PROMOCIJA MEDjUETNIČKOG DIJALOGA NA JUGU SRBIJE (6) SUKOB UREDNIKA PORTALA PRESHEVA.COM I NACIONALNOG SAVETA ALBANACA

Ko radi za BIA?

Obavljajući svoj posao, novinar Driton Salihu je postavio nezgodna pitanja Galipu Bećiriju, a ovaj je, umesto da odgovori, potegao priču o saradnji sa službama

 

Driton Salihu, glavni i odgovorni urednik web portala na albanskom jeziku Presheva.com, prošlog četvrtka pismom se obratio međunarodnoj i evropskoj federaciji novinara, Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) čiji je član, nekim institucijama sistema, OEBS-u, nekim međunarodnim organizacijama i ambasadama zapadnih zemalja.

- Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Galip Bećiri, gostujući u specijalnoj emisiji privatne RTV „Aldi“ iz Preševa, rekao je da u pozadini portala Presheva.com i mene kao njegovog urednika, stoje organizacija „Crna ruka“, Uprava državne bezbednosti (UDBA), Bezbednosno informativna agencija (BIA) i srpska Državna bezbednost…, napisao je Salihu u saopštenju Presheva.com.

Samo radim svoj posao: Driton SalihuIznenađen „brutalnošću napada“ i činjenicom da on dolazi od čelnika Nacionalnog saveta Albanaca, Salihu je i telefonom i elektronskom poštom kontaktirao najuticajnije medije, najviše političke zvaničnike, a posebno predstavnike međunarodnih organizacija.

KLASIČAN PRITISAK

- Tražim od vas da preduzmete konkretne mere zaštite medija na čijem sam čelu i tako i omogućite normalan rad jednom nezavisnom mediju koji već 14 godina u Preševu istrajava u bitci za slobodno i nezavisno novinarstvo, piše Salihu.

Na pitanje „Vranjskih“ šta se zapravo dogodilo i šta stoji u pozadini ovog po svemu neobičnog napada, Salihu je objasnio da su po sredi tradicionalni politički pritisci lokalnih moćnika kojima se želi na policijski i arogantan način uticati na medije, na slobodu izražavanja i nezavisno novinarstvo. On je objasnio da je do sukoba sa Galipijem došlo posle jednog pisma koje je uputio na adresu Nacionalnog saveta Albanaca.

Netačno je apsolutno da sam tako nešto rekao: Galip Bećiri- Šta se dogodilo? Uputio sam pismo gospodinu Galipiju i zamolio da redakciji Presheva.com odgovori na pet pitanja. Mene i redakciju najopštije rečeno, zanimalo je šta radi to telo, čime se bavi. Hteli smo čitaocima portala da napravimo jednu priču o radu i finansijskom poslovanju Nacionalnog saveta za godinu dana koliko on postoji, objašnjava Driton Salihu.

On objašnjava da je pismo uputio elektronskom poštom sredinom oktobra i da je dobio potvrdu da je pismo stiglo. Kako odgovora nije bilo ni posle 15 dana i kako su neki telefonski kontakti nagoveštavali da odgovori nikada neće ni stići, na portalu je objavljena kratka informacija sa pitanjima za NSA u kojoj je čitaocima objašnjena namera redakcije.

- U međuvremenu smo, našim kanalima, došli do nekih finansijskih dokumenata u čiju smo verodostojnost i istinitost posumnjali. Pokušali smo takodje da i ta pitanja „uklopimo“ u temu koju smo naveli u pismu upućenom gospodinu Galipiju i, kako sve to nije pomoglo, onda smo i te finansijske papire „okačili“ na sajt portala, objašnjava glavni i odgovorni urednik.

U redakciji su i dalje očekivali da će gospodin Galipi ili nekom drugi naći za shodno da se javi, odgovori na postavljena pitanjana objasni sumnjive finansijske transakcije. Tako je to bilo sve do prvih dana novembra.

Bez političkog mira: Preševo- Onda stvari kreću drugim tokom. NSA najpre uplaćuje na račun privatne RTV „Aldi“ 50.000 dinara. Posle dva dana pripremljena je specijalna emisija u kojoj je gost bio Galip Bećiri. Jedini cilj emisije bio je da se gledaocima objasni kako ovo telo mnogo radi i kako neki tamo žele da sve to omalovaže. I onda je došla ta ocena gospodina Galipija da iza nas stoji nekakva „Crna ruka“, policija, UDBA i DB“, objašnjava Salihu.

