Izjava nedelje: Goran Stefanović, narodni poslanik, povodom 22 godine od osnivanja DS

Veliki ožiljak

Izjava nedelje:
Goran Stefanović, narodni poslanik,
povodom 22 godine od osnivanja DS.

- Dok neki naši politički protivnici obećavaju građanima „kule i gradove“ mi to ne činimo jer smo ubeđeni da kada se lažna nada razbije o zid neuspeha nastaje veliki ožiljak.

 

GRAD

Vanredno stanje zbog snega

Ledena kiša tokom vikenda pogoršala je prohodnost ulica zbog čega je od ponedeljka angažovano 50 lica na čišćenju gradskih saobraćajnica. U četiri naselja u Vranju bilo je otežano i snabdevanje strujom, čija je ukupna potrošnja povećana 20 odsto. Zbog uštede energenata od utorka će redovno raditi samo tri vrtića Predškolske ustanove. Osnovne i srednje škole, po odluci kriznog štaba, neće raditi do kraja ove nedelje.

Ekstremne vremenske prilike uslovile su da na uklanjanju snega sa najprometnijih gradskih saobraćajnica budu angažovane dodatne snage. Oko 150 socijalno ugroženih lica prijavilo se da uz novčanu naknadu radi ovaj nimalo lak posao.

POPRAVLjENA ŠKOLA
Učenici osnovne škole u Krivoj Feji, čiji se krov urušio pod teretom snega 24. januara, od ponedeljka će ponovo krenuti u školu. Osposobljeno je šest prostorija za učenike i jedna za nastavnike u stambenoj zgradi rudnika ''Grot''.
Prosvetna inspekcija je obavila nadzor i odobrila privremeno korišćenje. Naložili su da treba obezbediti prevoz i za đake i za zaposlene, materijalna sredstva za održavanje higijene, mehanizaciju za raščišćavanje puta u saradnji sa kriznim štabom i iznaći trajno rešenje za školski objekat.
(RTV)

DSS ZA NAŠE VRANjE
Vranjski DSS danas je najavio formiranje nadstranačkog političkog bloka, kao novi koncept za izlazak na predstojeće izbore. Osim političkih stranaka u blok će ući i udruženja građana, svi oni koji se ne slažu sa politikom aktuelne vlasti, kažu u DSS-u.
Dejan Stanojević, predsednik GO stranke otkriva da će se odbornička lista, na kojoj će se naći i nestranački kandidati, zvati “Pokret za naše Vranje”. On ocenjuje da je ovo najgora lokalna vlast koja se desila Vranjancima, jer nije ispunila ništa od obećanja koje je dala prilikom preuzimanja vlasti.
(OK radio)

DS ŽELI MESTO GRADONAČELNIKA
Vranjske demokrate na predstojeće izbore izlaze sa jasno profilisanom odborničkom listom, a prvih deset kandidata istovremeno su i mogući kandidati za mesto gradonačelnika. Ovakvu odluku lokalni DS doneo je u vreme obeležavanja 22. godišnjice stranke.
Goran Stefanović, predsednik Gradskog odbora DS-a, kaže da se radi o potpuno novoj ideji o tome da Vranje dobije demokratskog gradonačelnika.
Stefanović objašnjava da je novom, još aktivnijom političkom gradskog odbora DS-a data veća ingerencija novim ljudima u stranačkoj infrastrukturi.
(OK radio)

ZBIRKE STIŽU NA VREME
Zbirke zadataka iz matematike i srpskog odnosno maternjeg jezika za polaganje završnog ispita mogu se nabaviti u školama i knjižarama, po ceni od 340 dinara za komplet. Izdavač je Prosvetni pregled.
U Pčinjskom okrugu osmi razred završiće 2.813 učenika, a na području Grada Vranja 1.015 đaka. Oni će prema programu Ministarstva prosvete morati da polažu završni ispit, bez obzira da li će nastaviti školovanje. Zbirke iz maternjeg jezika štampane su na srpskom i sedam jezika nacionalnih manjina i u njima je 350 zadataka, dok je u zbirci iz matematike 330. Mogu se nabaviti u nekoj od knjižara u gradu, ali je preporuka da se to uradi kod razrednog starešine.
Djacima će i ove godine biti olakšano savladavanje gradiva iz zbirki, jer će biti organizovani dodatni časovi iz oba predemeta. I ove godine biće organizovano rešavanje probnog testa nekoliko nedelja pre završnog ispita. Pitanja će biti iz geografije, istorije, biologije i hemije.
(RTV)

