SMENA NA ČELU NARODNOG MUZEJA

Kao latino sapunica

Sve je počelo onog trenutka kada je Veličković, profesor istorije po profesiji i direktor Narodnog univerziteta od 2000. godine, letos smenjen sa funkcije koja je u novoj podeli direktorskih fotelja pripala koalicionom partneru SNS, i prebačen na novo radno mesto u Narodni muzej. Bez ikakvog konkursa, naravno

 

Veličković je kriv: MitrovićDirektor Narodnog muzeja Slađan IVANOVIĆ (SPS) biće smenjen na sledećoj sednici Skupštine grada 11. februara, potvrđeno nam je u stranci čiji je on dugogodišnji član. Kako nezvanično saznajemo, najozbiljniji kandidat za novog direktora je Zoran NAJDIĆ , u prethodnoj gradskoj vladi većnik za kulturu, koji je pre nedelju dana napustio redove demokrata. Ovome je prethodila njegova godinu dana stara, ali neusvojena ostavka, te sukob na ivici fizičkog obračuna koji se pre izvesnog vremena desio između Ivanovića i njegovog pomoćnika Nebojše VELIČKOVIĆA (SPS), nakon čega je potonjem uručio otkaz, a stvari mu izbacio na ulicu.

BORINE UČITELjICE

A sve je počelo onog trenutka kada je Veličković, profesor istorije po profesiji i direktor Narodnog univerziteta od 2000. godine, letos smenjen sa funkcije koja je u novoj podeli direktorskih fotelja pripala koalicionom partneru SNS, i prebačen na novo radno mesto u Narodni muzej. Bez ikakvog konkursa, naravno. Tu ga je, u startu, «na nož» dočekao «starosedelac» Ivanović, takođe profesor istorije i već u drugom mandatu direktor ove ustanove, tvrdeći da u njenom Statutu, u delu koji se tiče sistematizacije radnih mesta, ne postoji mesto pomoćnika direktora. Javnosti je tada od strane gradskih otaca predočeno kako je, navodno, «Veličković stručnjak za projekte», a direktor je svoju netrpeljivost prema njemu koliko toliko uspevao da drži pod kontrolom. Zaposleni su, pak, negodovali i mnogo toga je procurelo u javnost. Međuljudski odnosi, koji su u ovoj ustanovi - što nije tajna - katastrofalni, eksplodirali su ovim, ko zna kojim po redu u nizu, partijskim upošljavanjem. Setite se samo tri učiteljice, koje su u bliskim familijarnim odnosima sa visokim funkcionerima ovdašnjeg SPS, a koje su kao kustosi, u kratkom vremenskom roku, potpuno nepotrebno i bez konkursa zaposlene u Muzej kući Bore Stankovića, koja je deo Muzeja.

Mobinguju me: VeličkovićOdgovarajući na novinarska pitanja gensek ovdašnjeg SPS Branimir STOJANČIĆ najpre se našalio i kazao da se «pravi odgovori na sva pitanja mogu pronaći u latinoameričkim sapunicama», a onda u znatno ozbiljnijem tonu dodao:

-  Od prvih sukoba na relaciji Ivanović-Veličković, rukovodstvo SPS je ponavljalo da su krivi i jedan i drugi, tako da će i obojica biti sankcionisani - prvi smenom, a drugi prelaskom na drugo radno mesto, da li u Muzeju ili na neko drugo to još uvek nismo odlučili – jasan je Stojančić.

Navodeći i da je Ivanović već duže vreme neposlušan u svakom pogledu i da vuče poteze koji su doveli do destabilizacije odnosa među zaposlenima, Stojančić je nedavno u medijima komentarisao:

- Na kraju krajeva, ne mora da bude da ga mi menjamo, jednostavno usvajamo njegovu ostavku koju je dao pre godinu dana.

