KOSOVO I JUG SRBIJE, PRAKTIČNI PROBLEMI GRADJANA KAO TEME ZA DIJALOG (17) POSLEDICE ZABRANE IZVOZA

Simpo i Alfa najveći gubitnici

 

Iako je embargo uveden 20. jula, ovde se posledicama, makar i površno, apsolutno niko ne bavi: ni privredna komora, ni okružne, ni gradske, ni lokalne strukture vlasti. Bave se samo oni koji moraju – privreda i privrednici

 

Iskreno žalimo: AleksićZaustavljene isporuke: IlićOstane li kosovski embargo na snazi, prema prvim, grubim i još nepotvrđenim, ali prilično pouzdanim podacima, slabašna privreda Pčinjskog okruga do kraja godine će izgubiti oko 7.000.000 miliona evra. Ova činjenica će, shodno zakonima tržišne ekonomije, da poveća broj radnika koji će ostati bez posla. Ovim problemom i posledicama, iako je embargo uveden 20. jula, ovde se, makar i površno, apsolutno niko ne bavi: ni Regionalna privredna komora, ni okružne, ni gradske strukture vlasti. Bave se samo oni koji moraju i koji trpe direktnu štetu – privreda i privrednici.

MILIONSKA ŠTETA

 A podsetimo: Pčinjski okrug, u kome živi 24 odsto Albanaca, administrativnom linijom dugom 95 km oslonjen je na Kosovo i prirodno upućen na to tržište. Rekosmo, pouzdanih pokazatelja o broju izvoznika, količinama robe i finansijskim efektima još nema. Ono što se za sada zna jeste da su najveći izvoznici na to tržište „Simpo“ i „Alfa plam“ sa po dva miliona evra godišnje, nešto manji „Heba“, „Nutriko“, „Elhan komerc“ i „Fluidi“, a nisu beznačajni „Fontana“, „Doda“ i još neki proizvođaču.

RAMI ZULjFIJU
MI NEMAMO DRUGO TRŽIŠTE

Odluka o embargu ozbiljno je pogodila nekoliko manjih preduzeća iz Bujanovca i Preševa, koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda i sokova.
- Male privrednici iz Preševa i Bujanovca, višak proizvoda su plasirali na kosovsko tržište. Oni su sada pred odlukom da obustave proizvodnju i zatvore preduzeća – upozorava Rami Zuljfiju, lider Demokratske unije Albanaca (DUA). O dodaje da se Albanci ipak nadaju da će Priština i Beograd naći rešenje za ovaj problem.

Odlukom Prištine da zabrani uvoz robe iz Srbije zbog toga što ne priznaje carninski pečat Kosova, najveće vranjske kompanije, „Simpo“ i „Alfi plam“, trpe ogromnu štetu  koju u ovim firmama procenjuju na ukupno 4 miliona evra. Generalni direktori „Simpa“, Sladjan Disić, i „Alfa plama“ Velin Ilić kažu da je teško bilo kakvim ekonomskim merama i akcijama nadomestiti gubitak zbog  zatvaranja ovog tržišta.

- Mi smo prošle godine na Kosovo plasirali naše proizvode u vrednosti dva miliona evra, a u prvom polugodištu ove godine zabeležili smo povećan obim prometa. U ovom trenutku, ako odluka ostane, ne vidimo način da to nadomestimo - kaže Disić.

On ističe da će odluka o embargu biti utoliko gora što dolazi baš sada, kada je veliki broj Albanaca iz zemalja Zapadne Evrope na jednomesečnom odmoru na Kosovu.

- Mi iskreno žalimo što su baš sada naši izložbeno prodajni saloni u Prištini i Gnjilanu bukvalno prazni i što su druge trgovinske kuće na Kosovu sprečene da posluju sa našom Velikoprodajom – nastavlja „Simpov“ direktor i podseća na još jedan, kako kaže, važan aspekt štetnih posledica odluke o embargu.

