DRAKČA STANOJKOVIĆ, NAČELNIK ODELjENjA ZA VANREDNE SITUACIJE MUP-A U VRANjU

Pare su veći problem od nevremena

Dok meteorolozi najavljuju hladne dane i za naredni period, širom Republike Srbije formirani su štabovi za vanredne situacije koji rade punom parom. O tome kako to fumkcioniše na lokalu, razgovarali smo sa lokalnim načelnikom Odeljenja za vanredne situacije Drakčom Stanojkovićem.

Kakve su prognoze, hoće li se vanredna situacija nastaviti i sledeće nedelje?

- Vlada Republike Srbije proglasila je vanredno stanje na celoj teritoriji, pa tako i u Vranju. Pre ove odluke, vanredno stanje proglasila je opština Surdulica. Da li će vanredna situacija važiti i naredne nedelje, za celu teritoriju države ili jedan njen deo, zavisi od toga da li će uspešno otkloniti posledice snežnih padavina sa raspoloživim resursima i kapacitetima. Ukoliko opština ne bude u mogućnosti da to uradi, vanredno stanje će i dalje važiti i to podrazumeva uključivanje dodatnih kapaciteta. Grad Vranje i ostale opštine Pčinjskog okruga su u takvoj situaciji da ne mogu osigurati bezbednost svojih građana.

Kakvi sve problemi postoje na terenu i ima li grad dovoljno sredstava i ljudi da ih reši?

- Problem je taj što nema dovoljno novca. Ova vremenska situacija traje od 6. januara, i do sada su mnogi materijalni i finansijski potencijali iscrpljeni. Iz tih razloga zatražena je pomoć od republičkog štaba za obezbeđivanje energenata i za dodatno angažovanje mehanizacije. Gradu Vranju i opštinama dodeljena su tri kontigenta nafte u ukupnoj količini od 126 tona, a još milion dinara smo dobili u vidu pomoći od strane drugih subjekata. Takoće, obezbeđeno je do pet radnih mašina po opštini ukoliko bude potrebno dodatno angažovanje mehanizacije. Mogućnost korišćenja tih dodatnih kapaciteta je u narednih 10 dana.

Kakva je situacija u snabdevanju domaćinstava strujom?

- Na teritoriji Pčinjskog okruga trenutno struje nema u selu Lalince. U pitanju je kvar čije otklanjanje zavisi od obezbeđivanja prohodnosti putnog pravca ka tom mestu. Mašina za čišćenje snega upućena je na tu lokaciju radi rešavanja problema, ali došlo je do kvara na tom buldožeru i kvar na strujnoj mreži zbog toga ne može biti saniran.

Ima li problema u vodosnabdevanju u Pčinjskom okrugu?

- Koliko ja znam, bilo je problema samo na početku ovih vremenskih neprilika kod opštine Preševo, gde snabdevanje domaćinstava vodom nije moglo biti realizovano zbog nedovoljnog napona električne energije.

Predloženo je da javne institucije zbog vanredne situacije obustave rad, imate li neke informacije o tome?

- Da li će javne institucije će biti oslobođene rada zavisi od vremenske situacije i mogućnosti obezbeđivanja prohodnih puteva. Obustava nastave izvršena je po preporuci Ministarstva prosvete, a jedan od elemenata za nastavak privremene obustave rada škola i ostalih javnih institucija jeste mogućnost snabdevanja energentima.

Koje su još organizacije uključenje u rešavanje ove situacije?

- Osim navedenog, u velikoj meri Vojska Srbije je pomogla komunalnim službama i građanima angažujući svoje ljude i mehanizaciju za uklanjanje leda u gradskoj sredini koji je nastao nakon ledene kiše prošlog petka. U celokupnoj problematici obezbeđivanja zdravstvene zaštite, snabdevanja osnovnih životnih namirnica, i bezbednog stanovanja, uključene su vatrogasno-spasilačke jedinice Odeljenja za vanredne situacije, Domovi zdravlja, Centar za socijalni rad i organizacije Crvenog krsta.

 

DOBITNIK NEDELjE
Miroljub Aleksić,
predsednik Alko grupe, koga je Klub privrednih novinara Srbije proglasio za poslovnog čoveka 2011. godine

 

GUBITNIK NEDELjE
Zoran Knežević
direktor Elektrodistribucije, jer se zbog neotklonjenog kvara svakoga dana na po nekoliko sati isključuje oko 800 domaćinstava u naseljima Raška, Grudobran, Gornja Čaršija i Rudina.

Komentari

<p>ime Drakca.</p>

Jedino ovaj covek nesto radi za grad!Svaka cast,samo napred.Za gradonacelnika!!

Sajam Zaposljavanja