VRANjSKA BANjA: OPREMANjE KAFIĆA U SAHAT KULI

Pikolo kompenzacija

Na ime ranijeg duga Uprava Banje je, kršeći Zakon o javnim nabavkama, od „Simpa“ uzela nameštaj za preko dva miliona dinara, iako se na tržištu isti ugostiteljski inventar može naći po nižim cenama

 

Prosečan pazar oko 10.000 dinara: Sahat kulaŠta sve u Srbiji može da se kupi za dva miliona dinara ili, ako vam je lakše, za blizu 20.000 evra? Garsonjera ili čak manji jednosoban stan! Tri „punta“ proivedena u Kragujevcu, i da vam, kad ih registrujete ostane hiljadu evra za gorivo! Desetak kožnih garnitura za dnevnu sobu! Bar pedesetak pristojnih lap-top računara i isto toliko velikih „plazma“ televizora! I još mnogo, mnogo toga ako tim zaista velikim novcem raspolažete mudro, da ne kažemo domaćinski, što je omiljena mantra partijskog šefa junaka ove priče, Nebojše STOJANOVIĆA iz Nove Srbije, direktora Javnog preduzeća „Uprava Banje“.

SAVANA

Da bi stvar bila jasnija, vratićemo se u ne tako davnu prošlost, kada je septembra prošle godine leskovački Privredni sud doneo rešenje o naplati blizu pet miliona dinara od „Simpa“, a u korist Uprave Banje na ime duga za korišćenje bušotine i kanala tople vode za zagrevanje Staklenika u Vranjskoj Banji od januara 2007. zaključno sa majem 2010. godine.

Međutim, umesto da sačeka priliv sa „Simpovih“ računa, obzirom da je Trgovinski sud naložio bankama i drugim finansijskim institucijama da obustave druga plaćanja dok se ne namiri banjska firma, punomoćnik tužitelja je samo nekoliko dana kasnije povukao tužbu i saglasio se da svaka strana plati svoj deo sudskih troškova, pa je sudu ostalo samo da prihvati ono oko čega su se obe strane, Uprava Banje i Simpo, koji je zastupao dužnika „Simpo cveće“, složile.

Stojanović je odlučio da zaobilaznim putem naplati dug, pa je od Kompanije na ime kompenzacije uzeo kafanski mobilijar za Sahat kulu i Vidikovac, kršeći tako Zakon o javnim nabavkama. Naime, Stojanović je bio dužan da kao direktor raspiše javnu nabavku male vrednosti jer pomenuti zakon naprosto ne poznaje institut kompenzacije. Na taj bi se način možda javio još neki dobavljač nameštaja, a pošto znamo da konkurencija snižava cenu ne treba sumnjati da bi Uprava Banje, JP osnovano 1996, u tom slučaju bolje pazarila. A šta su poreski obveznici ovako dobili?!

Nisam gledao druge cene: StojanovićPrema kopijama četiri fakture iz novembra i decembra prošle godine,  koje su nam na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavljenje iz Uprave Banje, spisak je sledeći: dva visoka barska stola, 16 pripadajućih stolica, šest klupskih astala živopisno nazvanih „savana“, 24 klupske „pikolo“ fotelje, šank, odnosno „bar pult sa kontra pultom“, šest pultova „pored prozora sa nosačima“, jedan sa stubovima, čiviluk i plafonsku oblogu – sve skupa, da ponovimo, 1,92 miliona (vidi tabelu sa uporednim cenama, uz napomenu da nam Uprava nije dostavila fakture od 4. novembra 2011, u koje su Vranjske svojevremeno imale uvid).

Na ovom mestu treba dodati da osim klub stola „savana“, Simpo u svom proizvodnom asortimanu, sudeći prema internet prezentaciji Kompanije i posle obilaska njihovih salona, nema ostali nameštaj isporučen Sahat kuli. Simpo, jednostavno, ne proizvodi ugostiteljski nameštaj. Primera radi, zaposleni u jednom kompanijskom salonu nisu ni čuli za klupsku fotelju „pikolo“, pa nije teško zaključiti da su i oni ovaj nameštaj dobili od drugih proizvođača, u kompenzaciji ili na neki drugi način, što logično uvećava krajnju cenu. Setićete se da je Kompanija na isti način nameštajem opremila i Kuću fudbala u Staroj Pazovi.