KONTEKST

Galip Bećiri, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, kaže za „Vranjske“ da je sve to što rade portal Presheva.com i Driton Salihu, kao urednik tog glasila, sračunat i politički motivisan napad na njega i Savet. On kaže da iza tog napada stoje dobro poznate političke strukture (ali nije objasnio koje) čiji je cilj omalovažavanje rada ovog, za Albance juga Srbije, jako značajnog tela. Što je najvažnije, Galipi oštro demantuje da je oklevetao i vređao redakciju portala i njenog urednika.

PROFIL: PRESHEVA.COM
Sa mesečnim prosekom od preko 100.000 posetilaca, albanski portal Presheva.com je jedan od najposećenijih na tromeđi Srbije, Makedonije i Kosova. Sajt je osnovan 1997. godine sa osnovnim ciljem da bude nezavisan, nestranački i neprofitan.
Glavni urednik Driton Salihu kaže da je stalna komunikacija sa čitaocima jedan od ključnih zadataka portala, pa je tako prošle godine objavljeno preko 70.000 komentara čitalaca iz celog sveta. Na forumu Presheva.com je preko 10.000 registrovanih korisnika, 17.000 na Facebook stranici. Najveći broj njegovih čitalaca su Albanci koji žive u svetu i kojima je ovo najkraća i najbrža veza sa svojim krajem.
Portal Presheva.com, zbog kvalitetnih i analitičkoih tekstova, ubojitih komentara i dobrih reportaža, ima ogroman uticaj na albansko javno mnenje. Zbog toga je predmet stalne „brige“ političkih struktura i moćnika. Zbog toga ovaj sajt jedni danas prisvajaju i hvale, a sutra ga mrze i kude i obratno.

- Netačno je apsolutno da sam tako nešto rekao, već je moja rečenica izvađena iz konteksta, tako da je dobila drukčije značenje – ono koje odgovara glavnom uredniku. Ja sam rekao da u tom napadu i obračunu sa NSA sve izgleda kao da su, ne daj Bože, prste umešali neka Crna ruka, DB ili UDBA, objašnjava Bećiri.

On osporava i verodostojnost finansijskih dokumenata, optužujući redakciju portala i Dritona Salihua da su se poslužili falsifikatima jer sebe smatraju moćnicima koji su neprikosnoveni i nedoidirljivi.

- A, što se tiče finansijskih dokumenata kojima se maše na sajtu Presheva. com, odgovorno tvrdim da su to čisti falsifikati. To jesu naši izvodi iz banke koji su ukradeni, a potom su falsifikovani, objasnio je Galip Bećiri.

Predsednik Nacionalnog saveta objašnjava i pozadinu tog sukoba. On kaže da su do svega doveli loši profesionalni i kolegijalni odnosi koje urednik portala Driton Salihu već dugo vremena ima sa novinarima koji rade u redakciji lista „Nacional“, koji izdaje NSA.

„ Poznato je da se ne trpi Salihu i urednci „Nacionala“ Baki Rdžepi i Jeton Ismaili. On je taj momenat iskoristio da bi napao na instituciju NSA, na mene kao predsednika, a posebno na moju porodicu“, kaže Bećiri uz napomenu da je već angažovao advokata i da ovaj napad mora biti rešen na sudu.

OVO NIJE JEDINI SLUČAJ

Dan posle saopštenja za javnost redakcije Presheva.com, Nezavisno udruženje novionara Srbije (NUNS) oštro je osudilo politički pritisak koji se vrši na portal i konstatovalo da „ponašanje Galipa Bechirija ne doprinosi slobodi izražavanja, a još manje informisanju albanske nacionalne manjine i ostalih građana“.

- NUNS poziva Bećirija da umesto grubih kvalifikacija izrečenih na račun ovog portala, odgovori na postavljena pitanja i tako dokaže da Nacionalni savet Albanaca ne diskriminiše pojedine medije, stoji u saopštenju. Ovo profesionalno udruženje na kraju podseća da ovo nije usamljen slučaj i upozorava na sve učestaliju praksu da se predstavnici manjinskih nacionalnih saveta sve češće ponašaju suprotno demokratskim uzusima i krše prava nezavisnih medija.

ZutoCvece