BIVŠI FUDBALERI “DINAMA” OPTUŽUJU NEBOJŠU ZUPANČIĆA

Falsifikati, dugovanja i druge igre

Fudbaler Dejan Ristić, Nišlija koji je u Dinamu igrao u sezoni 2008/2009, sumnjiči eks predsednika kluba da mu je falsifikovao potpis na priznanici i navodno lažno prikazao isplatu od 1.500 evra

Nišlija Dejan RISTIĆ, bivši fudbaler vranjskog Dinama, u ponedeljak 8. februara podneo je preko advokata krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Vranju protiv Nebojše Zupančića, eks predsednika ovog kluba, sumnjičeći ga za dva krivična dela - "falsifikovanje isprave" (član 355 Krivičnog zakonika) i "zloupotrebu službenog položaja" iz člana 359 istog zakona. Uvidom u tekst prijave, u čiji su posed došle "Vranjske", saznajemo da Ristić sumnja kako je Zupančić krajem 2008. godine sačinio prizanicu na iznos od 1.500 evra, fingirao da je, navodno, Ristić istu primio i potpisao, što fudbaler u krivičnoj prijavi demantuje.
- To je učinjeno da ne bih mogao da naplatim dugovani iznos od FK Dinamo po ugovoru od 13. avgusta 2008. godine i potonjeg aneksa bez datuma - konstatuje u krivičnoj prijavi Ristić i dodaje da se "laičkim upoređivanjem potpisa na ugovoru, odnosno aneksu, sa onim na priznanici, lako utvrđuje da se radi o različitim potpisima".
- Zatim je priznanicu upotrebio kao pravu i predao je Radnoj grupi za kontrolu poslovanja kluba čime je zloupotrebio službeni položaj predsednika Dinama, a oštećenom naneo štetu u navedenom iznosu u evrima - navodi se između ostalog u krivičnoj prijavi.

ODAKLE VETAR DUVA

Nebojša ZUPANČIĆ, ondašnji predsednik kluba, tvrdi međutim da je u slučaju Ristića sve bilo papirološki čisto. Podnošenje krivične prijave protiv njega naziva "hajkom sa političkom pozadinom".
- Kada je o navodnom falsifikovanju potpisa na priznanici reč, o tome nema ni govora, odgovorno tvrdim. Ovo je samo podmukli pokušaj pojedinaca koji žele da me na svaki način diskredituju. Znam odakle vetar duva, ko je umešan u ovaj napad na mene i sa kakvom namerom je sve smišljeno - kaže Zupančić.
On precizira da nikada nije imao lični kontakt s Dejanom Ristićem.
- Taj fudbaler je isplaćen do zadnjeg dinara prema dotad dospelim obavezama prema njemu. Ja mu nisam dao tu, navodno, spornu priznanicu, niti je predamnom potpisao. Bivše kolege, kod kojih sam sve proverio, kažu mi da je potpisao i uzeo novac. Uostalom, cela je dokuemntacija u Dinamu, nisam ni papir uzeo i to se lako može utvrditi - kaže Zupančić.
Fudbaler Ristić se na ovome ne zadržava. On je osim krivične prijave protiv Zupančića podneo tužbu Osnovnom sudu u Vranju jer mu, shodno ugovoru i aneksu ugovora koji je imao sa "Dinamom", nije isplaćeno još 5.000 evra duga. U tužbi je objasnio da je 13. avgusta 2008. godine kao fudbaler sa Dinamom zaključio ugovor o profesionalnom odnosu kojim su se "ugovarači međusobno obavezali" na određena činjenja. Aneksom ugovora koji je posle toga sačinjen Dinamo se obavezao da Ristiću isplati ukupno 10.000 evra. I to prvu ratu od 5.000 evra na dan potpisivanja ugovora (što je i učinjeno), a drugu do 31. decembra 2008. godine, "što nije učinjeno", navodi se u tužbi uz koju je fudbaler sudu priložio fotokopije ugovora i aneksa. Ristić u tužbi navodi da je svoje obaveze prema klubu u potpunosti ispunio, ali da mu Dinamo nije platio još polovinu novca i pored toga što je isplatu zahtevao u više navrata. Zupančić se ne oseća odgovornim ni za ovaj dug.
- On je imao ugovor na godinu dana. Potpisao je avgusta, ja sam oktobra 2008. otišao iz kluba i zaista ne znam zašto mu nije isplaćena druga rata. Neki su dugovi prema igračima posle mene ostali, kao i posle prethodnih direktora, kao što će ostati i nakon odlaska sadašnjeg rukovodstva. I Dinamo se, kao i mnogi srpski klubovi, teško finansira i to je sasvim uobičajeno - kaže Zupančić.

