KAD NOVI DOM GREJE

Vranjanci kao Eskimi

Dok se direktor Živko Stamenković žali kako zbog dugovanja ne može da nabavi mazut, građani koji koriste usluge ovog javnog preduzeća veruju da bi im bilo toplije i na Severnom polu

 

- «Simpo» za grejanje duguje preko 10 miliona i zbog njih i još nekoliko velikih dužnika ostali građani ispaštaju, jer preduzeće nema novca da nabavi mazut. Ovaje energent stalno uzimamo iz robnih rezervi, a zalihe uopšte nemamo - kaže Živko STAMENKOVIĆ (SNS),direktor JP Novi dom.

U soliterima kao u zamrzivačuIako je grejna sezona zvanično počela 15. oktobra, radijatori korisnika usluga ovog preduzeća veći deo dana su hladni. Direktor kaže da svih šest kotlarnica radi, što u prevodu znači da međusobno dele onoliko mazata koliko dobiju, a nabavlja se mahom na dva dana po jedna cisterna. Ovih dana očekuju isporuku 700 tona iz robnih rezervi što će biti dovoljno za naredna dva meseca. Za ovu količinu, potrebno je obezebediti 45 miliona dinara, a sledeću isporuku neće dobiti dok ovu ne namire. Međutim, kako naplata ide izuzetno loše, već sada plaćanje predstavlja veliki problem.

- Zbog dugova, preko leta mazut ne možemo da platimo, a ne možemo ni da uradimo remont postrojenja. Problem je što veliki broj građana i preduzeća ne plaća svoje račune za grejanje. I onda, na primer u soliteru, gde još ne postoji tehnička mogućnost da se isključe oni koji ne plaćaju, jednostavno mlake ili hladne radijatore imaju i dužnici i oni koji plaćaju redovno – žali se Stamenković.

DRŽAVNA TAJNA

Dodajući da građani za grejanje duguju 24 miliona, a pravna lica 69 miliona, on ističe da su najveći dužnici već  utuženi (vid okvir), ali da sporovi pred sudovima idu veoma sporo. Što, kako on kaže, znači da direktor za sve vreme svog mandata mora time da se bavi i da, na kraju, ponovo ne uspe da naplati dugove.

- Naplata računa za grejanje u novembru je bila tri puta manja nego u septembru i oktobru. U oktobru je dnevna naplata iznosila u proseku oko 300.000 dinara, a u novembru i početkom decembra oko 100.000 dinara. Da bi nabavili cisternu mazuta, moramo da je platimo unapred – ističe on i dodaje da je za nabavku dovoljne količine mazuta za potrebe grada mesečno potrebno 18,6 miliona dinara, a od građana se u istom periodu naplati oko 10 miliona dinara. 

Zbog mazuta, čija cena je za godinu dana porasla za čak 30 odsto, nedavno je poskupelo ili se to ovih dana očekuje, daljinsko grejanje u celoj državi. Vlada je krajem oktobra usvojila Uredbu kojom su određene minimalne i maksimalne cene koje će toplane primenjivati u novoj grejnoj sezoni. One će se, u zavisnosti od energenta koji koriste, kretati od 61,07 do 91,07 dinara po metru kvadratnom za gas bez PDV, od 83,35 do 113,35 dinara po kvadratu za mazut, 52,45 do 82,45 za ugalj i 73,5 do 103,5 za grejanje na biomasu.

Mesečno je za mazut potrebno 18,6 miliona: Živko StamenkovićMeđutim, Stamenković je nove cene grejanja u Vranju nazvao «tajnom» (vidi okvir) iako to nije slučaj u drugim gradovima u Srbiji. Zašto je to tajna, nije mogao da nam objasni!

Mile MARINKOVIĆ, zamenik direktora preduzeća pojašnjava na koji način funkcioniše zagrevanje stanova:

- Kada je temperatura niska, nema dnevnih prekida, to se dešavalo smao kada je temperatura prelazila 12 stepeni. Vreme grejanje je od šest ujutru do 21 sat, a temperatura u stanovima oko 20 stepeni, plus-minus dva stepena.

Iako tvrdi da do sada nije bilo pritužbi građana na kvalitet grejanja i da su sve instalacije prekontrolisane na vreme, situacija «na terenu» nije baš takva. Građani u soliterima i zgradama u centru grada kažu da ujutru tek oko devet sati mogu da kažu da su radijatori topli.

- Do devet je ledara, a onda postepeno pojačavaju do nekih 14 časova, kada počinje hlađenje. Tako da je oko pet popodne kao u frižideru! Tek oko osam uveče počinju ponovo da greju, i to bedno. Vrlo smo nezadovoljni pojašnjenjima iz Novog doma, to građane u stvari uopšte ne treba da interesuje. Ja plaćam cele godine, mesečno 5.000 dinara za 67 kvadrata, a sedim umotan u ćebe i naobučen kao Eskim ceo dan – kaže jedan stanar solitera C u Bloku Pošta-banka.

Stanarka iz zgrade preko puta nekadašnjeg bioskopa «Sloboda» navodi isti problem, dodajući i da više ne mogu da trpe «nesposobne direktore».

- Svake godine isti problem kad dođe zima. Na neplaćanje se žalio i bivši direktori i onaj pre njega i ovaj sada. Nisu sposobni da nabave mazut, a umeli su da slupaju pare u novu kotlarnicu, to su umeli jer je tamo bila «živa lova» pa su mogli i da se malo okoriste iz tih investicija. A sada čujem najavljuju neke nove elaborate, sramota – ogorčena je ona navodeći da mesečno izdvaja 3.000 dinara tokom cele godine za četrdesetak kvadrata stana.

