NA SEDNICI SO BUJANOVAC DONETA ODLUKA O PROMENI NAZIVA ULICA

Skenderbeg umesto Karađorđa

PROMOCIJA MEDjUETNIČKOG DIJALOGA NA JUGU SRBIJE (19)

Tako će se zvati centralni gradski trg u Bujanovcu, ako predlog prihvate Albanski nacionalni savet i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Odluku o promeni naziva izglasali odbornici Albanci, pošto su svi Srbi napustili sednicu

 

Sve zbog dece: Jonuz MuslijuImena su evropska: Šaip KamberiAko stvari nastave da idu pravcem kojimProtiv nadglasavanja: Stojanča Arsić su krenule, iz spiska naziva trgova i ulica u Bujanovcu, biće brisana imena srpskih velikana: Cara Lazara, Carice Milice, Karađorđa Petrovića, Vojvode Mišića, Vojvode Stepe, Radomira Putnika, Dositeja Obradovića…! Umesto njih na novim tablama stajaće imena Skenderbega, Miđenija, Malesije, Asdrenija, Iljaza Selimija, Ljam Breznice, Sami Frašerija, Idriza Seferija, Redžepa Hasanija, Majke Tereze!

NAZIVI UJEDINITELjI

Ulicu će dobiti i Fatmir Ibiši (36), iz Gnjilana, pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) i borac Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji je poginuo februara 2002. godine, kod sela Končulj, kada je sa grupom terorista presreo vozilo MUP. U ovom bombaškom napadu poginuo je major policije Slaviša Dimitrijević, a tri policajca su teško ranjena.

Ovaj predlog je u ponedeljak (vidi antrfile), posle skoro petočasovne žustre rasprave, sa 23:0, u Bujanovcu izglasala albanska skupštinska većina, pošto su svi Srbi, nezadovoljni predlogom, napustili skupštinsko zasedanje. Tako je, barem privremeno, završen najoštriji srpsko-albanski verbalni okršaj na bujanovačkoj političkoj sceni od sukoba 2000/2001. godine. To je i bio razlog što su istoga dana srpski lideri u Bujanovcu izjavili da više nema albansko-srpske koalicije na vlasti, da krhkim srpsko-albanskim odnosim „više ništa nije kao što je bilo“ i da su odnosi „vraćeni na nivo od pre deset i više godina“.

O značaju ove teme za obe strane u raspravi, najbolje govori sledeća činjenica: od kako je avgusta 2002. godine, dakle pre skoro deset godina, u Bujanovcu konstituisan prvi višestranački lokalni parlament, rasprava o nazivima ulica, prva je tema koja je ujedinila sve Srbe na jednoj, i sve Albance na drugoj strani.

Stvari su počele da se kuvaju od juna, kada je novoformirana Demokratska partija (DP)  lokalnom parlamentu podnela predlog za promenu naziva nekih ulica (vidi antrfile). Tada je oformljena sedmočlana komisija u kojoj su srpske interese zastupali dr Stojanča Arsić (GG) Boban Pavlović (DS) i Jovica Stojmenović (SRS).

PREDLOZI KOMISIJE
Trg Karađorđa Petrovića – TRG SKENDERBEGA: po Kastriotu Skenderbegu (1405-1468) sibolu borbe za prava Albanaca protiv otomanske imperije.
Trg bratstva i jedinstva (kod Pošte) – TRG TOLERANCIJE:
Karađorđa Petrovića (od ulaza u Bujanovac do trga) – ostaje sadašnje ime.
Karađorđa Petrovića (od trga do Doma zdravlja, odnosno Trnovačke reke) – Dimitrija Tucovića.
Kosmetska – KOSOVSKA: po samoproklamovanoj državi Kosovo
Gnjilanskki put – FATMIRA IBIŠIJA: po Fatmiru Ibišiju (36) iz Gnjilana, pripadniku Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK), koji je 26. februara 2000. godine kod sela Končulj,  sa grupom terorista, bombama nasrnuo na patrolu MUP. U napadu je nastradao major policije Slaviša Dimitrijević, a tri policajca su teško povređena.
Bore i Ramiza – LjAM BREZNICE: borac NOR-a iz sela Breznice (Bujuanovac).
Dimitrija Tucovića – SAMI FRAŠERIJA: veliki albanski pisac, folozof i enciklopedista.
Cara Lazara – REDžEPA HASANIJA: Bujanovčanin. jedan od osnivača Prtije za demokratsko delovanje (PDD), nastradao u selu Rajince 1993. godine.
Dositeja Obradovića – NAIMA FRAŠERIJA: pesnik i borac za prava Albanaca proti Turaka.
Vojvode Stepe – KONČULjSKA: po selu gde je rođen Šefćet Musliu, komandant Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OV PMB).

