DUGOVANjA U VRANjSKOM SPORTU

Rodio se miš, ili rodila se mečka

Novi Gradski fudbalski klub Dinamo trebalo bi da uskoro otpočne sa pripremama. Finasijske mogućnosti Dinama su i suviše skromne, a dobijena utuženja od strane pojedinaca, ukoliko se sa FK Dinamo prenesu na GRF Dinamo, mogu dodatno da opterete klub, pa i da dovedu do njegovog gašenja.

Ko će isplatiti samo utuženje Ivana Mladenovića, tehničkog sekretara Dinama, kome je u dužem vremenskom periodu bilo zabranjeno da obavlja dužnost? Radi se o sumi od oko 10.000 evra i pitanje je prosto – ko će da odgovara za nastalu štetu?

Na istom zadatku: Nikolić i AntićNije samo Mladenović u pitanju, ima i drugih utužnja, u rasponu od 4.000 do 5.000 evra. Plus, stara dugovanja koja su uprave nasleđivale od 2002. godine, a u jednom momentu, sa kamatama, iznosila su 10 miliona dinara. Dakle, sasvim je jasno da su osnivači GFK Dinamo podstreknuti od onih koji vode Grad i vranjski sport osnovali novi klub sa nemerom da sa novim žiro računom, i gašenjem FK Dinamo, izbegnu plaćanja i stavljanje katnaca na vrata kluba. Ako se postojeća dugovanja moraju vraćati, a po svoj prilici će biti tako jer će biti naplaćena od starne Sportskog saveza čiji je Dinamo član, sudbina novog kluba u budućnosti biće jasna – gašenje, prelazak u najniži stepen takimčenja i stvarnje novog, trećeg po redu kluba koji će voditi gradski čelnici.

Ono što može dodatno da optereti klub i vranjski fudbal u celini je i najava pojedinih vranjskih političkih čelnika, privrženih politici Aleksandra Vučića,  da je najzad došlo vreme da se ispita poslovanje Sportskog saveza i FK Dinamo, u periodu od 2006. godine do danas.

Gradonačelnik Zoran Antić, koji je na čelu Sportskog saveza bio 10 godina, u izjavi za „Vranjske“ kaže: „I ja sam da se ispita sve, pa i Sportski savez“. Na pitanje da li mu smetaju aluzije na temu Sportskog saveza, izričito odgovara: „Bože, sačuvaj! Stojim na raspolaganju nadležnim organima“.

Dragan Nikolić, predsednik Pčinjskog okružnog odbora Srpske napredne stranke i narodni poslanik, za „Vranjske“ kaže da nije došlo nikakvo vreme jer je ispitivanje poslovanja u Sportskom savezu, po više osnova, u toku.

-Videćemo kako će da reaguje Tužilaštvo, za sada jedino što znamo to je da postoje opstrukcije po pitanju poslovanja Sportskog saveza koje dolaze iz Niša. Nastavićemo da se stvari isteraju na čistac. Postoje formirani predmeti o poslovanju Dinama, poput onog da se utvrdi gde je onih 10 miliona dinara kojih nema u njihovom poslovanju, pa čekamo da vidimo šta će preduzeti nadležne institucije – navodi Nikolić.

Čini se da je došlo vreme da se stavi tačka na ranije poslovanje Sportskog saveza sa akcentom na FK Dinmao, da se jednom zauvek utvrdi da li je bilo zloputreba i kojih ili nije bilo nikakvih, pa da se na taj način pojedinci oslobode balasta krivice koja im je nametnuta Izveštajem Radne grupe za Dinamo, iz oktobra 2009. godine.

Naravno, javnost posebno interesuje da li je bilo zloputrebe službenog položaja, pranja novca a i drugih inkriminisanih radnji u periodu od 2006. godine do oktobra 2009. kada je tada formirana Radna grupa, na čelu sa novopstavljenim članom Gradskog veća za sport i omladinu Dejanom Ivanovićem, izašla sa poraznim finasijaskim izveštajima o poslovanju FK Dinamo, ali i u SS.

Podsećanja radi, tada je za jednu godinu, u sravnjavanju kartica, falilo više od 10 miliona dinara  na strani FK Dinamo, na karticama gde se upisuje i dokumentuje izlaz novca. Ili, postavljeno je pitanje gde su i kako su potrošena 43.000 evra dobijena od transfera Dejana Stefanovića.

Dobro je što je gradonačelnik Antić spreman da se neke nedoumice vezane za poslovanje Sportskog saveza razreše jer bi se time steklo poverenje građana u institucije sistema. Zašto ne razrešiti dilemu poput one oko pojedinih transfera sredstava klubovimna koji su izazvali nejasnoće nakon izjava čelnika tih klubova da su to fingirane cifre. Recimo da su seoskom FK Pavlovac prebačena u jednoj godini sredstva od preko 800.000 dinara, klubu gde ne postoji nikakva validna dokumentacija i gde se tvrdilo da su u toj sezoni potrošili oko 50.000 dinara. Ili za one klubove, za koje se tvrdilo da se, skoro, nisu ni takmičili, a na računu stoje da su trošli pare. Potom, KK Jug, OK Vranje i ostali klubovi koji su dobilali u rasponu od 1,5 do dva miliona, a stalno bili pod suspenzijom zbog neplaćenih troškova takmičenja. I na kraju, ŽOK Vranje, skromni ženski odbojkaški klub, koji je bio u blokadi, prema našim nezvaničnim saznanjima, od preko milion dinara, a sve je to na volšeban način nestalo i klub radi „čisto“ sa novim rukovodstvom.

Mnogo toga treba razjasniti, ako se dokaže da tu nije bilo nikavih zloupotreba samo će potvrditi tvrdnje gradonačelnika Antića da je sve to konstruisano po onoj narodnoj „tresla se gora rodio se miš“, što bi mu donelo nove političke poene i učvrstilo ga na vlasti.

Ukoliko se, pak, pokaže da se desilo po onoj novokomponovanoj „tresla se gora rodila se mečka“, onda na vranjskoj političkoj sceni sledi pravi zemljotres.

ZutoCvece