KRIVIČNA PRIJAVA I TUŽBA

Ne samo da mnogobrojne afere koje su pratile, pre svega, finansijsko poslovanje Dinama, ostaju nerasvetljene, već se stvari dodatno komplikuju i na površinu izlaze nove potencijalne prljavštine. Da li će neko objasniti poreskim obveznicima, čiji je novac trošen za funkcionisanje Dinama, šta se u tom klubu zapravo dešavalo, posebno u sezoni 2007/2008. kada je budžet neprirodno uvećan sa 17 iz prethodne godine na 28 miliona dinara, a nakon te sezone vrednosno opet vraćen u okvir iz prethodnih godina.
Radna grupa koja je ispitivala poslovanje kluba u 2008. godini konstatovala je mnogobrojne nepravilnosti. Usledila je istraga inepektora privrednog kriminala Policijske uprave. Međutim, kako nema podnošenja prijava, pretpostavljamo da istraga "tapka u mestu". Od fudbalera koji nisu imali ugovore, od članova prethodnih rukovodstava, od umešanih u celu priču pogotovo (a šuška se da su to vrlo ugledni lokalni političari i gradski funkcioneri koji su u tom periodu naročito uvećali vlastito bogatstvo) sigurno nećemo dobiti valjane dokaze o proneverama novca. Ali od nadležnih organa se to očekuje! Uzgred, čujemo da je slučaj, uz nekakva prijateljsko-rođačka posredovanja, uz činjenja "ja tebi, ti meni", izgleda stavljen "ad acta".
Ako je to tačno, pitamo se ko će građanima objasniti kako to da je Radna grupa konstatovala da u Dinamu za kontrolisani period ne postoje poslovno-finansijske knjige. Jel to zakonito? Taj podatak je sam po sebi, verovatno, za mnogo godina zatvora. I da ne zaboravimo. Još se ne zna kako je utrošeno 43.000 evra pristiglih na račun kluba od obeštećenja za prodaju Dejana Stefanovića Ćareta. Ali, to je samo vrh ledenog brega.


VLADIMIR LUKIĆ
OTIŠAO SAM BEZ DINARA

Vladimir Lukić kaže da je došao kao golman u Dinamo na pozajmicu. U početku je igrao samo za platu iz razloga što je sa matičnim klubom, beogradskim Partizanom, već imao potpisan ugovor.
- Onda je neko pustio priču u Vranju da smo nas petorica iz Partizana došli u Dinamo i uzeli, navodno, i po 5.000 evra da igramo tu sezonu. Posle sam čuo priče da je takva verzija možda lansirana iz kluba, jer su članovi uprave te pare i trebovali iz budžeta da navodno nama daju. Mogu da garantujem da smo igrali bez dinara, jer nam je Nenad Bjeković, tadašnji sekretar Partizana, izričito kazao da ne smemo uzeti ni dinara.
Lukić kaže da je posle te sezone na pozajmici ostao u Dinamo, bez obzira što je klub ispao u Srpsku ligu.
- Tada sam napravio dogovor sa Zupančićem da igram za platu i nešto para "na ruke". Odradio sam tu sezonu do povratka Dinama u Prvu Telekom ligu. Zupančić je obećavao da ću biti isplaćen, molio me da ostanem i nakon toga, ali je doveo drugog golmana. Meni je lično, prema tim obećanjima, ostao dužan oko 3.000 evra. Problem mene i još nekolicine igrača je što je reč o usmenim dogovorima sa Zupančićem. Mi za to nemamo dokaz na papiru. Verovali smo mu na reč, a ostali praznih šaka. Ja sam ubeđen da je neko te naše pare uzeo.

DAVOR NIKOLIĆ
ZUPANČIĆ ME ZAKINUO ZA 3.500 EVRA

Davor Nikolić, bivši Dinamov fudbaler iz Grdelice, kaže da ga je Zupančić svojevremeno primorao da potpiše priznanicu po kojoj je navodno uzeo novac od kluba, uslovljavajući ga, navodno, na taj način izdavanjem ispisnice za odlazak iz kluba.
- Ostao mi je dužan 3.500 evra. Rekao je da potpišem, pa da će mi isplatiti kad uzme pare od opštine. Nažalost, ugovor nisam imao. Verovao sam Zupančiću na reč. Tako me upropastio da sam izgubio i volju da igram fudbal i trenutno sam bez angažmana. A smatram da nosim veliki deo zasluge za povratak Dinama iz Srpske u Telekom ligu, jer sam te sezone na 15 utakmica postigao 14 golova.
Dvojica bivših "dinamovaca" tvrde da je ista sudbina zadesila i fudbalere Ivana Puzovića, Nikolu Djokića i Milana Kneževića od kojih svako ponaosob od Dinama potražuje između 2.000 i 4.000 evra, ali, opet navodno, samo usmeno obećanih.

NEBOJŠA ZUPANČIĆ
RELEVANTAN JE SAMO PAPIR

- Što se tiče dugovanja prema igračima iz perioda kada sam bio predsednik, priče onih koji nisu imali ugovor se sve redom svode na "navodno". Šta to uopšte znači igrali "na reč"?! Za mene je relevantno samo ono što je na papiru. Sad nekoliko igrača tvrdi da su zakinuti, da nisu imali ugovore, a petnaest igrača ih je imalo. Svako sad može da kaže da sam mu ja obećao milione, ali to je neozbiljno - kaže Zupančić.