RADIONICE CENTRA ZA PREVENCIJU
Centar za prevenciju, u saradnji sa Savetovalištem za mlade Doma zdravlja u Vranju svake subote organizuju radionice. Stručni tim zajedno sa vršnjačkim edukatorima obrađuje aktuelne teme vezane za mlade.
Djaci srednje medicinske škole ovog vikenda zajedno sa timom iz Zdravstvenog centra obrađivali su dve teme: „Kako da donesemo odluku“ i „Kako reći ne“.
Pored radionica, mladi mogu da, ukoliko imaju neki problem i nerazjašnjene dileme, da se obrate savetovalištu za mlade, kako bi dobili adekvatne odgovore i savete stručnih lica.
(RTV)

I u snabdevanju strujom ima teškoća. Zbog kvara na deseto- kilovoltnom kablu u naseljima Raška, Grudobran, Rudina i Gornja čaršija prekidi u snabdevanju su 2-3 sata. Ukupna potrošnja struje povećana je oko 20 odsto. U svim selima situacija sa električnom energijom stabilna je, izuzev u Lalincu. Oko 30 domaćinstava u ovom poljaničkom selu bez napajanja je od 30. januara. Zamena trafoa još uvek nije moguća, jer je put neprohodan.

Predškolska ustanova u Vranju od sutra do kraja ove nedelje obezbedila je prijem dece u vrtićima “Pčelica” u Oglednoj stanici, “Neven” u ulici Cara Dušana i “Naše dete” u ulici Moše Pijade. Roditelji mogu da dovedu decu u ova tri vrtića u uobičajeno radno vreme od 8 sati do 16 i 30. U drugoj smeni, do 23 sata radiće jedino vrtić “Naše dete”. Pripremni predškolski poludnevni boravak neće raditi. Vrtić ”Bambi” u Vranjskoj Banji radi redovno.

Inače oko 10 hiljada osnovaca i srednjoškolaca na području Vranja neće pohađati nastavu do kraja ove nedelje, odluka je kriznog štaba doneta na predlog resornog ministarstva.

(RTV)

 

Uvedeno dežurstvo
kriznog štaba

Na sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije doneta je odluka o uvođenju dežurstva, a građanima je omogućena i stalna dostupnost broja telefona 402-300, lokal 309 za sve neophodne informacije koje se tiču vremenskih prilika. Usvojen je i zaključak o formiranju dve jedinice radne obaveze za teritoriju Grada Vranja i gradske opštine Vranjska Banja, koje će pomagati u vanrednim okolnostima. Takođe, određeni su i poverenici civilne zaštite za naseljena mesta na teritoriji Grada Vranja. Kapaciteti organizacija i službi angažovanih u vreme vanredne situacije biće dodatno ojačani angažovanjem 10 radnih mašina, po pet za teritoriju Grada Vranja i gradske opštine Vranjske Banje.

 

PRIVREDA

Privatizacija preko leđa radnika

Zbog neuspelih privatizacija, sudbina vranjske „Vodogradnje“, „Rasadnika“, “Živinoprodukta“ „Nemetala“ i „TIV“ iz Vranjske Banje potpuno je neizvesna.

Budimir Mihajlović, načelnik Pčinjskog okruga, kaže da je suština problema to što se ne može utvrditi ko su novi vlasnici pomenutih firmi. U bezizlaznoj situaciji je oko tri hiljade radnika koliko je bilo upošljeno u ovim firmama, jer su prema Mihajlovićevim rečima oni ne samo bez plata i posla, već i bez zdravstvenog osiguranja.

Mihajlović kaže da je poražavajuće to što su u ovakvu situaciju dovedene i firme poput banjskog „Nemetala“, koje su važile za stabilne jer su dobro poslovale. On ocenjuje da su ove privatizacija odrađene neorganizovano i da nisu pronađeni dobri strateški partneri.

- Iz tog razloga nisu ispoštovani ni kupoprodajni ugovori zbog čega ih je Agencija za privatizaciju raskinula, pa su firme vraćane u vlasništvo države - kaže naš sagovornik.

Mihajlović smatra da ovakva situacija samo govori o tome da Zakon o privatizaciji mora da se menja i to u delu izbora kupaca kako bi oni nastavili delatnost firme koju kupuju.
- Privatizacija je neosporan proces, ali ne da njen epilog bude propadanje firmi i prodaja nekretnina od strane kupaca radi namirenja dugova – kaže Mihajlović.