MNOGI PODACI JOŠ NEDOSTUPNI
Na žalost, nismo uspeli da dođemo do podataka o posledicama embarga za više firmi čiji su vlasnici Albanci. Poznato je da se preko firme „Elhan comerc“ iz Bujanovca, na Kosuvo plasiraju velike količine gradjevinskog materijala (blokovi, cement, gvožđe…) i hrane (brašno, ulje, sokovi, voda …). Nema podataka o šteti ni za preduzeće „Fluidi“ iz Preševa koje se bavi proizvodnjom i plasmanom bezalkoholnih pića, kao i za preduzeća „Fontana“ i „Doda“ koje na Kosovo plasiraju prerađevina od mleka.

- Za nas je još veća šteta što mi na ovakav način gubimo tržište KiM. Makar i privremenim odlaskom sa tog tržišta, stvara se vakuum koji će popuniti proizvođači iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Turske pa čak i Kine.

Velin Ilić, direktor „Alfa plama“, jednog od najvećih srpskih proizvođača grejnih tela na čvrste, tečne i gasovite energente, kratko je saopštio bez bilo kakvog komentara.

- Da, mi smo radili sa Kosovom. Do odluke privremenih vlasti u Prištini, na tom tržištu smo pravili godišnji promet od dva miliona evra. Trenutno smo, zbog ove odluke, zaustavili sve isporuke - kazao je Ilić.

On nije komentarisao, ali se zna da će se u ovom slučaju dogoditi isto što i sa „Simpovim“ nameštajem – na upražnjeno mesto jednog proizvođača, doći će neki drugi sa spiska konkurencije.

„NUTRIKO“  IZGUBIO 750.000 EVRA

Političari bez sluha: AleksićA koliko one manje firme košta Tačijeva odluka o embargu? Privatno preduzeće „Nutriko“ iz Vranja, sa oko 50 radnika, koje se bavi proizvodnjom stočne hrane, tržištu od Preševa do Subotice, godišnje isporuči 20.000 tona najkvalitetnije stočne hrane vredne više od 5.000.000 evra. Otuda upozoravaju da će odluka Vlade Kosova na njih imati pogubne posledice. Vlasnik preduzeća Dragan Aleksić kaže da je „Nutriko“, preko dva sopstvena predstavništva, svakog meseca na Kosovo redovno plasirao 200 tona robe.

- Zbog mere Prištine, imaćemo za 15 odsto manji promet u ovoj godini, ako političari „istraju“ u ovome što su naumili - kaže Aleksić i objašnjava da ovakvom „nerazumnom odlukom“, kupci na Kosovu gube kvalitetnog i jeftinog proizvođača stočnog koncentrata, a „Nutriko“ ostaje bez 750.000 evra i tržišta na kome je, ulažući poslednjih šest godina, napravio brend.

Aleksić dodaje da političari koji kreiraju sudbine građana i Kosova i Srbije, nemaju dovoljno sluha za ono od čega se živi, pa tako udruženim snagama, mimo svake logike, seku granu ka kojoj svi sedimo.

RAZMENA SA KOSOVOM
Srbija je prošle godine isporučila Kosovu robe u vrednosti od 391,2 milona evra. To je 16,4 % više nego prethodne 2009. godine. Sa Kosova je 2010. godine nabavljeno robe za skromnih četiri miliona dolara. Srbija je najviše prodavala električnu energiju, pšenicu, šećer, gradjevinski materijal, prehrambene proizvode, dizel gorivo, naftu, papir, karton…
Za prvih šest meseci ove godine iz Srbije je Kosovu otpremljeno robe za vrednost od 202,8 milona evra, što je za 15 odsto više nego u istom periodu 2010. godine. Sa Kosova je u Srbiji plasirano robe za iznos od oko 400.000 evra.

On kaže da je ovom narodu mala satisfakcija što Evropa vidi i prepoznaje da je ovo poraz jedne naopake i nakaradne ekonomske politike i da su embargo i sve te carinske igre, rezultat ličnih ambicija pojedinaca koji gube iz vida onu ključnu činjenicu.