VOX POPULI
DA LI SU VRANjSKI FUDBALERI PREVIŠE PLAĆENI?

Darko Micić (26), student :
- Ne znam kolika im je plata.
Sanja Andrejević (19), učenik :
- S obzirom na to da nisam upućena u iznos njihove plate, ne mogu da procenim.
Miloš Antić (20), radnik :
- Naravno da jesu.
Miloš Milenković (25), student :
- Ne verujem.
Neda Stanimirović (19), učenica :
- Nisam upućena.

Komentari

ovo je sramota sta se radi....no koment

Vranjanci pa ne mislite valjda da u ovakvoj Srbiji, ovakva reforma, koju je izvršila ovakva vlast, ima tužioca koji bi stvar uzeo u svoje ruke i lopove smestio u zatvor. Pa zupančića ima po Srbiji koliko hoćete, ali sa druge strane su tužioci obučeni u žute dresove ( kao dinamove), pa od utakmice nema ništa. Jedino ako neko uzme drugi dres, a i to nije daleko. Valjda nije. A do tada Srbijo ovakva kakva si jadna si.

Zupancic se poziva na papire koji su u DINAMU.To je nebitno za relevantnu i pravednu istragu organa pravde.Sve se nalazi u Sportskom Savezu.Naravno da novac nije uplacivan na Z.R DINAMA koji je godinama u blokadi vec na racun poslovnih banaka.Gde su 43.000Eura?Ko je uzeo taj novac i gde je on utrosen.Ovde hitno treba ukljuciti specijalno tuzilastvo za organizovani kriminal jel se radi o pljacki vise desetina miliona dinara.Pljackasima oduzeti nelegalno stecenu imovinu i od tog novca napraviti velelepni Sportski Centar..

Dragi poreski obveznici Vranja i Navijaci Dinama.Nebojsa Zupancic u 2 automobila poseduje 100.000Eura,vise lokala u Vranju i Beogradu,a gde su tek kuce i stanovi.Ovog puta tuzilastvo i policija moraju da pokrenu istragu..To je prosto kao pasulj.Na levoj strani je priliv novca na desnoj odliv novca.Manjak koji je ogroman je u dzepu N.Zupancica.Ako se i ovog puta sve zataska ne zelim da ja i moja porodica zivimo u ovom gradu u ovoj drzavi!.Nadlezni organi zasto cutite ?

Bravo Vranjske,treba puno vremena da se ovoj bagri stane na put...Pravi potez,ali nisam nesto uveren da ce vlasti reagovati.Vazno je da nas Zupe vozi q7,a jadni igraci koji su posteno zaradili nemaju ni za hleba.Veliki pozdrav za vas...

Poznajem situaciju u vranjskom sportu veoma dobro. Iz razumljivih razloga ne mogu se potpisati. Recicu vam u jednoj recenici celokupno proslo,sadasnje i buduce stanje u vranjskom sportu. ,,Ne te diram ne me diraj!!!``
To vam vazi za sve sportske kolektive u Vranju. Ma koliki da je minus napravial neka uprava ova buuuca koja dolazi nee nista da uradi protiv toga jer ce i njih to da doceka i tako u nedogled...
Da li je neka NOVA uprava u nekom klubu podnela krivicnu prijavu protiv bivse uprave? Ja se nesecam, a VI !!!

Пропаст Динама је почео из времена власти СПС-а када је био председник Часлав Ристић и та клапа.Тада су се намештале утакмице Нишке фудбалске зоне.У то време је новац вртио све где неможе и бургија. Ово сада је смешно.Ако би неко желео да сада утврди све криминалне радње и не правилности у пословању фудбалског клуба то је једноставно.Само је потребан налог и воља људи државног Тужилаштва и пошаљу се експерти полициске управе и финансијске полиције са пореском управом и ето извештаја.Ми то стално пишемо, гатамо да је неко узео новац,покрао фудбалере, фалсификовао њихове потписе и још пуно кр.дела које ми не знамо.И шта даље.Нико ништа није покрену јер ова жуто црвена коалиција НЕ ЖЕЛИ да уради.Што би се једноставно као појединци на одређена не-дела појавили познати градски људи из разних свера живота,мислим на политику и бизнис.Нама ништа не помаже ни реформа судства.На проблему ф.к.Динамо је стављена АД.АКТА. Само трошимо енергију у прозивању актера.

Ma dzaba vi pljujete po Zupetu,jak je kao zemlja,ne moze mu niko nista.Ni policija ni sudstvo ni tuzilastvo.

Afera Dinamo traje vec od osnivanja kluba.Samo su se promenili akteri.Krempi nije Apisu jos odgovorio dali je bio clan SPS-a, mozda ce biti u novoj stranci predlozen za predsednika FK Dinamo ili teskoatletskog kluba Simpo.

Baš me zanima da li će nadležni organi da se pozabave pitanjem ko to sme da plaća igrače van redovnih novčanih tokova (tekući račun).

ZutoCvece