KOSOVO I JUG SRBIJE, PRAKTIČNI PROBLEMI GRADJANA KAO TEME ZA DIJALOG (12) BEOGRAD I PRIŠTINA SE DOGOVORILI O SLOBODI KRETANjA I KATASTARSKIM KNjIGAMA

Koktel u Briselu

Zvaničnici pozitivno dočekali vesti iz Belgije

 

Uz pomoć EU: Stojanča ArsićOptimista: Nagip ArifiProšle subote u Briselu, prvi put posle više 20 godina, Srbija u Kosovo su se oko nečega dogovorili. Peta runda dijaloga Beograda i Prištine okončana je dogovorom o slobodi kretanja i matičnim knjigama. Razgovor o priznavanju diploma nije priveden kraju, tako da će biti nastavljen krajem ovog meseca. Po ranije utvrđenom dogovoru,  u Briselu nije bilo nikakvog potpisivanja dogovorenog. Učesnicima dijaloga o tome će sporazum predložiti Robert Kuper, posrednik EU u ovom dijalogu, a primena će, kako je saopšteno, početi 1. novembra ove godine. Bilo kako bilo, briselski dogovor Beograda i Prištine u subotu je bila glavna agencijska vest u svetu. Zbog značaja ovog dogovora u Evropskom savetu je bio organizovan koktel, a Kuper se, prvi put od 8. marta i početka pregovora, zvanično obratio medijima. A kako su ovaj sporazum dočekali Srbi i Albanci?

U medijima se prvi oglasio narodni poslanik Riza Halimi. On je pozdravio dogovor dva tima u Briselu, rekavši da su za Srbe i Albance iz Bujanovca i Preševa, rešena dva važna pitanje kojima se, kako se izrazio, završava period istinske getoizacije Albanaca koji traje od 1999. godine.

DOBRA ATMOSFERA

- Vidite, kojim normalnim argumentima da objasnimo činjenicu, da do sada Albanci nisu mogli automobilom da se kreću drumovima Srbije, dok su Srbi na Kosovu uživali to pravo. To nas je koštalo u svim oblastima života od kulture do ekonomije. I drugo, čime da objasnimo činjenicu da su Albanci sa Kosova, za svaki katastarski dokument, morali da odlaze u one gradove u Srbiji u kojima su izmeštene njihove katastarske knjige - pita se Halimi.

ŠTA JE DOGOVORENO U BRISELU

U Briselu su timovi Beograda i Prištine, tokom pete runde razgovora, postigli dogovor o dva pitanja: slobodi kretanja i matičnim knjigama.
Pitanje slobode kretanja rešeno je tako što će svi građani Kosova za ulazak u Srbiju, umesto pasoša, koristiti kosovske lične karte. Oni će na administrativnoj liniji dobijati potvrde kao dokaz da im lične karte u Srbiji služe samo za identifikaciju. Isti metod je primenjen i na vozačke dozvole. Što se tiče tablica, Srbi će za kretanje po Kosovu, dobijati tablice sa oznakom „KS“ koje su statusno neutralne, a poznate su kao Unmik tablice, a Albanci koji ulaze u Srbiju, dobijaće privremene tablice koje će im služiti za kretanje po Srbiji.
O katastarskim knjigama, drugom krupnom i komplikovanom pitanju, dogovoreno je da Beograd i Priština, drugoj strani ustupe kopije knjiga koje će prethodno overiti Unmik.

Za Nagipa Arifija, zamenika predsednika opštine Bujanovac, dogovor iz Brisela je velika stvar za sve građane koji žive na ovim prostorima. On smatra da je ovo dobar početak koji nagoveštava da će se dva tima vrlo brzo dogovoriti i o drugim spornim pitanjima.

- Ja s optimizmom gledam na ukupan proces i krajnji dogovor, jer samo tako možemo biti svi skupa deo jedinstvene Evrope, što je naš zajednički cilj - kaže Arifi.

Pomoćnik predsednika opštine Bujanovac Zoran Antić, pozdravlja dogovor, jer su za svakog čoveka sloboda kretanja i katastar životna pitanja koja će ubrzati rešavanje drugih problemima.

- Mislim da će ovakav početak stvoriti dobru atmosferu ne samo u daljim razgovorima, već i za ukupne srpsko-albanske odnose. Napokon, to je i jedini način i jedini put za suživot - konstatuje Antić.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

ZutoCvece