A Ivanović je ostavka podneo bez obzira na to što su mu ostale još dve i po godine do isteka mandata i što mu je pre toga SPS zaposlio ženu u Centru za socijalni rad. On je naglo odlučio da «otkaže poslušnost» jer mu je dosadilo, barem se tako priča po gradu, da zapošljava socijalističke kadrove!? Stojančić ovo odlučno negira:

- Odgovorno tvrdim da niko nije vršio nikakav pritisak vezan za zapošljavanja u Muzeju. Podsetiću da je problema ovde bilo i ranije, pre poslednjih gluposti, a da je i sam direktor obavestio stranku da želi da bude razrešen.

Podneo sam ostavku: IvanovićIako Ivanović izbegava medije, to ga nije sprečilo da 18. januara jednim postupkom bude i te kako zapažen. Naime, nakon što je svom pomoćniku pokušao da uruči otkaz, a ovaj odbio da ga primi, direktor je pomoćnom radniku naložio da Veličkovićeve lične stvari izbaci na ulicu. Stvar je proključala kada je, u trenutku dok je ovaj stvari vraćao u zgradu «da se ljudi ne bi smejali», naišao zamenik predsednika Skupštine Siniša MITIĆ (SPS) i naredio hitan sastanak sa obojicom i predsednikom UO Muzeja.

Veličković, sa druge strane, dodatno najavljuje i tužbu protiv Ivanovića za mobing:

- Iako on tvrdi da mi je otkaz napisao po nalogu inspekcije, ja sam se žalio na doneto rešenje. U međuvremenu redovno dolazim na posao, ali za vikend, kada sam bio dežuran, sačekalo me je neprijatno iznenađenje – zgrada je bil zaključana, a brava promenjena, pa nisam ni mogao da uđem na svoje radno mesto – kaže on opisujući jedan od svakodnevnih incidenata.

Insistirajući na činjenici da je otkaz dobio bez ikakvog osnova i povoda, dodaje:

- Dobio sam neosnovani otkaz, a kako direktor odbija da komunicira sa mnom moraću da ga tužim – poručuje Veličković.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Komentari

Mitrović i nezakonita mu žena Goca su glavne face u muzej, a ovoga jadnika od direktora drže u šaci a oni znaju čime i kako, da je živo arheološko blago našega kraja! Zaposleni su svi "na krv i na nož", DNO DNA!

Postavljanje Nebojše Veličkovića u Narodni muzej je greška, jer čovek po obrazovanju nije za to mesto iako ima formalno obrazovanje. I prethodnik Ivanović nije svojim nastupima u javnosti povrdio neko obazovanje. Za direktora je potrebno postaviti intelektualca , a ne partijskog poslušnika, kakvi su ovi. Nebojši Veličkoviću zvanom "Kromidan" je vrhunac Osnovna škola u Vranjskoj Banji odakle je i došao, jer samo tamo može da bude direktor.

Uvek se iskidam od smešku kad čitam šta se dešava po naše kulturne ustanove.Prvo postave takvi likovi,cirkuzanti živi,pa kao neznav što da radiv posle kad dibiduz zabrljav.Najsmešnije kad Stojan(čić) izjavi da su politički neposlušni,sram ih bilo.Pa odma pet vaspitne po zadnjicu,neznam zašto Stojnačić takoj dozvoljava da se bruka partija.Ali naveći biser medju svima je Zoća Hoća.To je lik koji će da obeli obraz Sps-u.Car čovek.Prvo je opravio JUL,pa Demokrati.Turaše ga i u glavni odbor i kao Ministra kulture i organozova car sve i svašta,udara se u grudi kao jak demokrata.Onda pismena ostavka demokratima i to preko mejla.I ako je na demokrati,kad nesu znali da sačuvaju takvog stručnjaka.Sad će ga opravi muzej.Će vidite.Stojančić ima da se ponosi.Pa ako i on ne sluša,samo vaspitne mere po zadnjicu.Živela poslušnost i sitnospostvenički interesi,pa mora potomci da se materijalno obezbediv.

TAKAV I GRAD ....sve sam kazaja

Najdo , Najdane donjovranjski vragolane .To li je ta kulturna strategija što je sastavlja sa gradonačelnika : ispisnica iz DS koju si satro svojim JULovskim nebulozama i mesto direktora u narodnom muzeju . AFERIM .

ZutoCvece