PAZAR I ZARADA

A koliko zaista košta opremanje kafića nameštajem, ne računajući zidnu dekoraciju, klimatizaciju, frižidere i ostale aparate?

Naš sagovornik, koji je pre nekoliko godina na oko 150 kvadratnih metara otvorio jedan od boljih kafića u čitavom regionu, a jesenas ga detaljno renovirao, objašnjava:

- U lokalu imam manje i veće stolove koje sam u proseku platio oko 100 evra po komadu, fotelje nešto skuplje, oko 130 evra, a izradu šanka, u kombinaciji drvo i kamen, platio sam 1.500 evra, računajući i policu iza – kaže ovaj sagovornik.

On dodaje da na tržištu postoje šank stolice koje koštaju i do 200 evra po komadu, ali i da se sasvim pristojna može naći za 8.000 dinara:

- Pultovi koji idu uz prozore, takozvani viseći šankovi, su jeftini, svaki dobar majstor i privatnik može da ih napravi za oko 100 evra u proseku, zavisno od broja stolica koje staju okolo.

SVE TO, SAMO MNOGO JEFTINIJE
Na internetu se može naći bogata ponuda proivođača specijalizovanih za proizvodnju i prodaju ugostiteljskog nameštaja i druge opreme, a za upoređivanje cena izabrali smo kompanija EMU (www.emu.rs), koja pravi nameštaj od savremenih materijala, i Kolibica (www.kolibica.com), koja je poznata po visokokvalitetnoj obradi drveta.

ROBA                                      SIMPO                        EMU                                        KOLIBICA
Klupska fotelja                     31.934                         12.036 – 16.461                      -
Barska stolica                      16.234                         8.142                                      3.300
Barski sto                              28.649                          -                                             10.000
(Napomena: barska stolica koju pravi EMU obložena je eko kožom, kao i ona koju je Simpo isporučio Upravi Banje.)

Jedan privatni proizvođač nameštaja, koji takođe nije želeo da mu se ime spominje u novinama kaže da robu ne drži na lageru, ali da po porudžbini može da napravi šta god treba:

- Cena zavisi od količine i materijala koji želi kupac, ali klupski stočići i fotelje presvučene platnom ne mogu da koštaju više od 12.000 – tvrdi sagovornik.

Nebojša Stojanović, koji je ranije rekao da je dil sa Simpom zapravo dobar poslovni potez  obzirom da je poznato kolilo je Kompanije teška na davanje „živih“ para, objašnjava da su u kafiću u Sahat kuli na određeno vreme zaposlene četiri osobe, a da lokal tokom zime pravi dnevne pazare između pet i deset hiljada dinara, a leti oko 15.000.

- Nisam proveravao cene kod drugih proizvođača, jedino sam želeo da naplatim dug od Simpa – tvrdi Stojanović.

Prema rečima upućenih u posao, prihod u ugostiteljstvu, kada se odbiju plate zaposlenih, nabavka robe, dažbine prema državi, struja, komunalije i drugi troškovi (salvete, šećer, kašičice, sredstva za higijenu...) ne prelazi 20 odsto. Ako znamo da je prosečni pazar Sahat kule 10.000 dinara, naredne tri godine nema ništa od zarade jer će toliko biti potrebno samo za otplaćivanje nameštaja u lokalu. Da li bi neko otvorio privatni kafić pod tim uslovima?

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Komentari

<p>Jedna stvar koja se u vasim novinama godinama proteze je da se za sve ove mutne radnje godinama u Vranjskim pise.Da li su mutavi,slepi korumpirani nedouceni ili su i oni u tim kombinacijama saucesnici gospoda iz MUP-a konkretno mislim na Velinovica,zatim nacelnika Privrednog kriminala,istrazne sudije pa tuzioce,kojima je i opis rada da te i takve prljave poslove sankcionisu procesuiraju i na kraju i kazne ispred raspale nam Srbije.Sta mislis Nikola koliko je para uzeto na namestenim tenderima u 2010 god.Tenderi u Upravi banje su namesteni i glavni razlog toga su razne kombinacije na relaciji Skupstina Vr Banja..Nikola pozdrav za hrabar nastup.</p>

<p>lepo se setio ovaj jelasnica ,kobajagi nije uporedjivao cene drugih proizvodjaca ! pa smesno ....bajka velika i prava a dzep jos veci i jos dublji ......</p>

