodne dve godine, kada je manifestacija organizovana paralelno?
4. U budžetu Grada Vranja za 2013. godinu, za organizaciju „Borine (kapije) nedelje“ predviđeno je 1.000.000 dinara; u slučaju da KZ „Borisav Stanković“ , a u duhu prvostepene presude o manifestaciji, i organizuje istu, iz kojih će izvora KZ obezbediti ta sredstva?
5. U slučaju da Grad i KZ  budu suorganizatori manifestacije, šta će biti sa sudskim procesima između njih, koji su u toku?

Komentari

Ovaj Cera ko da nema cime drugim da se bavi i ko da se ceo svet vrti oko njega, e bas je dosano vise ga gledati ovako neurednog i dosadnog u kulturnim manifestacijama.

Време је да се мирослав ЦЕРА склони. И сам одлично зна да га је ту ухлебила др проф Вера Ценић. Замоливши ондашњег МИРЕТА. И би молба услишена.
Па уместо да ћути наш друг ЦЕРА што му дадоше парче хлеба него би он већ и да УРЕЂУЈЕ КУЛТУРУ ГРАДА И БОРИНЕ НЕДЕЉЕ.
ЦЕРА, КОЈИ ДУБОКО ВЕРУЈЕМ ДА У СВОМ МАЛОМ ЖИВОТУ НИЈЕ ПРОЧИТАО ВИШЕ ОД ДЕСЕТАК КЊИГА. ДОК БОРИНИМ ДЕЛИМА НЕЋУ НИ ДА КОМЕНТАРИШЕМ.
САМОЗВАНИ ПЕСНИК И СПИСАТЕЉ.

Време је да се мирослав ЦЕРА склони. И сам одлично зна да га је ту ухлебила др проф Вера Ценић. Замоливши ондашњег МИРЕТА. И би молба услишена.
Па уместо да ћути наш друг ЦЕРА што му дадоше парче хлеба него би он већ и да УРЕЂУЈЕ КУЛТУРУ ГРАДА И БОРИНЕ НЕДЕЉЕ.
ЦЕРА, КОЈИ ДУБОКО ВЕРУЈЕМ ДА У СВОМ МАЛОМ ЖИВОТУ НИЈЕ ПРОЧИТАО ВИШЕ ОД ДЕСЕТАК КЊИГА. ДОК О БОРИНИМ ДЕЛИМА НЕЋУ НИ ДА КОМЕНТАРИШЕМ.
САМОЗВАНИ ПЕСНИК И СПИСАТЕЉ.

ZutoCvece