I gradonačelnik Miroljub Stojčić privatizacije pogubne za vranjska preduzeća nazvao je pravim čudom.

Prvi korak u razmotavanju komplikovanih situacija nakon neuspelih privatizacija prema najavama lokalne vlasti biće sastanak sa onima koji trenutno zastupaju pomenute kolektive.

(OK radio)

 

Led okovao Alfu

„Alfa plam“ je u ponedeljak i utorak obustavio proizodnju. Generalni direktor ove kompanije Velin Ilić rekao je za Tanjug da je glavni i jedini razlog za ovaku odluku led koji je okovao kompletnu fabriku, sve interne saobraćajnice i ceo krug.

- Odluku smo doneli zarad bezbednosti svih radnika jer je, zbog debolog ledenog pokrivača u celom krugu, gotovo nemoguće ući u fabriku – kazao je Ilić.

On je objasnio da tehnološki proces proizvodnje u „Alfi“ zahteva veliku pokretljivost radnika i stalno kretanje više viljuškara po krugu, što je ovim ledom praktično onemogućeno.

- U međuvremenu ćemo dogovoriti šta i kako od srede - kazao je generalni direktor „Alfe“ Velin Ilić.

(Tanjug)

Komentari

<p>&Scaron;ta si sve obećao i kakvo ti pona&scaron;anje be&scaron;e u kampanji. Ajde nas podseti. Pa nam zatim reci &scaron;ta uradi od Vranja sa PAJTA&Scaron;IMA.</p>
<p>NEMOJ DA SE BRUKA&Scaron;</p>
<p>P.S. I NE ISPITUJTE NAS TELEFONOM ZA KOGA ĆE MO DA GLASAMO. NE MISLI&Scaron; VALJDA ZA TEBE, KONZULU, IGORA,NEBOJ&Scaron;U,PERU,......I SVE ONE, .......</p>

<p>Konačno, svaka mu je na mestu. Demokrate su obećavale kule i gradove, lažna nada se razbila o duvar neuspeha. a ožiljak ne da je veliki, nego je veeeliki. Ili kako skoro reče Vesna Pe&scaron;ić: &quot;Neću da učestvujem u razračunavanju mafija političkih partija&quot; Po prvi put neću izaći na izbore.&nbsp;</p>

<p>Led okovao alfu,a bese li Veline u Stajevac sa Slavku da se sankate?</p>

<p>Nacelniku Pcinjskog okruga i komandantu kriznog staba Budimiru Mihajlovicu bi trebao neko da skrene paznju na dekorativnu rasvetu u centru grada koja se ne gasi,a &nbsp; kao sto znamo postoji naredba da se stedi struja jer je proglasena vanredna situacija. Onaj njegov zamenik komandanta Stamenkovic sedi u Demode a ne vidi da mu grad sljasti od dekorativnog osvetljenja.</p>
<p>Srecna Nova 2012 godina bljeste sijalice po celom gradu!Drugovi komandanti nece nam biti kad pocnu restrikcije.&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>

<p>... a Vama malo sto ste pokrali prosli mandat.. pa sad hocete da CELO VRANJE BUDE VASE. :) Ironijom protiv ironije.</p>

<p>NI SVOJE BRKOVE A KAMO LI RASVETU.

<p>DS-u 22 godine od osnivanja i nadam se da ce i ubuduce vredno raditi na poboljsanju uslova za zivot u gradu. Nije bilo lako izboriti se sa velikim uporistem Miloseviceve politike u gradu. Milim da ce situacija posle izbora biti znatno jasnija i da ce mesto gradonacelnika pripasti demokratama da se konacno i Vranje ekonomski oporavi.</p>

<p>prestacu da citam Vranjske... u svakom broju... Budimir, Antic, Stojancic... posebno mi se povraca kad vidim onog Ilica iz komrada... neznam jesam li trebala ovde da napisem komentar ili na bilo kojoj drugoj stranici Vranjskih... ili na svima da ga iskopiram. Neuki ljudi vode nas grad, paraziti koji se drze zajedno iz licnih interesa.. DOkle vise... !!!!</p>

<p>kako DSS hoce da uradinesto za ovaj grad... pa sta ste uradili kad ste bili na vlasti mali Kostunicici... vi bi da sagradite neku zgradicu... u parku recimo.. to bi za vas bila dobra lokacija?&nbsp;</p>

<p>pa ove takozvane demokrate su gospoda &#39;&#39;jula&#39;&#39; i &#39;&#39;sps&#39;&#39;</p>

Sajam Zaposljavanja