<p>&nbsp;&nbsp; Ovo je svakako jedna od poslednjih &quot;velikih&quot; kombinacija&nbsp; &quot;velikog&quot; direktora Uprave Banje.Ni ne sumnjam da je namestajem opremio,osim Sahat kule,jos neku vikendicu ili stan.Verujem,takodje,da ni pobeda SNS-a u koaliciji sa NS-om ne moze da mu obezbedi bilo kakvo direktorsko mesto u Vranju ili Vranjskoj Banji.Ako SNS ima nameru da sprovede dosledno ono za sta se zalaze,takvi kao Stojanovic bice marginalizovani.</p>
<p>&nbsp; Sa druge strane,sledeci direktor Uprave Banje ce imati&nbsp;mogucnost da&nbsp;ispita sve &quot;mahinacije&quot; svog prethodnika i,po potrebi,podnese prijavu. Mada,to je mogao i da uradi i neko iz sadasnjeg Upravnog odbora. Pretpostavicu&nbsp;da im je odgovaralo ili je njihovo neznanje toliko da je to zabrinjavajuce.Mogli su,makar,da prvi alarmiraju javnost ili se javno ograde od postupaka direktora.Ali ne,oni su cekali na mig Velikog brata iz Vranja. Neverovatno!!! 11 godina od demokratskih promena neko ko se nalazi u strukturama vlasti morao bi da se otrgne od dogmatskog tj. komunistickog nacina razmisljanja i da pokusa da razmislja svojom glavom,za promenu.Ovakvo,po meni neprirodno, razmisljanje ce postojati sve dok postoje i neprirodne koalicije.</p>
<p>&nbsp; Na korak do izbora,svako neka presabere u sebi sta ce i kako ce i - neka glasa!&nbsp;</p>

<p>&nbsp; &nbsp; &nbsp;Не знам шта ће још морати да се деси па да овај пропали продавац петарди оде на један заслужени дужи &quot;службени пут&quot;. У &quot;његовом&quot; јавном предузећу су готово сви послови на ивици закона или са &quot;оне стране&quot; закона. Требало је да му погледате предлоге буџета од 2009 па наовамо и извешатаје које је у разним приликама достављао Градском већу на одобрење. А на то сте имали право јер су те информације јавне. Г. &quot;Јелашница&quot; је дакле, морао да вам их стави на увид да сте их затражили. Ту би сте видели да се Најозбиљнији инвестициони радови на инфраструктури (канализација, изградња главног колектора, регулација саобраћаја у центру Бање, изградња пешачке зоне и сл.) планирају од средстава донација а да се средства из буџета општине углавном улажу у радове који и немају неки инфраструктурни значај (али могу добро да се употребе као политичка промоција и за уграђивање: кафана Сахат кула, Мост који никуда не води, Кич фонтана у парку, видиковац - пицерија на споменику) и који се могу &quot;разбити&quot; у неколико &quot;фаза&quot; чија вредност не прелази 3 милиона дин. Наравно и маса радова чија вредност не прелази 3 мил. дин. Зашто баш 3 милиона? &nbsp;Зато што до те вредности нисте обавезни ни тендере да расписујете а извођаче радова можете бирати како вам се ћефне. Већини читалаца вероватно није познато како тече одлучивање шта ће у наредној години Управа Бање градити од пореза грађана, па да и то споменемо. Прво Управа направи предлог буџета предузећа (видели смо какав) и упути га Градском већу. Тамо га наравно усвоје а онда га Г.В. врати Општинском Већу Градске Општине Врањска Бања. Све до тада садржај предлога буџета непознат је и грађанству и Општинском Већу и председнику општине Врањска Бања. Е сад, ако се већницима тај предлог не допадне, па га којим случајем они не аминују, председник Скупштине Града Врања дужан је да распусти Општинско веће Врањске Бање и ако је оно изабрано (од ове године) на изборима. Е у таквим условима ради г. &quot;Јелашница&quot; а бога ми и локална самоуправа градске општине. Зашто ли ми на памет пада она чувена песма &quot;Не може нам нико ништа&quot;. &nbsp;Свима онима који су се питали докле ће &quot;овај да се тали&quot;, слободан сам да цитирам стихове чувене народне песме о Марку Краљевићу: Вино пије Краљевићу Марко; пола пије, пола Шарцу даје...</p>
<p>&nbsp; &nbsp; &nbsp;Ту је одгор на питања типа: &quot;Шта ради инспекција, тужилаштво, полиција,суд, Мика, Жика... За Бога људи! Не будимо наивни! Па г. &quot;Јелашница&quot; не би могао да се утали ни за паклицу цигарета да уредно не намири од сваког &quot;посла&quot; свог патрона који га је ту поставио и који га штити од случајних упада надобудних службеника и радозналих новинара. &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Ту скоро је Управа Бање (дакле г. &quot;Јелашница&quot;) неке своје дугове намиривала сечом тзв. Државне шуме, прецизније шуме на брду изнад извора топле воде. Радозналим пролазницима који су то гледали, речено је да је то намењено грејању капеле на гробљу. Посечена су била стабла храста стара стотинак година дакле чак и оних које није посекао окупатор за време II Светског рата. Дрва су отерана до одредишта (тачно се зна где) али наравно не на гробље. А богами су брк омастили и неки радници Управе који код г. директора уживају нарочито поверење и имају улогу људи за специјалне задатке итд, итд, итд, итд... роман би се могао написати.</p>
<p>&nbsp; &nbsp; &nbsp;Дакле, има много трулог у округу Пчињском.</p>
<p>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;&nbsp;</p>