- Dali smo saglasnost na tu inicijativu i dogovorili se da menjamo nazive samo onih ulica gde Albanci imaju apsolutnu većinu. Dogovor je takođe bio da iza novih naziva stoje imena velikih albanskih stvaralaca i znamenitih istorijskih ličnosti - kaže dr Arsić i dodaje da je održano sedam sastanaka komisije, te da su se na svakom sledećem dve strane sve više udaljavale od polaznog predloga i da su na kraju srpski predstavnici napustili sednicu, jer je, umesto konsenzusa, stvar dovedena do nadglasavanja.

NEMA OVDE NIŠTA ANTISRPSKO

Predsednik opštine Šaip Kamberi insistirao je na razumu i toleranciji i podsetio da danas u Beogradu nikome ne smetaju „Palata Albanija“ i ulice Skadarska i Skenderbegova.

- Ja želim da vas uverim da u ovim predlozima nema nečega antisrpskog, ničega što bi moglo da iritira Srbe u Bujanovcu. To smo pokazali i predlogom da Dan opštine Bujanovac bude 9. maj, dakle Dan Evrope, čime želimo da izrazimo evropsku orjentaciju ove višenacionalne zajednice.

Sličnim argumentima, sa dosta markentiškog u diskusijama, nastupili su svi šefovi odborničkih grupa albanskih partija, jer je direktan TV prenos sednice, bio odlična prilika za promociju i slanje poruka glasačima uoči predstojećih izbora.

Slično je nastupio i Jonuz Musliju, predsednik SO, rekavši da u svim raspravama u skupštinskoj sali, Albanci nikada nisu prešli „crvenu liniju“ pa neće ni ovoga puta i to obrazložio primerom:

- I taj trg, koji sutra treba da se zove Trg Skenderbega, niko neće staviti u džep i nositi ga sa sobom. Trg ostaje tu gde jeste, u Bujanovcu, ostaje mladima.

Da bi potkrepio stav predsednika i ukupnu atmosferu u sali, jedan od albanskih odbornika je podsetio da je sa liste predloga za nove ulice Komisija skinula ime Adema Jašarija, jer je procenjeno da bi ono moglo da „podstakne emocije Srba“ i pokvari jedan iskren posao.

Atmosferu je donekle poremetila diskusija Slavoljuba Ristića (DSS) koji je, opet koristeći direktan televizijski prenos sednice, pozvao Srbe iz pet-šest ulica sa spornim imenima, da peticijama, potpisima i na druge načine odbrane svoje interese.

Na kraju svega, kako je konstatovao dr Stojanča Arsić, pobedila je „neprincipijelnost odbornika Albanaca“ koji bi se sasvim drukčije ponašali da izbori nisu pred nama.

- Za vas je demokratija da ulicama u kojima žive Srbi, date albanske nazive. To ste hteli i to ste dobili principom tolerancije za koju se zalažete i uz pomoć koje treba svi da idemo u EU. A svi znamo da ovo nije put ni za Evropu ni za našu budućnost. Danas ste prešli crvenu liniju, zato što ste to hteli. Od danas ništa nije kao što je bilo. Danas smo se vratili desetak i više godina unazad - rekao je Arsić, a onda je, sa poslednjom grupom Srba napustio salu. Unutar su ostali samo Albanci koji su brzo izglasali predlog odluke.

Da bi predlog doživeo primenu u praksi, o njemu najpre treba da se izjasni Albanski nacionalni savet, a potom i nadležna komisija Ministarstva za državnu upravu, lokalnu samoupravu, ljudska i manjinska prava.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Komentari

<p>Добили су језик и заставу, добили су факултет на матерњем језику, сад траже улице, па ће онда на ред да дође припајање Косову и размена територије. Чуди ме само да нису предложили да се главна улица назове Командант Леши а трг не Скендербег него Шефкет Муслију.</p>

<p>Sa Srbima generalno problem je sto sve znaju kako pocinje i kako se zavrsava. Samo slaba vajda os tolikog znanja. Uvek se zavrsi lose po &quot;znalce&quot;.</p>

Sajam Zaposljavanja