Penzioner iz zgade «Lepa Brena» kaže da redovno plaća grejanje i da je zato ovo što se sada dešava nedopustivo.

- Cena u stanovima retko kada dostigne 20 stepeni, pa smo primorani da dogrevamo na struju, što drastično opterećuje preskromni porodični budžet. Grejanje je i ovako preskupo, pa ćemo morati izgleda da se vratimo na odžake, kao nekada – ljut je naš sagovornik.

Zamenik direktora, pak, navodi da znaju da problema ima jedino u školi «Radoje Domanović» gde se toplotna energija gubi jer, kako reče, «stolarija ne dihtuje dobro». Ostalo je sve, po njemu, super.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Komentari

Pa gospodine Stamenkovicu, da malo vise razmisljate na gradjane Vranja ne bi ste zaposljavali nove ljude ionako ih imate dosta, vec bi taj novac usmeravali na kupovinu energenata.Pa vam to jos malo nego po "regresiranoj" ceni ogroman lokal ustupate svojoj stranci umesto da ga po komercijalnoj ustupite nekom od koga cete prihodovati.Vas je problem da naplatite taj novas jer oni koji redovno placaju treba da vas tuze!!!

Ce ga pravite vi Gorana od blato! Los vi bese ali imase grejanje. A sad? Moze kompenzacija sa Simpo pa umesto mazut lozite namestaj!

Simpo duguje 10 miliona za grejanje. Bas me cudi. Zivko sto se ne pozali na Tomu da ti Simpo ne placa? He, he ,he. Vranjanci kad vi je Zivko direktor dabogda se smrzavali celu zimu!

Živko je garant sakrio neke dužnike i podatke dao selektivno. Gde je recimo GU koja duguje milione? Gde su škole?

Najbolji primer VELIKIH EKSPERATA SNSa pored Bote,Bulajke i slicnih je ZIVKO " direktor "Novog Doma. Vranjanci koje greje Zivko ne da ce biti eskimi nego ce postati sante leda.
Sta reci o coveku koji je vec svoje direktorske sposobnosti pokazao u Slogi iz Vl.Hana,gde je njegov najveci uspeh nekoliko krivicnih prijava za nesavestan rad.A normalno da mu je branilac Dragan Nikolic partijski sef.
Evo nije proslo ni par meseci kako je ustolicen vec je napravio par krivicnih dela zbog kojih bi trebalo da je vec na stubu srama i odgovornosti.Prijem partijskih pajtasa verovatno onih batinasa koji ce mu pomoci da bolje naplacuje potrazivanja od gradjana,ustupanje lokala za stranku verovatno bez naknade.Strasno.
Zivko ko da nezna da njegova firma nije budzetska ustanova pa novac za mazut trazi od grada.Podseca me na Dragana Ilica iz gimnazije koji ne moze da pojuri pare za zavrsetak skole.MOZDA BI NAJBOLJE BILO DA ZIVKO ISKOPIRA GROBARA direktora Vukove skole PA SVE RADNIKE PUSTI NA ODMOR A GRADJANE DA SE SMRZAVAJU.SAMO SKOLI MAZUT NABAVLJA GRAD KOGA TAKODJE VODE KADROVI SNSa.KO MU STA MOZE KADA JE POD ZASTITOM DRAGANA NIKOLICA NIKE ODBORNIKA,POSLANIKA KOJI MISLI DA JE SNS DOBIO TOLIKO ODBORNIKA ZBOG SVOJE LEPOTE.TO CE VIDETI NA SLEDECIM IZBORIMA

ovo ce biti prva grupa vranjanskih eskima spremna za severni pol ,pravo kod deda mraza i irvasa...
zaslugom novog doma naravno.....

Kao sto sam nagovestio pre 2,3 meseca to je ispalo ama bas tako. Hladni radijatori, partiske podele a direktor potpuno nesposoban i neupucen o trenutnom stanju toplane.
Mislim da vranjanci mogu u januaru i februaru ocekivati jos hladnije radijatore zbog potpune neprofesionalnosti sadasnjih rukovodioca a to se odnosi na vecinu clanova SNS-a koji su kroz partiski rad dosli do funkcija. Tesko gradjanima

Zato tamo posalju uvek najgore kadrove iz svake stranke. Ni onaj prinauceni otkupljivac iz prosle vlasti a ni ovaj sada iz nove ne zasluzuju ni portiri da budu u nekoj normalnoj ustanovi.
Na zalost, zbog bahatosti vladajucih ispastaju gradjani.

Gradjani
Da li je potrebno da se mazut nabavlja u Decembru ili u letnjim mesecima
da li dozvoljavate da se smrzavate i sedite u domovima ili bi trebalo izaci ispred kotlarnice pa da dodju mediji i televizije da zabeleze sta se radi u Vranju tj Novom Domu i pogledajte zgradu u centru imate na slici nije od dima takva vec od Novog Doma a gradjani tj stanari se truju dimom u svojim stanovima gde su inspekcije zivotne sredine zar sluze samo za za svoje kancelarije trebali bi da se popnu na zgradu i vide da li postoji neki filteri a ne samo na stranim firmama da gledaju
I evo sedim u stanu i gledam sa prozora kotlara(radnika Novog Doma ) koji ide kuci u 20 i30 h. Da li bi trebao da radi do 21 h koliko je i po zakonu koji je donesen u Skupstini Grada Vranja nije bitno sto je temperatura -4 kotlaru tj radniku se zuri da se greje kuci posto nema izgleda radijatora na poslu a i nikakve kontrole iz direkcije Novog Doma

ZutoCvece