- U ekonomiji nema popravnog ispita. U našem slučaju to znači da ćemo morati da smanjimo proizvodnji za 15 odsto ili da smanjimo broj zaposlenih. To je naša cena embarga, a kupca na Kosovu što će sada stočnu hranu lošijeg kvaliteta kupovati po znatno većoj ceni.

Na opasku da se ova politička nepravda donekle može ispraviti plasmanom preko Makedonije, jer roba kao i voda „uvek pronađe put“, Aleksić kaže da u ovakvom ekonomskom i pravnom ambijentu koji vladaju u Srbiji, svaki plasman preko Makedonije, morao bi da se zove švercom.

- Mojim radnicima, firmi i meni takve etikete danas nisu potrebne-  kaže na kraju Dragan Aleksić vlasnik preduzeća „Nutriko“.

Komentari

Ако вам је кад издајете националне интересе па продајете робу на Косово, чиме само јачате њихову економију. Па, ко вас је ударао по ушима да то радите?!
Мало вам је пара овде, него хоћете и прљаве евре косовске, а знамо сви одакле су те паре које долазе отуда-од дроге, криминала, трговине људима, паре су то на српској крви направљене. Зато, срам вас било!

Milutina evropljanina za predsednika! posle toga više nam ništa neće trebati! sa njegovim bistrim umom, vizionarskim pogledom i naprednim idejama gde će nam biti kraj...

Kako je počeo veliki biznis gospodin Aleksić i gde je radio? Bilo bi lepo da saznamo. Možda i naučmo nešto.

Ljdpovac, ne moramo Milutina, mozemo i tvog predsednika... Taman cemo imati otvoreno evropsko trziste za narkotike i ostale opijate... Bice uzbudljivo dok haluciniramo a vi se kupate u bazenima nalik onima i Shilerove.

Koliko mi se čini mi i sad imamo otvoreno tržište za narkotike jer za kriminal, na žalost, nema granica i to nema nikakve veze sa ldp. lupetaš rade. samo tako.

Pa dobro bre Milutine - jesu li tebi vrane popile mozak ili te jednostavno shkola nije videla? Kad neko iz Srbije proda neku robu u inostranstvu onda on jacha Srpsku ekonomiju a ne obrnuto - OK! Mi proizvodimo oni kupuju - razumesh?!? A to za trgovinu ljudima, krvi i znoju - zar mislish da ce to stati ako Nutriko ili Alfa ne prodaju svoje proizvode na kosovu. Razmisli o tome ti veliki doktore poljanichkih nauka!

Шта има везе иде ли роба отуда или према тамо? Важно је којим парама се плаћа. И они тамо плате намештај и шпорете, паре додју овде, али ту робу и тамо неко купује. ако се тако не развија економија, не знам како! за то не треба нека велика школа, већ здрава логика. ма, немате појма ви, што се па нервирам!

Dragi Milutine - prvo pohvala - zaista uzivam u tvojim komentarima i samo nastavi tako:) A za ovo drugo o uvoznicima i izvoznicima. Uzmi kao primer izvoznika Nemachku ili nesto tebi blize Rusiju - i na drugoj strani Srbiju kao uvoznika i sve ce ti se samo kasti. Od rusije kupujemo naftu i gas i vidi koliko smo razvijeniji od tog velikog biznisa. Od nemaca kupujemo sve ostalo i rezutat je naravno da oni propadaju a nama kao u raju. "И они тамо плате намештај и шпорете, паре додју овде, али ту робу и тамо неко купује. ако се тако не развија економија, не знам како!" ako sledimo tvoju logiku - preprodaja najbolje razvija ekonomiju - kao dokaz mozemo da uzmemo sve nase ulichne preprodavce koji se valjaju u novcu i ne znaju sta ce od njega (verovatno se drogiraju). Proizvodnja, izvoz, devize - kome to treba kad mozemo vechito da presipamo iz shupljeg u prazno!

vala ako ste u gubitku ! gazite preko leseva radi novca ! pa de ce vam dusa ?

ZutoCvece