Surutka od ljubičastih krava

BRIČKO I NEVENKA: Kao grom na Svetoga Savu, u nijedno vreme, odjeknula je kapitalna vest iz seoskog pustišta Neotesana Dubica, jugozapadno od Zbirišta Vrana, da je krava Nevenka uz pomoć vetrinarskog stručnjaka Brička Škopića donela na svet ljubičasto tele. Zbog važne vesti u Crkvi Svetog Petra i Pavla održan je molebdan za svu telad, ali i ovce, koze, magrace i magarice, kao i svinje s naznakom na mangulice. Po završetku molebana, crkvenjak Cvetko se triput prekrstio prema istoku kako bi sneg na kratko prestao da pada, a krizni štab u Skupštini Zbirišta Vrana, na čelu sa glavešinom Stojčetom Abehajcem  prostudirao blagosloveno osemenjavanje Nevenke.

STOJČE ABEHAJAC: Sastanak je održan po hitnom postupku sa jednom tačkom na dnevnom redu: Šta sve tele može da  donese građanima koji veruju u ljubičastu budućnost? Prvi za reč se javio Joja Šmajser, zadužen za fizičko vaspitanje zapuštene i napuštene dece. „Nije bitno toliko tele koliko bik, a kad je u pitanju bik najvažniji je glavešina Stojče i on mora da krsti ovo „Božje čudo“. Antonije Prvi specijalac, poznat kod svojih obožavaoca i kao bata Baćko, inače  zadužen za zapošljavanje budućih specijalaca, oduševljeno je podržao predlog i uzviknuo: „Drug Stojče konstatuje da će se zvati Milko jer će njegovi punoglavci doprineti da se pojavi mleko njegovih potomaka koje će doprineti da krenemo sa izgradnjom velike fabrike, na mestu nekadašnje zgrade Saveza komunista, poznatije kao zgrade Komiteta. U fabrici ćemo proizvoditi čokoladu „Vrana Milka“. „Tako je, kume Baćko!“, podrignuo je glavešina Stojče i požalio se na nadimanje stomaka.

SAJBER VASILIJE: Evropski orijentisani članovi kriznog štaba odmah su udarili kontru, tvrdeći da Zbirište Vrana treba da otvori fabriku za proizvodnju žute surutke od ljubičastih krava i da dobrim marketingom i službama za uzbunjavanje naroda patentira proizvod koji bi išao za izvoz, isključivo u zemlje Erotske unije. „Surutka bi bila u tim zemljama predstavljena kao vranski afrodizijak. Obogatili bi je cimetom i korenom salepa tako da bi imala jedinstven miris Zbirišta Vrana sa početka 19. veka“, izjavio je transu Sajber Vasijlije, zadužen u zbirištu za mužu krava, ovaca i koza po okolnim pustištima.

Glavešina Stojče Abehajac se požalio na gasove u stomaku i zamolio savetnika za čist vazduh na Besnoj Kobili, gospodina Janaćka, da povremeno otvara prozor, a da će sve biti na svom mestu čim stignu specijalističke gas maske za normalno komuniciranje u otežanim vazdušnim uslovima.

VRANA MILKA: Antonije Prvi specijalac oštro je kritikovao ljubičastu surutku i popustljiv stav prema Erotskoj uniji, navodeći da Sajber Vasilije može da mrka ovce i koze po Tibuždu, Vrtogošu i Donjem Žapskom, ali za Dubnicu, Katun, Beli Breg i  ljubičaste krave još nije dorastao. „Naša „Vrana Milka“ čokolada mora da bude čudo, ako je tele ljubičasto, sutra će biti ljubičasti bikčić i osemenjavaće krave ljubičasto. Dakle, naša čokolada ima da bude od ljubičastog mleka i mora da bude unutra ljubičasta, nikako bela, crna ili nedaj bože žuta kako bi voleo Sajber Vasilije. Takvu čokoladu, takvo čudo nećemo prodavati po belom svetu već u našoj nebeskoj državi Strovaliji. Ona je puna specijalaca i posao može da cveta kao majska specijalistička ruža. Računica je pred izbore prosta, u Zbirištu Vrana preko 6000 registrovanih specijalaca moraće da kupi našu čokoladu jednom nedeljno, a moraće zbog zaposlenja. Takođe, novoprimljeni, njih 275, po dve u paru. To je 6550 čokolada nedeljno ili puta 4, to ti je mesečno 26200. Da prijavimo za plaćanje poreza 1200, koliko nam ostaje? Ali, džabe je pričati nekome koji muze, muze i na kraju šutne punu kofu, i sve ode u 3LPM“, bio je glasan i oštar na jeziku Antonije Prvi specijalac.

JANAĆKO BESNA KOBILA: Vasilije je bio useknut Antonijevim rečima pa su njegov stav nastavili da brane hrabriji predstavnici  Drakulinih prvorukaca u kriznom štabu. Jedan je tvrdio  kako mu je deda govorio da će Amerika, a posebno Engleska biti zemlja proleterska, drugi da u toj priči vidi šansu za surutku koja je uvek bila glavna hrana radnicima i seljacima, i zahvaljujući njoj nije bilo narodnih kuhinja. Diskusiju, nalik na svađu, prekinuo je glavešina Stojče Abehajac koji se uhvatio za stomak i pokazao da mu se podigla dijafragma te mora da zapeva. Svi su ućutali. Janaćko Besna kobila je otvorio prozor i povratio ceo komad prasetine ispred zgrade glavnog sedišta u zbirištu. „Ej j j j j j j j j j....  majko, ke odam jebana, ksmet da si go probam, parički da si spečalam, ej j j j j j j j j j“.., opustio je dijafragmu Stojče.

„Ko o čemu on o smeni. Stojče, bre, tebe boli Stojko za ljubičasto tele, krave, mleko i čokolade koje treba da nam produže glavne uloge u filmu „Dom za vešanje“. Drugo, vi iz Drakulinih prvorukaca slušajte šta vam kaže Prvi specijalac, ili će biti kako ja kažem ili će biti kako vi kažete da ja kažem“.

Konačno rešenje o ljubičastoj budućnosti Zbirišta Vrana, uz obostrano uvažavanje, odloženo je za posle izbora, a za regionalnu televiziju Kukavica spremljeno je zajedničko saopštenje sa podnaslovom: „Mi znamo gde zeka pije vodu, a Vi?“

Sajam Zaposljavanja