<p>Jovane mora da te Gokce snabdeva informacijama. Samo ne znam da li u licnom kontaktu ili preko posrednika. Kazi deder...</p>

<p>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Уважени г. Објективни,</p>
<p>&nbsp; &nbsp; &nbsp;Г. Гокчета нисам имао част упознати. Г. &quot;Јелашницу&quot; сам једном приликом пре много година упознао и то ме је само учврстило у убеђењу да познанике треба врло пажљиво бирати.</p>
<p>&nbsp; &nbsp; &nbsp;Но, као што рекох о &quot;чудним радњама&quot; г. &quot;Јелашнице&quot; књига се може написати. Ево још једне чињенице г. Објективни. Почетком 2010 г. &quot;Управа Бање&quot; је извела потпуно илегално прукључење стамбеног објекта једног физичког лица у насељу које се налази преко пута тзв. &quot;Рудничког пута&quot;. Ту сасвим близу наиме, пролази топловод Бања - стаклара &quot;Симпо Цвет. Прво је као бајаги подигнут пластеник који је заклонио објекат и градилиште од радозналих погледа са улице. Направљен је прикључак и измењивач кућа је прикључена на топловод а пластеник је после два месеца уклоњен и терен поравнат. Бањчани веома добро знају о ком домаћинству се ради и шта је разлог &nbsp;давању прикључка али власт не реагује. И још једном: Пола пије, пола Шарцу даје...</p>
<p>&nbsp; &nbsp; &nbsp;Ако желите г. Објективни можемо на пример да отворимо и питање дозвола за експлоатацију геотермалне воде која има статус рудног блага и чију је експлоатацију Уставни Суд забранио &quot;Управи&quot; још 1998г. итд, итд, итд.</p>
<p>Још само да вас обавестим да ми извор није г. Гокче који је био претходни патрон г. &quot;Јелашнице&quot; (наравно да се сећате), већ је мој извор у Управи Бање. Тешка времена долазе г. Објективни. Радно место нећете сачувати слепим везивањем за г. &quot;Јелашницу&quot;. То је изборна функција и готово сам сигуран да га у следећој подели функција неће бити на овом месту.</p>
<p>&nbsp;</p>

<p>Jelasnicu stiti Velinovic i Zoran Antic, videcemo zasto i do kad. &nbsp;</p>

<p>Dete jelasnica mora da se snalazi. Kad ga nece u DS, hoce ga u SPS. Nova Srbija je pasee. Samo da mu daju da bude direktor i nema brige. Voli dete da izigrava velikog direktora, za cenu ne pita. Ali, namerio se na ZA. On je, u ovom trenutku, a do izbora ima jos tri meseca, najmanje jos cetvorici obecao direktorsko mesto u Upravi Banje. Fer. I svi ima da se nadaju a direktor ce da bude neko peti. Mozda opet Jelasnica ali cisto sumnjam. Nema koalicioni kapacitet.</p>

<p>Jelasnica ne shvata da Zoranu Anticu treba neko u Novu Srbiju ili u DSS ili u JS. Sta ce mu Jelasnica u SPS. Pa takvih kao Jelasnica ima u SPS na tone. Zato, Jelasnice uzivaj do izbora a posle pa, pa!</p>

Sajam Zaposljavanja